JAR nechce mít s Ukrajinou nic společného – reputace je důležitější než dodávky uhlí


13. 11. 2014     zdroj
Dodavatel uhlí z JAR odmítá spolupracovat s Ukrajinou po skandálu, který nyní v Kyjevě vypukl. 11. listopadu to novinářům oznámil Vladimír Zinevič, ředitel společnosti “Ukrinterenergo”, která organizovala dodávky na ukrajinské straně, sdělil korespondent IA Regnum v Kyjevě. … musí nyní řešit složité problémy ohledně reputace u své banky, u dalších partnerů a institucí.


Zinevič zdůraznil, že již podepsaná smlouva na dodávku uhlí bude beze zbytku splněna. V rámci její realizace obdrží Kyjev do února 500 tisíc tun uhlí z JAR, ale dál nechce mít obchodník s Ukrajinou nic společného.

“K dnešku jsme podepsali specifikaci na 500 tisíc tun. Dál nechce mít obchodník s námi nic společného. Obecně lze říci, že musí nyní řešit složité problémy ohledně reputace u své banky, u dalších partnerů a institucí. Pro takové společnosti, které se podílejí na mezinárodním obchodu, jsou rizika dobré pověsti velmi vysoká,” řekl Zinevič.

Úředník také odtajnil cenu za africké uhlí, která předtím vůbec nebyla zveřejněna. “Cena 86 dolarů za tunu – dodání do přístavu Iljičevsk, potom k tomu byly přidány náklady spojené s vykládkou uhlí, skladováním, nakládáním do vagonů a železniční tarify. Kromě toho, co platíme za uhlí v přístavu, jsou zde ještě náklady na nákup měny – asi 59 centů za tunu. Procenta za využití úvěru. Zisk “Ukrinterenergo” – 2 dolary (za tunu). Když to všechno shrneme, máme cenu: na Tripolskou tepelnou elektrárnu 110 dolarů 35 centů, na Zmijevskou – 112 dolarů 22 centů”, informoval Zinevič.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová