Ozbrojenci ze zóny ATO (antiteroristická operace) jsou nebezpeční pro obyvatele Kyjeva

11. 11. 2014   zdroj
Kyjevský prokurátor Sergej Juldašev vydal 10. listopadu prohlášení, ve kterém je uvedeno, že všichni ozbrojenci “dobrovolnických praporů”, kteří přijíždějí z oblasti ATO do hlavního města Ukrajiny, jsou hrozbou pro obyvatele. Toto prohlášení rozšířila tisková služba rezortu. Informuje o tom korespondent IA Regnum .


“Každý, kdo přichází z oblasti ATO do města se zbraní, je pro mě zločinec. Zvlášť, když se tito lidé spojují a vytvářejí skupiny … Podívejme se pravdě do očí: jsou hrdinové a vlastenci, a jsou týloví rabující vojáci v kamufláži, kteří chodí po zuby ozbrojení po městě. Možná, že společnost není připravena to slyšet. Ale tento problém existuje,” řekl Juldašev.

Podle prohlášení bylo od počátku roku v Kyjevě registrováno 557 trestních řízení v souvislosti s nelegálním užíváním střelných a chladných zbraní. “Byly nalezeny a zabaveny tisíce střelných a chladných zbraní – výbušniny, granáty a náboje. Kromě toho se členové vojenských praporů dopustili v uvedeném období v hlavním městě 30 těžkých a obzvláště závažných trestných činů, jako bylo například obsazení členy praporu “Ajdar” takzvané přistávací plošiny pro vrtulníky Janukovyče,” zdůrazňuje Juldašev.

“Musíme zastavit machnovščinu v ulicích Kyjeva a vytvořit jednotné centrum pro zachování práva a pořádku. Musíme promyslet mechanismy a zajistit, aby zbraně zůstávaly v bojové zóně, aby chránily stát proti agresorovi a nešířily se po celé zemi. Jsem si jist, že v tomto jsme spojenci a stejného názoru”, obrátil se Juldašev na závěr ke všem velitelům “dobrovolnických praporů”.

Pozn.: machnovščina – anarchistické a banditské hnutí na Ukrajině během občanské války. V čele byl Machno.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulicová