Proč je pro ČT Zemanem pronesené jméno “Bakala” vulgárním slovem?

28. 11. 2014      První zprávy
Cenzura ve zpravodajství České televize funguje skvěle. Redakce v odvysílané větě z projevu prezidenta Miloše Zemana, který 13.11.2014 pronesl k 25 letům svobodného podnikání v Praze, vystřihla jméno Zdeněk Bakala. Je to snad vulgární slovo? Masaryk kdysi říkal „Myšlení bolí“. Ano, myšlení bolí a myšlením se dostáváme dopředu …


Hlava státu ve své řeči určené účastníkům slavnosti uspořádané Hospodářskou komorou ČR k 25 letům svobodného podnikání řekla mimo jiné ….

“Souhlasil bych s Václavem Klausem v jednom. Přes všechny chyby, které někteří z Vás trošku potlačují a někteří trošku zveličují, byl to úspěch. A říkal jsem zrovna včera na jednom mítinku v Kopřivnici, kde se Tatrovka zdvihá opět ze dna po některých neúspěšných privatizačních pokusech, mimochodem i ona byla v kuponové privatizaci, tak jsem říkal, uvědomte si, že za těch pětadvacet let se mnohé změnilo k pozitivnímu, že jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další, ale že ta cesta stoupá, že naše města, naše obce krásní a že dochází k tomu, že jsme svobodní a že dokonce se můžeme vzájemně kritizovat, což je dar, který svým občanům minulý komunistický systém nedal.”

Celý projev si můžete přečíst zde …

Projev prezidenta republiky na konferenci „25 let svobodného podnikání“

Jenže Česká televize v pořadu Události z projevu Miloše Zemana uvedla právě jen jednu větu z tohoto odstavce a světe div se, jméno Zdeněk Bakala v reportáži neuslyšíte. Bakala byl vystřižený a tak diváci slyšeli, že …. jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu mnozí další.

Přesvěčte se zde …

Ostatně oba projevy a to autentický i televizní zpracování mají docela velkou sledovanost na sociálních sítích … Zde …
V komentářích se diváci slušně baví. Někteří zákrok čilého Jasánka v redakci zpravodajství nechápajícím vysvětlují tím, že Zdeněk Bakala byl vystřižený, neboť to je patrně vulgární slovo.

“To máte pravdu. Tolik sprostých slov najednou jen tak neuslyšíte, když jméno “Bakala” řeknete lidem v Moravskoslezském kraji. Bakala totiž horníkům slíbil, že jim levně odprodá bývalé podnikové byty, které i s doly podnikatel nakoupil.”