Máme důkazy, že americká armáda vyzbrojuje Ukrajinu, tvrdí hackeři

26. 11. 2014      První zprávy
Pokud by se informace protikyjevské skupiny CyberBerkut potvrdily, znamenalo by to, že se americká armáda již podílí na konfliktu na Ukrajině. A naplní se tak černé obavy analytiků, jako Paul Craig Roberts.

Protivládní skupina hackerů CyberBerkut zveřejnila ukrajinské a americké dokumenty, na nichž jsou údajně detailní kyjevské požadavky na pomoc americké armády, a které Washington odsouhlasil.

Podle aktivistů, kteří zveřejnili dokumenty v úterý, ukrajinská armáda nedávno žádala a následně ji byla přislíbena finanční podpora Spojených států v hodnotě stovek tisíc dolarů.

Hackeři tvrdí, že získali důvěrné dokumenty ministerstva zahraničí po vniknutí do mobilního zařízení, které patří k jednomu z členů americké delegace, která cestovala na Ukrajinu společně s americkým viceprezidentem Joe Bidenem. Americký politik navštívil Kyjev 20. až 21. listopadu.

“Po přezkoumání jen některé z údajů, vzniká dojem, že ukrajinská armáda je větví amerických ozbrojených sil,” konstatoval CyberBerkut a zveřejnil kopie údajně úředních dokumentů, z nichž některé nesou podpisy nejvyšších amerických úředníků, včetně toho, kde mají být podpisy prezidenta Baracka Obamy a ministra zahraničí Johna Kerryho.

V údajném dokumentu Bílého domu ze dne 24. září podle memoranda státního tajemníka, Obama a  Kerry “nařídili čerpání až do výše 5 milionů dolarů z obranných článků a služeb ministerstva obrany a vojenského vzdělávání a odborné přípravy s cílem poskytovat okamžitou vojenskou pomoc vládě Ukrajiny, na podporu jejího úsilí reagovat na současnou krizi.”


Americký prezident také údajně schválil čerpání až do výše 20 milionů dolarů „nesmrtících komodit“ a služeb, kdy John Kerry později označil tuto podporu jako “důležitou pro národní zájmy Spojených států.”


Další dokumenty, zveřejněné hackery, naznačují, že Washington je připraven poskytnout Kyjevu zbraně a municí. Naplnily by se tak nejčernější obavy mnoha analytiků z americké eskalace konfliktu, jehož účelem je oslabení Ruska.

Uniklý doplněk nespecifikovaného dokumentu v ukrajinštině, obsahuje katalog seznamu zbraní a vojenské techniky, které údajně požadoval Kyjev, včetně 2.000 útočných pušek, 720 ručních granátometů, téměř 200 minometů a 420 protitankových raket.

Informace, že Washington je připraven k odeslání „nesmrtící pomoci“ na Ukrajinu, poprvé přišly v dubnu, jen den poté, co se tehdejší prozatímní kyjevská vláda zahájila operaci proti povstalcům na jihovýchodě země. Letos na podzim bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil “komplexní a na míru šitý soubor opatření”, včetně darování 15 000 000 eur “prostřednictvím NATO.” Minulý týden Moskva varovala Washington, že posun od zásobování Kyjev s “nesmrtící pomocí” do “obranných nesmrtících zbraní”, by bylo přímým porušením všech mezinárodních dohod.