Roztomilý dárek „kyjevských demokratů“ k 25. výročí listopadu 89: Požadují potrestání českých pozorovatelů. Bude vyšetřován i „kníže Karel“? Schyluje se k horké zimě?

Václav Danda
5. 11. 2014      Protiproud
Nově zvolený prezident Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko byl včera slavnostně uveden do funkce a ujal se úřadu. Stalo se tak po jasném vítězství v nedělních volbách, které proběhly na území Doněcké lidové republiky. Stejně tak proběhly volby i v sousední Luhanské lidové republice, kde zvítězil Igor Plotnickij, který se včera se rovněž ujal prezidentského úřadu. 

Kyjev na volby reagoval po svém….
Pozorovatelé jsou nežádoucí

Kyjev na volby reagoval po svém: Zaujal válečnou pózu. Prohlásil volby za nelegitimní a jejich účastníky za zločince a bandity. Vyhlásil, že odvolává co v Minsku slíbil, tedy že žádný zvláštní status pro Donbas nebude. Naopak do oblasti posílá další vojenské jednotky, které by měly přivést „pomýlený lid“ pomocí zbraní k rozumu, tedy zpět do náruče Velkého bratra v Kyjevě.

Bude docela zajímavé, jak se k žádosti o „potrestání nejodpudivějších protidemokratických živlů“ postaví domovské země pozorovatelů – včetně té naší.

Obdobně „vstřícný postoj“, rozšířili noví vládci kyjevské Ukrajiny, kromě organizátorů svobodných voleb, také na všechny mezinárodní pozorovatele, kteří se voleb zúčastnili. Použili k tomu příznačný slovník, který si nijak nezadá se slovníkem internacionalistů v bývalé sovětské říši. Pozorovatelé představují podle Kyjeva ty „nejodpudivější protidemokratické síly“. Od kyjevské junty, která se k moci dostala ozbrojeným státním převratem a válečnými zločiny si nezadá se svými vzory z hitlerovského Německa, to zní jako dosti nejapný „vtip do vlastních řad“.

Ukrajinské ministerstvo vnitra v pondělí zveřejnilo seznam oněch „vyvrhelů“, kteří se provinili tím, že jako zahraniční pozorovatelé sledovali regulérnost voleb – a tak budou označeni za „nežádoucí“. Jde o osmnáct osob, kromě ČR i ze Slovenska, Bulharska, Itálie, Maďarska, Rakouska, Řecka, Polska, Belgie, Srbska, Francie a USA.

Potrestat ty zločince!
Podle Kyjeva je pozorovatelská mise porušením zákona a bude mít pro pozorovatele nespecifikované následky. Ukrajinské Ministerstvo vnitra pověřilo v této věci ukrajinskou kontrarozvědku SBU. Ministerstvo zahraničí by zase mělo informovat příslušné vládní úřady v jejich domovských zemích, praví se v informaci ukrajinského ministerstva vnitra.

Slovník, jako vystřižený ze sovětských dob, kdy se za „protistátní činnost“ považovala například účast na koncertě či demonstraci v sousední zemi, a proto úřady dotyčné spřátelené socialistické země informovaly úřady socialistického Československa o protiprávním jednání zmíněných „provokatérů“, kteří se akce zúčastnili.

Pozorovat volby je podle kyjevských demokratů možné – ale jen takové, kde je předpoklad, že zvítězí prozápadní síly. Volby, ve kterých osmdesát procent občanů volí prorusky, jsou okamžitě prohlášeny za nelegální a každý, kdo by o tom pochyboval, nebo dokonce vydal svědectví o férovosti lidového hlasování, je označen za osobu nežádoucí. Možná budou ukrajinští soudruzi na našich „bratrských“ úřadech požadovat odebrání cestovního pasu „živlů“, jak jsou na to navyklí z dob ještě ne příliš dávných. Uvidíme, „vyšetřování“ je teprve na počátku.

Vlastně bude docela zajímavé, jak se k žádosti o „potrestání nejodpudivějších protidemokratických živlů“ postaví domovské země pozorovatelů – včetně té naší. Naše úřady by mohly současně začít vyšetřovat „ilegální pozorovatelskou misi“ Karla Schwarzenberga a spol. během „Majdanu“. Ptát se, kdo je pozval, kdo jim to platil a tak dále – přesně jako již dnes vyšetřují (zatím jen) moderátorské špičky České televize naše pozorovatele v Donbasu.


