Český prezident vidí Ukrajinu na “finské cestě”

26. 11. 2014    zdroj
Český prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že Ukrajina by měla jít cestou Finska a zůstat neutrální. Řekl to během tiskové konference konané 25.listopadu v Astaně. Informovala o tom agentura RIA Novosti .

Zeman souhlasil s ministrem zahraničních věcí Německa v tom, že Ukrajina nemá vstupovat do NATO. Český prezident dodal, že Německo by také mělo přehodnotit své vztahy s Ruskem.

24. listopadu se německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v rozhovoru s Der Spiegel kategoricky vyslovil proti vstupu Ukrajiny do NATO. “Mezi Ukrajinou a NATO mohou být partnerské vztahy, ale členství v NATO je vyloučeno,” řekl ministr.

Řekl také, že hovořit o vstupu Ukrajiny do EU je předčasné. Podle něj se “vstup Ukrajiny do EU neuskuteční ani v dost dlouhodobé perspektivě.”

25. listopadu francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius nazval v rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter problematickými prohlášení Kyjeva o vstupu do NATO. “Když ukrajinská strana říká, že nebude vyplácet důchody lidem žijícím na východě nebo když nová vláda říká, že jejím současným cílem je vstup do NATO, jsou to vážné problémy,” citovala politika agentura TASS .

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová