Kyjev se neobejde bez uhlí z Donbasu. Ani jihoafrické ani kuzbasské (uhlí) není vhodné pro ukrajinské elektrárny

4. 11. 2014    zdrojzde
3. listopadu Jurij Zjukov, první náměstek ministra energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny, řekl, že Kyjev je připraven nakupovat uhlí v regionu Donbasu, který je pod kontrolou domobranců Luganské a Doněcké oblastí, informuje RIA Novosti. “Za uhlí, které jsme připraveni koupit na okupovaných územích Luganské a Doněcké oblastí, musíme zaplatit peníze. Jedná se o peníze, které by měly být pod kontrolou a dostat se na úhradu k horníkům, abychom věděli, že tyto peníze budou použity na platy, v první řadě – na úhradu elektřiny a na řešení sociálních problémů v hornických městech a obcích, ” řekl novinářům Zjukov.


Podle něj je nyní ve skladech uhelných podniků, které jsou na území kontrolovaném domobranou, asi 2,1 milionů tun uhlí. Zjukov řekl, že Kyjev je připraven koupit uhlí v pořizovací ceně. “Jen za cenu bilance (jsou připraveni nakupovat). Tedy dnes, když je u nás v bilanci cena 850 hřiven (asi 65 dolarů) za tunu bez DPH, bude cena zvýšena na 1100 hřiven za tunu (asi 85 $), znamená to, že se bude uhlí nakupovat v ceně bilance.To bude stále levnější, než jak dnes nakupujeme dovážené”, vysvětlil.

“Jednání vedu osobně já, jako jeden z vedoucích představitelů ministerstva, s našimi generálními řediteli, kteří jsou v zóně ATO (antiteroristická operace), většina jich tam je a již jednají s představiteli takzvaných lidových republik”, dodal Zjukov.

Vysvětlil, že pro zajištění řádného fungování uhelných elektráren je třeba uhlí, které se těží na Donbasu. “Tak je vybudována energetika na Ukrajině, že 50% bloků u nás pracovalo na zplynovacím uhlí a 50% na nízkopopílkovém uhlí. Všechny tyto bloky nebyly postaveny ani na jihoafrické ani na kuzbasské uhlí, byly postaveny ve svém chemickém složení právě na donbasské uhlí. Přechod na dovážené uhlí ne vždy dává žádoucí efekt. Protože už teď, když (musí) pracovat na ruském uhlí, dochází k nehodám a převádění bloků do nouzového režimu, znamená to, že se v každém případě musíme vrátit k donbasskému uhlí” řekl Zjukov.

Rozhodnutí Kyjeva o nákupu uhlí v DLR a LLR – začátek přiznání nutnosti přímého dialogu
Politolog a ředitel Kyjevského centra pro politické studie a konfliktologii Michail Pogrebinský se domnívá, že přijetí oficiální mocí Ukrajiny rozhodnutí o nákupu uhlí z DLR a LLR demonstruje ne-li připravenost, pak nesmlouvavé rozhodnutí Kyjeva zahájit dialog s Donbasem. Expert se domnívá, že k takovému pro oficiální Ukrajinu obtížnému kroku vláda přistoupila vzhledem k těžké finanční a hospodářské situaci v zemi.

“Platit peníze za uhlí z JAR, a ještě s dlouhou čekací dobou, v době, kdy v zemi nejsou vůbec žádné zásoby, tepelné elektrárny se mohou zastavit – tady už není nálada na politiku, ale jak se říká, je nutné vyžít,” řekl Pogrebinský…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová