Plány NATO: Německo jako špička kopí proti Rusku

V budoucnu bude NATO více sázet na německé vojáky. Stejně jako v druhé světové válce, budou Němci posíláni proti Rusům. Tehdy proti komunismu, dnes proti Putinovi. V příštím roce bude 4000 vojáků Bundeswehru sloužit jako ,,špička kopí“ v NATO.

Jak informoval časopis od vydavatelství Springer ,,Die Welt“ má Bundeswehr alespoň přechodně hrát důležitou roli, při ochraně zemí NATO, ve východní a střední Evropě, které se cítí být ohrožené Ruskem. Jak časopis napsal, plánuje NATO v Münsteru nasadit přinejmenším v roce 2015 německo-nizozemské jednotky, jako hlavní součást přechodné ,,špičky kopí“. Ta má být zodpovědná (za bezpečnost) do té doby, dokud se na summitu NATO nedojedná nová jednotka, připravená k nasazení. Pokud bude potřeba, mohou je doplnit letecké a námořní jednotky z Francie a  Španělska.

Mluvčí spolkového ministerstva obrany řekl, koncept jednotek rychlého nasazení při NATO, je ještě ve vývoji. Pro Německo má tento projekt vysokou hodnotu. ,,V rámci tohoto vývoje a jako jasný politický signál, proto podporujeme první zkoušky na začátek roku 2015, na kterých se budeme spolupodílet.“ Podrobnosti mluvčí neřekl, ale poznamenal, že Německo se dohodlo na tzv. NATO Response Force, kterému na příští rok přislíbilo celkem 4000 vojáků.

V průběhu roku mají být první jednotky schopné nasazení. Toto dočasné řešení, pro ,,Die Welt“ komentoval vysoký představitel NATO:,,Je to jasný signál pro naše spojence na Východě a jasný signál do Moskvy“. Vyvstává jen otázka: Jasné znamení, k čemu? Ukázat vůli k válce s  Ruskem? Nepostarali se Anglo-Sasové už jednou o velké zlo, když spolufinancovali ve 20.-30. letech minulého století Národní socialisty jako ,,kopí proti bolševismu“?