Paul Craig Roberts: Sankce uvalené na Rusko jsou v rozporu se zájmy Evropy

25. 11. 2014     zdroj
Politika sankcí vůči Rusku je zcela pod kontrolou USA. To je názor politologa a publicisty Paul Craig Roberts. “Rusko podcenilo pokrytectví USA a přecenilo nezávislost Evropy a její instinkt přežití,” říká bývalý asistent pro hospodářskou politiku ministra financí USA v administrativě Ronalda Reagana Paul Craig Roberts ve svém blogu.


Motivace evropských zemí zůstává pro autora záhadou, protože taková politika je v rozporu s jejich zájmy: “Není pochyb o tom, že pro svou aroganci už Amerika ztrácí hlavu, ale o Evropě si to nemyslel. Už je tady zima a Evropa počítá s tím, že bude pokračovat v politice sankcí proti Rusku a jako dříve dostávat plyn?”.

Důsledky takové situace vyvolávají velké obavy amerického experta: “Ruská vláda udělala vše, co záviselo na ní pro to, aby byly nastoleny mírové a vzájemně výhodné vztahy s evropskými zeměmi. Evropané jsou pod velmi silnou kontrolou Washingtonu na to, aby jednali ve svém vlastním zájmu.Toto vazalství Evropy obecně může přivést ke třetí světové válce.”

přeložila V. Grulichová