Volby skončily, kdy začne opět válka na východě Ukrajiny?

28. 10. 2014 První zprávy
Na Ukrajině skončily volby, které přinesly vítězství tzv. proevropským stranám, podle neověřených výsledků vede těsně Lidová strana premiéra Jaceňuka následovaná Porošenkovou stranou. Volby na východě země by se měly konat v listopadu.Právě Jaceňuk, jehož strana zatím ve volbách vede, je jedním z trojice Ljaško, Jaceňuk a Turčynov, kteří se netají se svými výbojnými názory. Byli proti příměří, které naopak Porošenko pod mezinárodním nátlakem byl nucen uzavřít s Donbasem, ale chápe, že vítězství ve válce mu jako politikovi vynese mnohem více než dlouhá a složitá jednání.Příměří posílilo ukrajinskou armádu
Ukrajinská armáda shromažďuje jednotky v rámci příprav na útok. Plánem Ukrajinců je prý velmi krátký a rychlý „tah“ na Doněck a k ruské hranici, aby jakýkoliv novoruský stát učinili neživotaschopným, a tudíž mohli vyjednávat z pozice síly.

Zastavení palby na jihovýchodě Ukrajiny prospělo její obranyschopnosti. Prohlásil to prezident Petro Porošenko.

Podle jeho slov dostali ukrajinští vojáci v této době nové zbraně, techniku a rezervy. „Všechny čtyři tankové závody pracují na tři směny“, řekl Porošenko.

Zprávy o přípravě ofenzívy ukrajinské armády na Donbas jsou lživé. Prohlásil to mluvčí Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny Andrij Lysenko. Označil za dezinformaci zprávy „o přípravě ukrajinských vojsk na ofenzívu po volbách do Nejvyšší rady“.

Předtím náměstek ministra obrany samozvané Luhanské lidové republiky (LLR) Vitalij Kiseljov nevyloučil, že ukrajinské silové struktury se pokusí o provokace, aby zmařily uspořádání voleb Lidové rady a hlavy LLR 2. listopadu.

Spustí Porošenko válku?

Ukrajinští vojáci soustředili útočné oddíly v bezprostřední blízkosti Doněcka. Bojeschopnost brigád, které rozdrtili koncem léta domobranci, byla obnovena. Velká mobilizace umožnila zvýšit početní stav ukrajinské armády u Doněcka. Na metropoli DLR jsou ze tří stran namířeny raketomety různé ráže, sdělil premiér Zacharčenko, který je také vrchním velitelem:

Armáda je připravena na bleskovou válku. Moment byl zvolen strategicky správně. 2. listopadu se mají konat parlamentní volby a také volby hlav v Doněcké a Luhanské lidové republice. Podle mínění Moskvy, tyto volby přispějí k stabilizaci situace na východě Ukrajiny. To ale pro Kyjev není výhodné. Nejasné pouze je, jestli se prezident Porošenko odváží jednostranně zrušit příměří a vydat rozkaz o útoku.