Jaroslav Doubrava s Ladislavem Zemánkem a dalšími pozorovateli v Moskvě

S obavami, i bez výmluv

Jeden z nich, senátor Jaroslav Doubrava, zvolený za hnutí Severočeši, byl u „televizního výslechu“ včera. Dovolil si prý znevážit senátorský mandát tvrzením, že volby na východě Ukrajiny byly součástí minských dohod a že proběhly férově. „V Luhansku jsem byl jako soukromá osoba. Zastupoval jsem svého přítele, který mě poprosil o to, abych ho zastoupil, protože mu do toho něco přišlo,“ vymlouval se postrašený senátor. K tomu že byl zařazen mezi nežádoucí osoby, zato docela věcně správně podotkl: „Když byli na Majdanu Schwarzenberg a Štětina a všichni víme, že se Majdan odehrál s podporou Banderovců, kteří jsou označováni za fašisty, tak to nikomu nevadilo.“

Další z českých pozorovatelů, místopředseda Národní demokracie a redaktor Protiproudu Ladislav Zemánek, po svém návratu vydal naopak jasné a nedvojznačné prohlášení, ve kterém mimo jiné píše:

“Právě jsem se vrátil z Doněcké lidové republiky, kam jsem odcestoval na pozvání Ústřední volební komise DLR jako mezinárodní pozorovatel voleb. Akce byla zorganizována ruskou stranou, a je proto nabíledni, kdo ji platil. Mohu s klidným svědomím konstatovat, že jsem během své mise nebyl svědkem jediného pochybení, volby proběhly ve velmi přátelské atmosféře a za nadšení místních lidí. Domnívám se, že bychom se od nich sami mohli lecčemus naučit.

Svou účast nepokládám za jakkoli problematickou, protože odpor tamních obyvatel byl spravedlivou odpovědí na útlak ze strany kyjevské moci, která odvozuje svou legitimitu od státního převratu. Proběhnuvší volby plně uznávám, a mým prostřednictvím tak činí celá Národní demokracie.

Bylo mi ctí se historických voleb na Donbasu účastnit a jsem přesvědčen, že z nezměrného utrpení tamních lidí vyroste silný, zdravý a sebevědomý stát. Obyvatelé Doněcké i Luhanské lidové republiky by si to plně zasloužili. Tímto krátkým příspěvkem jim vzdávám hold.“


Ladislav Zemánek s příslušníky domobrany v Doněcku

Co dál?
Co na to Kyjev a jeho protektoři? Mají dvě možnosti: Buď se pokusí s Novoruskem dohodnout, pokusí se žít s novým státem jako sousedé a pomalu začít zahlazovat strašné jizvy, které trestná výprava Kyjeva přinesla. Nebo se pokusí Donbas dobýt za jakoukoliv cenu a utopit svobodné státy Novoruska v krvi. Tu první možnost, by uvítala sankcemi vyčerpaná Evropa, na tu druhou, krvavou, sází mnozí jestřábi za mořem. Která z verzí nakonec zvítězí, nebo jestli budeme přes zimu svědky zamrznutí konfliktu, se ukáže v nejbližších dnech.

Je ovšem velmi pravděpodobné, že po uznání výsledků voleb nebude moci Rusko v případě „krvavé varianty“ zůstat úplně stranou. To by mohlo pro Kyjev nakonec znamenat drtivou porážku a ztrátu dalších území, které má dosud pod kontrolou.
Nedáme vám, co vám stejně nedáváme

Západoukrajinský prezident Porošenko včera oznámil, že hodlá Donbas odříznout od elektřiny. „Vytápíme Doněck a Luhansk v podmínkách minusových teplot. Podle zákona bychom jim přitom už dávno měli odpojit jak plyn, tak elektřinu.” Vzhledem k tomu, že většina tepelných elektráren na Ukrajině je závislá na uhlí z Donbasu, je toto prohlášení před nadcházející zimou více než odvážné. To si zřejmě Porošenko později uvědomil a dnes tato svá slova mírnil.

Stejně tak prohlášení kyjevského pučistického premiéra Jaceňuka, že přestane platit „teroristy“ (jako by snad Kyjev už dávno nepřestal tamním obyvatelům vyplácet důchody atd., které si ze svých odvodů a daní zaplatili): Vládci z Kyjeva snad ve svém válečnickém vzrušení ani netuší, že tím fakticky přiznávají, že Novorusko je již jiný stát než Ukrajina. Ale spíš jde o běžné „svalnaté plácání“, z něhož často naskakuje husí kůže už i bruselským a washingtonským protektorům.

Ředitel ukrajinského Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk zase včera prohlásil, že Rusko přesunulo k hranicím s Ukrajinou taktické rakety Iskander. Dodal, že na území obsazeném povstalci jsou nově rozmístěny i protiletadlové rakety S-300. „Přisunutí šesti jednotek taktických raket Iskander bylo zpozorováno v pohraniční zóně Ruské federace naproti Doněcké oblasti,“ uvedl Tymčuk. Podle něho také mezi Jenakyjevem a Makijivkou byly rozmístěny ruské systémy protivzdušné obrany. U Šachťarsku byly podle něho zjištěny protiletadlové systémy S-300.

A tak nelze vyloučit – ačkoli meteorologové předpovídají pro Ukrajinu třeskutou zimu – že pokud Porošenko neodolá tlakům ze svého fašistického okolí a opět napadne Doněck, může být i nám v Evropě již docela brzy horko.