Jak se dělá podvod

Miroslav Ransdorf
11. 11. 2014   zdroj

Někteří ukrofilové na mne útočí, protože si dovoluji otevřeně mluvit o volebních podvodech na Ukrajině. Jim nezištně věnuji pár konkrétních informací, které jsem získal díky tomu, že jsem dva měsíce systematicky na Ukrajinu jezdil, stýkal se s lidmi ve volebním okrsku, v okružních volebních komisích i s řadou politiků na Ukrajině a vybudoval jsem si síť spolupracovníků, kteří mi sbírali materiál. Některé své informace jsem včas poslal i prezidentu Porošenkovi, na kterého jsem se se svými obavami obrátil, ale zůstaly bez odpovědi.
Den hlasování proběhl relativně normálně, ale před volbami se stala řada přešlapů proti volebnímu zákonu, a to, co se rozpoutalo po samotném volebním aktu, je neuvěřitelné. Nemá smysl vracet se ke kupování hlasů, zastrašování, demonstraci síly či ke korupci. Ale úsilí koupit si za 10000 hriven plošně šéfy volebních komisí a snaha dosáhnout nátlakem změny při sčítání a přepočtu hlasů je silná káva. Soudů, ve které vyústil tlak těch vlivných a mocných na přepočet hlasů, probíhá kolem čtyř set.

Aby ukrofilové netvrdili, že mluvím obecně, zmíním se o dvou případech, které znám velmi důkladně a z vlastní zkušenosti. Jsou z Dněpropetrovské oblasti gubernátora Ihora Kolomojského, který má a využívá svou soukromou armádu, a jde o Dněprodzeržinsk a Novomoskovsk (volební okruhy 30 a 38).

Nejprve k okruhu č. 30 v Dněprodzeržinsku. Podle dat z protokolů okrskových volebních komisí vyhrál nezávislý kandidát Oleg Zachoroľskij s náskokem více než tisíc hlasů. Bylo to evidentní, když bylo dodáno 95% bulletinů (volebních svodek) do elektronického systému. Pak ale došlo ke zfalšování zbývajících 5% bulletinů, což vyplývá z porovnání údajů protokolů s originálními daty z okrskových komisí. Na první místo v protokolech odeslaných do Ústřední volební komise se tak rozdílem 60 hlasů dostal zástupce Bloku Petra Porošenka Aleksandr Dubinin, ředitel podniku Dněproazot. Vyšetřování prokázalo, že úředník, který vložil zfalšovaná data do elektronického systému Ústřední volební komise, je zaměstnancem firmy Dněproazot.

Ještě skandálnější je příběh z volebního okruhu č. 38, v němž drtivě vyhrál nezávislý kandidát Vadim Něstěrenko s impozantním náskokem víc než deset tisíc hlasů. Ale ukrajinský soudní systém umožňuje, aby se vybralo pár obvodů, v nichž vyhrál oponent, a nastane přetahovaná o přepočet. V tomto případě žádá o přepočet pan Kuz´mjuk, který skončil třetí a je blízko gubernátoru Kolomojskému. Během přepočítávání vpadli na novomoskovskou okružní komisi ozbrojenci s automaty a lehkými kulomety a zastrašovali členy komise i všechny přítomné z ostatních politických stran. Tváří v tvář automatům a kulometům se pracuje špatně. Není jasné, zda nedojde či už nedošlo ke zničení příslušných dokumentů. Když přišli demonstrovat stoupenci Něstěrenka, napjatou situaci vyostřil Kolomojskij tím, že poslal z Dněpropetrovska dva autobusy ozbrojenců. Obě skupiny oddělovalo asi padesát milicionářů.

Soud sesadil šéfa okružní volební komise, ale Ústřední volební komise ho dosadila zpět. Členů komise je 23 a aby komise mohla jednat, musí být přítomna nadpoloviční většina, tedy minimálně 12 členů. Při prvním jednání byli čtyři! Zdá se, že Kolomojského lidé budou chtít dosáhnout toho, aby tamější volby byly anulovány a vyhlášeny volby nové. Ústřední volební komise má totiž vše uzavřít už 10. listopadu.

Předseda Ústřední volební komise Michailo Ochendovskij připustil, že v Dněpropetrovské oblasti vojenští velitelé chtěli organizovat volby, aby „pomohli státní správě”. Vyslovil mi uznání, že jsem trval na tom, aby v Dněpropetrovsku byla pozorovatelské mise Evropského parlamentu. Věděl jsem, proč na tom trvám- měl jsem totiž z těchto míst spoustu znepokojivých zpráv, které se následovně bohužel potvrdily. Mohl bych čtenáře unavovat dalšími případy, ale myslím, že je to zbytečné. Uvedené dva případy jsou dostatečně výmluvné. Zdá se (i podle toho, že pravá ruka Kolomojského Boris Filatov se dostal v jednomandátovém okruhu do Verchovné rady jako kandidát Bloku Petra Porošenka), že Porošenko a Kolomojskij uzavřeli účelovou dohodu.

Na Ukrajině mají vlivní politici ústa plná demokracie, ale dávají miliony za volitelná místa na kandidátkách, za účast ve sledovaném televizním politickém diskusním pořadu klidně zaplatí 200 tisíc eur, atd.

Ukrajina má obrovské přírodní bohatství i bohaté průmyslové a lidské zdroje. Pokud jde o tempo osvojování informačních technologií, zaujímá 2. místo na světě. A přesto je to země, kde je obrovská propast mezi neuvěřitelnou bídou a neuvěřitelným bohatstvím. Má jednu z nejlepších ústav na světě. Ale tuto ústavu politikové nedodržují, protože celá léta demokratická fasáda slouží k okrádání společnosti. Začátkem sesunu bylo možná to, že prezident Kučma zrušil přímou volbu gubernátorů a zařídil její jmenování prezidentem. Tím se otevřela cesta k bezbřehé korupci a zneužívání moci.

Osobně mám Ukrajinu velmi rád, mám tam řadu přátel a některým regionům jsem pomáhal na evropské úrovni. Když ale mluvím o špinavé volební kampani a podvodech, nevymýšlím si a nemůžu se smířit s tím, jak je tam zneužívána politická moc.