Prezident M. Zeman: Zákrok na Národní třídě byl brutální. Ale nebyl to masakr

20.11.2014 První zprávy 
“Ano, zásah na Národní třídě byl velice brutální. Byl dokonce brutálnější než na jiných demonstracích, kde jsme tehdy byli. Ale nebyl to masakr. Masakr jsou hory mrtvol, masakr jsou potoky krve,” řekl prezident ČR Miloš Zeman.


Prezident Miloš Zeman třetí listopadovou středu na besedě s novináři po jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem řekl, že považuje demonstraci proti němu 17. listopadu 2014 za ostudu České republiky a pokračování prezidentské kampaně. Tak se stalo, že prezident nepřímo označil protestující, kteří při jeho vystoupení 17. listopadu 2014 na Albertově pískali, mávali červenými kartami a házeli vejce, za stoupence Karla Schwarzenberga.

Zásah v roce 1989 byl brutální, ale nešlo o masakr

“Zrovna Praha byla jediné velké město, kde v druhém kole prezidentských voleb zvítězil můj protikandidát a já naprosto chápu, že někteří lidé se ani po roce s touto volbou nedokáží smířit…,” odpověděl Miloš Zeman na besedě s novináři.

Řev není argument!

Miloš Zeman prohlásil, že si počká na další demonstrace příštího 17. listopadu.

“A pak 10, 15 organizátorů těchto demonstrací pozvu na Hrad, abych bez svitu televizních kamer, protože před kamerami každý exhibuje, včetně prezidenta, si s nimi promluvil o tom, jaké mají argumenty. Ten, kdo jenom řve, je kverulant, a nikoli relevantní politický oponent,” má jasno hlava státu.

Další názory Miloše Zemana, které mohou pobouřit Pražskou kavárnu

Miloš Zeman se vyjádřil také ke svým výrokům o zákroku policie na Národní třídě 17. 11. 1989, proti kterým někteří návštěvníci Národní třídy 17. listopadu 2014 protestovali.

“Já jsem píchnul do vosího hnízda právě proto, že jsem před 25 lety na té Národní třídě byl. A přátelé, každý národ si rád mytizuje svou minulost a každý národ rád vidí hrdiny i tam, kde nebyli. Ano, zásah na Národní třídě byl velice brutální. Byl dokonce brutálnější než na jiných demonstracích, kde jsme tehdy byli. Ale nebyl to masakr. Masakr, milí kolegové, když se konečně naučíte novinařinu a nahlédnete do naučných slovníků, jsou hory mrtvol, masakr jsou potoky krve. Nepřehánějme, jinak bude naše historie falešná…,” poučil přítomné novináře na tiskové konferenci Miloš Zeman.

“Můj cíl je přiblížit Česko skandidávskému modelu sociálního státu,” odpověděl Miloš Zeman údajně již posedmnácté na otázku, jaké má dlouhodobé prezidentské cíle. Dále zdůraznil, že model v zemích na severu považuje za nejlépe fungující systém po všech stránkách.

Pozvání na Hrad ministrů Babiše a Němečka Miloš Zeman zdůvodnil kritikou novinářů

“Nevěřím českým mediím. Nevěřím českým amatérským novinářům, jak informují o sporu mezi ministry Babišem a Němečkem,” vysvětlil důvod, proč třetí listopadovou středu večer z Pražského hradu odcházeli Svatopluk Němeček a Andrej Babiš.

Pravda je, že i když se ministři financí a zdravotnictví při odchodu z Hradu nedrželi za ruku, přesto každý sám pak prohlásil, že už nejsou ve sporu.

A pak, že pan prezident rozděluje národ. Podařilo se mu smířit tiskového magnáta s opilcem, jak si předtím oba ministři přes media vynadali.