Porošenko: O vstupu do NATO uspořádáme referendum

Viktor Horký
26. 11. 2014 Informace bez hranic
Na Ukrajině proběhne referendum o vstupu do Severoatlantické aliance, řekl prezident Petro Porošenko při setkání se svým litevským protějškem. Prezident řekl, že jeho země kritéria pro vstup splnila, další informace však neposkytl. Podle NATO ale žádná kritéria pro vstup neexistují.Země může vstoupit do aliance v případě, že může domoci ke stabilitě a bezpečnosti severoatlantického regionu.


Podle analýzy, na kterou odkazuje server Pan Armenian, je proto v případě boji zmítané Ukrajiny vstup do NATO nepravděpodobný.

Podle Ruska je rozšiřování hranic Severoatlantické aliance nepřijatelné a porušuje historický slib. Moskva minulý týden řekla, že chce stoprocentní záruku, že Ukrajina do NATO nevstoupí.

Je to právě Rusko, které je západními zeměmi obviňováno z vyvolání bojů a podpory separatistů na východě Ukrajiny. Povstalcům má dodávat vojenskou techniku, zbraně i bojovníky. Kreml tato obvinění odmítá a žádá jasné důkazy.

Boje na východní Ukrajině vypukly poté, co povstalci obsadili po převratu na Majdanu, kde se podle nich dostali k moci fašisté a nacisté, úřední budovy a policejní stanice v Luhansku a Doněcku, čímž získali zbraně a následně vyhlásili vlastní republiky. Ukrajinská vláda reagovala vysláním armády.

Doněckou lidovou republiku již uznala Jižní Osetie, avšak ji samotnou uznává jen Rusko, Nikaragua, Venezuela a Nauru.

Ruská a separatistická slova o vzestupu fašismu a nacismu na Ukrajině částečně potvrdily nedávné parlamentní volby, kde strany Pravý Sektor a Svoboda dostaly dohromady milion hlasů. V parlamentu ale nezasedne ani jedna z nich.
Zdroj: Pan Armenian, Informace bez hranic