Hrochovy denní ruské překlady, dnes z 21. 11. 2014 – dnes o ukrajinském zlatě a Joe Bidenovi

přeložil hroch 
22.11.2014   zdroj
Překlady, týkající se situace na Ukrajině a okolo Ukrjainy, které téměř pravidelně vycházejí na serveru Kosa zostra. Dnes o ‘zmizení’ ukrajinského státního zlata, CIA se snaží přebudovat dobrovolnické prapory na diverzně-sabotážní.


Hledejte svoje zlato …
Šéfka Národní banky Ukrajiny (NBU) oznámila prodej zlatých zásob země – ale neví, kam se podělo zlato v hodnotě kolem 900.000.000 USD …

Cena zlata dosáhla na Ukrajině /nikoli ve světě/ absolutního historického maxima – gram se prodává za 665 hřiven. Mimochodem, na Ukrajině od počátku roku zlato zdražilo skoro na dvojnásobek, /přesně tak, jak devalvovala ukrajinská měna- pozn překladatele/ Navíc se zvěsti o tom, že ze zlatých zásob Ukrajiny nezbylo prakticky nic, se ukázaly být pravdivými. Potvrdil to přitom ten nejdůvěryhodnější zdroj.

„V trezorech“ NBU zlato prakticky není. Jen malé množství jednotlivých zlatých slitků, ale to je doslova jen 1% zlatých rezerv“ – přiznala šéfka NBU Valerija Gontareva.

V trezorech NBU se prudce snížilo množství fyzického zlata, které i tak zaujímá jen malou část zlatých a měnových rezerv země.

Podle oficiální statistiky NBU by množství zlata v trezorech mělo být osmkrát vyšší, než kolik ho tam ve skutečnosti je. K začátku tohoto měsíce objem zlata představoval kolem 1 miliardy USD, jinak též 8% celkového objemu zlatých a měnových rezerv. Teď ho je pouze 1%.

V Národní bance poznamenávají, že regulátor horečně rozprodává zlato a jeho objem se významně snížil už v říjnu. Podle zprávy Ukraina.ru: „…Při tom za prezidentství Janukovyče se zlaté zásoby důsledně zvyšovaly“, – dodává šéfka NBU.

A tak mi v mysli vyvstává scéna z nesmrtelného „Zlatého telete“: „…Řežte, Šuro, řežte …“ *)

Novorus.info _ 18.11.2014

*) „Zlaté tele“ – satirický román Ilfa a Petrova z roku 1931, zfilmovaný v roce 1968 režisérem M.Švajcerem

Pantáta …

Ukrajinský politický život se prakticky zastavil. Běhání po velvyslanectvích a škemrání o funkce ve vládě, v parlamentu a kolem nich, naprosto předvídatelně dospěly do patové situace, kdy je třeba počkat na Pantátu, který rozhodne. Pantáta přijede 21. listopadu – na inspekční cestu přijíždí viceprezident Biden. Právě on podepíše konečnou variantu, v jakém pořádku se musí nevolníci rozsadit.

Nic kardinálního se od návštěvy neočekává, i když bude Biden muset udělit pokyny, co přesně mu musí na prosinec připravit jeho resortní podržtaškové. V prosinci by se měla řešit otázka vytvoření mezinárodního fondu pomoci Donbasu. Západ připravuje svůj seznam objektů, na které se bude vztahovat financování a v jakých objemech. O vytvoření takového fondu se domluvili už v Ženevě, a Západ naprosto vážně počítá s tím, že Rusko bude jedním z hlavních dárců. Je přirozené, že seznam objektů požadovaných od Kyjeva – to jsou objekty na „osvobozeném území“, především pak v Kramatorské aglomeraci. Území pod kontrolou DLR a LLR budou podle všeho ignorována, protože Kyjev na ně nemá přístup.

Je jasné, že fond a jeho prostředky jsou určeny především k použití Kyjevem, a proto je o něj velmi velký zájem. Kdo konkrétně bude fond řídit, zda vláda nebo prezident, není zatím rozhodnuto, ale prioritu Jaceňuka se tu zpochybnit nepodaří. Odsud pramení ten shon kolem lukrativních úřadů, přes které objednávky půjdou.

Kromě konfliktů mezi kyjevskými podřízenými musí Biden na místě vyhodnotit situaci a nalézt kompromis mezi svými resorty. Dost podstatné rozpory existují mezi americkou armádou a CIA. Washington už přijal zásadní rozhodnutí o vyčlenění vojenské pomoci ozbrojeným silám Ukrajiny (VSU). Pentagon proti okamžitému vydání pomoci namítá, že nejdříve musí být kompletně obnoveno velení a rozpuštěny územní prapory. Američtí vojáci velmi nechtějí, aby se majetek, vybavení a technika s výzbrojí dostaly do pohraničí. Bez bezpodmínečné kontroly nad ukrajinskými ozbrojenými formacemi se strany Kyjeva Pentagon kategoricky odmítá cokoli předat. Na územní prapory je názor jediný – rozpustit.

Ovšem CIA má s těmito prapory zcela jiné záměry. Potřebuje je přeformování na výzvědné a diverzní jednotky. Proces vlastně už začal – ale předávat je vojákům, ať svým nebo kyjevským, si CIA kategoricky nepřeje. Má za to, že nakonec tyto jednotky mají být podřízeny ukrajinské bezpečnostní službě a ministerstvu vnitra.

El-murid _ 18.11.2014