“Kišiněvský pogrom” na levicové Moldavany – zvláštní služby zadržely občany Ruska, Ukrajiny a Moldavska

20. 11. 2014   zdroj
Prohlášení Sdružení “Boroťba”
V Moldavsku byli zatčeni a poté vykázáni ze země dvě ruští občané – levicoví aktivisté Viktor Šapinov a Maxim Firsov. Zpravodajské služby uvedly v tisku, že jsou obviněni z přípravy masových nepokojů v době parlamentních voleb, které se mají v Moldavsku konat 30. listopadu.
„Naši soudruzi byli zadrženi během zvláštní operace speciální jednotky ‘Alpha’ Informační a bezpečnostní služby Moldavska – místní obdoby KGB,“ uvádí se v prohlášení sdružení.

Zatčeni byli téměř současně s občany Moldavska a Ukrajiny, ale o těch s v prohlášení moldavské tajné služby hovoří méně. Podle všeho to pokazilo připravované schéma inzerovaného “spiknutí”: radikálové s ruskými pasy pronikli do Kišiněva se zlověstnými plány vyhodit do povětří mladou moldavskou demokracii.

Důvěryhodnost této verze si vyžádala přidat to, že Šapin a Firsov jsou členy ukrajinského levicového Sdružení “Boroťba”, které otevřeně obhajuje ideologii revolučního marxismu a že se aktivně podíleli na protifašistickém a anti-kapitalistickém hnutí na Ukrajině. A to jak v dobách Juščenka a Janukovyče, tak i po kyjevské pravicovém převratu.

Není žádným tajemstvím, že po tragédii, která se odehrála 2. května v Oděse, někteří ukrajinští leví a občané opozičně naladění proti kyjevskému režimu přesídlili do Kišiněva, z Oděsy na moldavskou hranici je to kousek. Politickým uprchlíkům poskytli podporu a solidaritu místní levicově smýšlející a antifašisté.

Hrozby vězení se nikdo nebál, jak ruští tak i ukrajinští levicoví občané byly ponecháni v této zemi legálně a nedopustili se ničeho nezákonného. Nicméně, teď budou v Moldavsku volby a vládnoucí koalice národních liberálů se rozhodla pro poměrně jednoduchou provokaci a snaží se spojit anoncované “spiknutí” se socialisty a komunisty, kteří jsou jejich volebními konkurenty.

Je příznačné, tyto informace vypouštěla vydavatelství, která má pod kontrolou bankéř a naftový oligarcha Vladimir Plachotňuk, místní to obdoba Kolomojského, který je vůdcem a sponzorem vládnoucí Demokratické strany. Opoziční moldavští politici ho již v uveřejněných rozhovorech označili za objednatele této provokace.

Viktor Šapinov a Maxim Firsov se aktivně podíleli na ruských anti-Putinovských akcích levicové opozice. Z tohoto důvodu Šapin, který byl členem Ruské komunistické dělnické strany a asistent poslance této strany Viktora Ťulkina, na začátku roku 2000 se přihlásil k trvalému pobytu v Kyjevě, kde se naučil ukrajinsky a po mnoho let se aktivně podílel na ukrajinském levicovém hnutí.

Mimo jiné je autorem řady článků proti politice ruských vlád a knihy “Imperialismu od Lenina do Putina”. Maxim Firsov – jeden ze zakladatelů “Levé fronty”, byl opakovaně zadržen v Rusku za účast na shromážděních opozice, a poté také odešel na Ukrajinu. Oba tito aktivisté se již dlouho znají s antiputinovskými ruskými politiky, jako Sergej Udalcov a Leonid Razvozžajev.

Samozřejmě že moldavské zvláštní služby si jsou jistě vědomy těchto okolností. Snaží se obviňovat antifašisty a místní aktivisty Sociálního fóra Moldavska (nezaregistrovaná občanská struktura) z přípravy radikálních protivládních akcí, aby došlo k mobilizaci pravicových voličů, a pokud to bude možné i k odstoupení socialistů a komunistů z voleb, nebo dokonce v případě nepříznivého výsledku ke zrušit hlasování.

Samozřejmě, že místní moldavští levicový aktivisté jsou odpůrci moldavské vlády, jejíž vinou tato země zůstává jednou z nejchudších v Evropě. A rusko-ukrajinští levicoví aktivisté měli plné právo pomáhat Sociálnímu fóru Moldavska prací na jejich internetových stránkách a v novinách.

Ale k protiprávnímu jednání se nikdo z nich neuchyloval – i kdyby jen proto, aby moldavským bezpečnostním silám nedali příležitost zorganizovat to, co jim od počátku podsouvala politická policie. Naopak – je zde riziko, že den po možné volební porážce (1. prosince) samy úřady přivedou do ulic radikální nacionalisty a neonacisty, které mají pod svou kontrolou. A to je reálná a ne smyšlená hrozba.

To znamená, že kauza komunistického spiknutí je bluff. Moldavské speciální služby již po 72 hodinách osvobodily všechny (!) zadržené osoby, které chtěly obvinit z organizování masových nepokojů. Žádné důkazy o svých konspiračních teoriích nemohli najít (!) – kromě radikálních komunistických obrázků na stránkách v sociálních sítích.

Nicméně, je nepříjemným faktem, že do těchto zatčení je podle všeho zapojena ukrajinská strana, která má také zájem o pozatýkání ukrajinské opozice. Je množné, že to je nová praxe politických represí, která bude zaměřena na pronásledování opozice, která vycestuje z Ukrajiny.