Protiruská propaganda odhalena aneb Lež má krátké nohy

Jiří Schmied
19. 11. 2014 zdroj

Online prostorem se v posledních několika dnech šíří dezinformace týkající se konfliktu na Ukrajině. S podporu propagandistů dosáhla dezinformace obludného rozšíření. Na dezinformaci – a nebojím se ji označit za lež – se podíleli někteří politici, média a jiné veřejně činné osoby. Pozadu nezůstali ani „nakažení“ touto dezinformací, obyčejní lidé, kteří si informaci neověřili či vědomě šířili nepravdu.
Celý problém se točí okolo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE, anglická zkratka OSCE) a jejích zpráv (reportů) od tzv. speciální monitorovací mise (SMM). Jak na svých webových stránkách píše OBSE, tato mise má za úkol „přispět ke snížení napětí a podporovat mír, stabilitu a bezpečnost.“ [1]

Pozn. autora: Důležitá je zde časová návaznost, proto jsou u jednotlivých vyjádření uvedené časy uveřejnění a stejně tak ve zdrojích na konci článku.

Dezinformace se týká tvrzení, že OBSE ve svých reportech tvrdí, že zaznamenala pohyb konvojů ruské vojenské techniky na východě Ukrajiny, případně že tato údajně ruská vojenská technika vstoupila na Ukrajinu přes ukrajinsko-ruskou hranici.

Ve skutečnosti nic takového OBSE ve svých reportech netvrdí. Popisuje spatření neoznačených konvojů vojenské techniky 8. a 9. listopadu [2][3] – viz překlady obou reportů SMM na konci článku. OBSE neuvádí, že šlo o konvoje ruské vojenské techniky. Z popisu ani není patrné, že by konvoj měl přijet z Ruska, OBSE přesně popisuje kde a kdy konvoje zahlédla, nic o tom, že by měly přejet ukrajinsko-ruskou hranici. U konvojů popisuje konkrétní typ techniky, nikoliv však podrobnější modifikace nebo podtypy (zmiňuje např. tanky T-72 a T-64).

Den před uveřejněním prvního reportu uveřejnilo 7. listopadu americké ministerstvo obrany přepis briefingu s mluvčím Pentagonu, kontradmirálem Johnem Kirbym. Při dotazu na údajné desítky ruských tanků na východní Ukrajině mluvčí odpověděl, že Pentagon nemá žádné zprávy, které by to potvrzovaly, doslova uvedl následující.[4]

Otázka: „Vzhledem k tomu, že ukrajinská vláda říká, že Rusko poslalo desítky tanků na východní Ukrajinu. Jsme schopni to potvrdit? Viděli jsme nějaký důkaz, že se to děje, a máme na to odpověď?“

Mluvčí Pentagonu: „Ne, nemám žádné nezávislé operativní hlášení, který by byly schopny potvrdit, že tyto formace překročily hranice. To, co vidím, je trvalá přítomnost výrazně schopných a připravených praporů taktických skupin, ruských praporů taktických skupin, přímo u této hranice. A jsou blízko.

A jsou velmi schopní. A nedělají nic pro snížení napětí v regionu. Takže, neužitečné. Pokračuji s tvrzením, že to není užitečné. Ale nemám žádné nezávislou operativní hlášení, které by tvrdilo, že překročili hranici.“

Propaganda-tank Evropské hodnoty a spin doctor Janda

Na propagandě a šíření dezinformace se podílí také think-tank Evropské hodnoty na svých facebookových stránkách společně se zástupcem ředitele Jakubem Jandou, který i po upozornění, že se jedná o dezinformaci, nadále šíří lež o tvrzení OBSE.

Think-tank Evropské hodnoty na svých facebookových stránkách uveřejnil následující obrázek.[5]

Thin-tank sice nelže přímo, k odkazu na report OBSE přidává, že je evidentní, že jde o ruské jednotky vstupující na Ukrajinské území. Nic z toho OBSE netvrdí a dokonce ani z reportů OBSE nelze s jistotou tvrdit, že jde o jednotky ruské, natož že v té době vstoupily na území Ukrajiny z Ruska.

Závěrem lze tedy tvrdit, že se think-tank Evropské hodnoty dopouští dezinformace poukazující na report OBSE s tvrzením obsahující slovo „evidentně“ i když to, co think-tank popisuje, evidentní není.

Králem této dezinformace je pan Jakub Janda z výše zmíněného think-tanku. Na svém facebookovém profilu nejprve sdílel snímek tweetu údajně velvyslance Ukrajiny při OSN Yuriye Sergeyeva, nepodařilo se mi však s jistotou ověřit, zda jde skutečně o jeho profil a ne o někoho, kdo se za něj vydává.

Ve tweetu se píše: „OBSE tvrdí, že Rusko posílá těžké zbraně do Doněcku a Makejevky. Zatímco pozorujeme, Kreml posílá vánoční dárky teroristům.„[6]

Pod snímkem na profilu pana Jandy se rozohnila diskuze.[7] V diskuzi se však pan Janda nijak nevyjádři, přestože byl upozorněn, že se OBSE nic o ruských konvojích vojenské techniky nepíše.

Pan Janda později sdílel status, ve kterém píše: „Říká si o pravidelný sloupek na Protiproudu. NATO: Ruské tanky vjely na Ukrajinu. Václav Klaus pro Českou televizi: „Kdyby to byla pravda, už by tam musela být asi milionová ruská armáda, která tam rok putuje.„“[8]

Jedna z diskutujících se pana Jandy zeptala: „Klaus má opět pravdu – kolikrát jste nás jen Vy už o vstupu ruských vojsk na Ukrajinu informoval, že? Ale tentokrát to možná opravdu bude „natvrdo“.“

Na to pan Janda reagoval zmínkou o reportu OBSE: „třeba naposledy v report OSCE“

Jak jsem již uvedl a jak se lze dočíst v reportech OBSE, nic takového tato organizace ve svých reportech netvrdí.

Pan Janda tedy dezinformuje. Přesto mohou někteří namítnout, že se pan Janda – stejně jako mnozí další – nechal nachytat a informaci si neověřil. Ve stejném diskuzním vlákně byl však několikrát upozorněn, že se v reportech OBSE netvrdí nic o ruských vojenských konvojích. Pan Janda na to buď nereagoval, nebo informaci zesměšňoval. Zde již nemůže být pochyb, že jde o lež. Pan Janda lhal a lhal vědomě.

Postoj pana Jandy trefně vyjádřil jeden z diskutujících v diskuzi: „Jestliže se fakta rozcházejí s mým viděním světa, tím hůř pro fakta.“

A proč „spin doctor“? Porovnejte s překladem definice tohoto pojmu v textu Tomáše Haase:„…osoba jejíž úkolem je zajistit, aby událost byla veřejností vykládána z určitého žádaného úhlu pohledu. Ve skutečnosti jde o jakousi kombinaci krizového manažéra a mediálního manipulátora.“[9]

Pan Janda není jediný tuzemský spin doctor, dalším z nich je také Jan Zahradil, jak píše kolega v článku Obchodníci se lží: Na cestě k válce.

Zpráva o spatření ze strany zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině (SMM),
8. 11. 2014
Shrnutí: Ve městě Doněck a Makejevka (25 km severovýchodně od města Doněck), území kontrolovaná Doněckou lidovou republikou (DLR), SMM pozorovala konvoje těžkých zbraní a tanků. V době podávání zprávy SMM slyšela těžkou palbu na severní a severozápadní okraj města, která začala v 14:45 hodin.

Detaily: V 13:55 na východním okraji Makejevky (25 km severovýchodně od města Doněck), území kontrolovaná Doněckou lidovou republikou (DLR), SMM pozorovala konvoj více než 40 kamionů a cisteren pohybujících se na západ po silnici H-21.

Z nich bylo 19 velkých nákladních automobilů – typ Kamaz, krytý, bez označení nebo poznávacích značek – každý táhl 122 mm houfnici a obsahoval personál v tmavě zelených uniformách bez označení. Patnáct z nich byly transportéry pro pěšáky typu Kraz. SMM byla na cestě a proto nemohla zjistit jejich obsah. Zbývajících šest byly malé cisterny na palivo vybavené jeřáby. SMM pozorovala neoznačený BTR obrněný transportér vedoucí konvoj, s plachtou přes zbraň.

V 15:20 na křižovatce ulic Leninskyi a Kuprin (7 km jihozápadně od centra města Doněck) SMM pozorovala konvoj devíti tanků – čtyř T-72 a pěti T-64 – pohybovaly se směrem na západ, také neoznačené.

Zpráva o spatření ze strany zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině (SMM),

9. 11. 2014
Na východě od města Doněck, na území kontrolovaném tzv. Doněckou lidové republiko, SMM pozorovala dva konvoje, každý s 17 kamiony. Obsahovaly dělostřelectvo a raketomety. Konvoje se pohybovaly na západ. Toto bylo druhý den v řadě, kdy SMM pozorovala konvoje na východním okraji a na území města Doněck.

Detaily: V 11:20 v oblasti Sverdlove (15 km východně od města Doněck) SMM pozorovala konvoj 17 neoznačených nákladních vozidel ZiL (Moscow Likhachov Plant) pohybujících se na západ. Pět z nich táhlo raketomety Grad. Dva byly naložené bednami s municí. SMM neviděla žádné jedince nebo osoby v uniformě cestující na těchto vozech.

V 11:35 na silnici H-21 u Zuhres (41 km východně od města Doněck) SMM pozorovala další konvoj, tentokrát skládající se z 17 neoznačených zelených vozidel KamAZ (Kama Automobile Plant) pohybujících se také na západ. Dvanáct z nich táhlo 122 mm houfnici. SMM neviděla žádné jedince nebo osoby v uniformě cestující na tyto nákladní automobily.

Zdroje
[1]: OBSE – OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine
[2]: OBSE (8. 11. 2014) – Spot report by the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM), 8 November 2014
[3]: OBSE (9. 11. 2014) – Spot report by the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM), 9 November 2014
[4]: Americké ministerstvo obrany (7. 11. 2014) – Department of Defense Press Briefing by Rear Adm. Kirby in the Pentagon Briefing Room
[5]: Facebook (9. 11. 2014) – Think-tank Evropské hodnoty
[6]: Twitter (8. 11. 2014) – Yuriy Sergeyev
[7]: Facebook (9. 11. 2014) – Jakub Janda – fotka na timeline
[8]: Facebook (12. 11. 2014) – Jakub Janda – status
[9]: Virtually – Jak se česky řekne „Spin doctor“