Euroskeptici iniciovali vótum o nedůvěře vůči předsedovi Evropské komise

19. 11. 2014   zdroj
Skupina poslanců Evropského parlamentu, kteří zastupují politické síly v řadě zemí a mají negativní vztah k procesu evropské integrace, iniciovala uskutečnění hlasování o nedůvěře vůči předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi. Informuje o tom Reuters .


Euroskeptici, k nimž patří zástupci britské Strany nezávislosti, francouzské “Národní fronty” a italského hnutí “Pět hvězd”, museli získat podporu alespoň deseti procent parlamentu se 751 poslancem. Celkově se jim podařilo shromáždit 76 podpisů, což umožňuje předložit otázku k posouzení.

Poslanci poukázali na to, že Juncker, který byl po dvě desetiletí ministerským předsedou Lucemburska, je zodpovědný za velmi kontroverzní daňovou politiku v podmínkách, kdy jsou země nuceny kvůli krizi snižovat veřejné výdaje.

“Je nespravedlivé, že osoba, která je odpovědná za agresivní politiku daňových úniků, je předsedou Evropské komise,” prohlašují euroskeptici.

Lucemburská daňová politika za premiéra Junckera je v současné době předmětem šetření zvláštního orgánu – komise pro nespravedlivé přilákání mezinárodního obchodu. Juncker sám v reakci na obvinění uvedl, že se snažil dodržovat rovnocenné podmínky v oblasti zdanění korporací.

Pro hlasování o nedůvěře je nezbytné příslušné rozhodnutí dvou třetin poslanců, což se jeví jako nepravděpodobné. Ale samotná skutečnost, že tato procedura byla oficiálně zahájena, je bezprecedentní.

Juncker byl zvolen hlavou Evropské komise v červenci 2014. Pro jeho kandidaturu hlasovali 422 poslanci, proti – 220. Ostře proti němu vystoupilo Maďarsko a Velká Británie.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová