Ukrajinská měna se hroutí poté, co vysoký činitel EU prohlásil: „Ukrajina námi manipuluje“

12. 11. 2014 zdroj
To tolik diskutované klopýtání ruského rublu (čili to, co by Japonci nazvali „úspěšnou misí“, kdyby to byl Yen místo Rublu) se už možná nějak stabilizovalo, a soudě podle reakce Ruské centrální banky, která už každodenně neintervenuje, aby udržovala stanovený koridor směnného kurzu na trhu, tak asi teď Rusku moc starosti nedělají důsledky dopadů útoků prováděných na jejich měnu, ale zatímco Putin možná prozatím „spekulativní“ útok na svoji měnu odrazil, tak situace pro západního protivníka Ruska – pro Ukrajinu, tedy pro zemi, jejíž ekonomika je ve stavu téměř smrtelného kolapsu, a která na rozdíl od Ruska nemá ohromné zásoby surovin, co ji udrží proti pádu, to právě začíná vypadat strašidelně.

Jak tomu bylo skoro po celý rok, Ukrajina byla napojena na aparátu podpory života od jejích „Západní spojenců“ už od puče katalyzovaného Victorií Nuland, US ministerstvem zahraničí a CIA z počátku letošního roku. Problém je v tom, že ti samí „spojenci“ teď vypadají, že už mají dost „spojenectví“ s ní a chystají se jí podtrhnout kobereček z „prázdných šeků“ pod nohami.

Podle Reuters téměř rok po prvních protestech z „EuroMajdanu“, které pak svrhly pro-moskevského presidenta, který se vzepřel obchodní dohodě s EU, v Bruselu někteří prožívají rozčarování ze zkušeností s pomocí Ukrajině. Říkají, že jejich štědrost, v níž se EU zříkala dovozních cel, a financovala dodávky plynu z Ruska, je zneužívána.

Že by korupce na Ukrajině? Ta je přeci nemožná. Ale počkejte, začne to být ještě lepší:

Někteří z ukrajinských elit se asi spikli s Rusy, a to i když se boje na východě zase začínají eskalovat.

Je-li tomu tak, potom to bude největší trhák, který se kdy povedl ruskému vůdci od té doby, kdy Chruščov v OSN bušil do stolu svojí botou.

A pointa:

„Ukrajinci manipulují EU,“ řekl Reuters vedoucí činitel EU zapojený do vyjednávání, když říkal, že tento blok se „probouzí“ do potřeby lépe hájit své vlastní zájmy.

Myslíte tím ty chudáky evropské daňové poplatníky, kteří byli roky znásilňováni, aby vykupovali insolventní národy Eurozóny, protože víte, je v tom přeci „politický kapitál“, tedy ty, kteří teď přímo i nepřímo financují Putinovy extravagantní zvyky?

A teď je to brilantní.

„V určitých částech ukrajinské vlády mohou být zájmy, které se tajně spikly s Rusy, a ty do jisté míry využívají i EU,“ dodal.

Takovéto názory ukrajinský velvyslanec při EU Kostiantyn Jelisijev zavrhl jako „absolutní nesmysl“. Ten odsoudil povídání o tajných dohodách mezi Kyjevem a Moskvou jako kořistění ze strachu Západu za účelem zisku a jako součást „ruské propagandy“ a řekl, že má plnou důvěru v pokračující spolupráci s Evropskou unií.

Veřejně existuje solidní podpora EU pro nově zvoleného presidenta a parlament tváří v tvář ruskému nepřátelství – což je postoj, který až navštíví Kyjev, zdůrazní i nový president Evropské komise Jean-Claude Juncker, tedy možná už tento měsíc.

A mezi jejími činiteli a diplomaty se projevuje jednohlasný osobní obdiv k odvaze obyčejných Ukrajinců v ulicích spolu s vůlí jim pomoci při konsolidaci demokracie a prosperity.

Ovšem v soukromí endemická post-sovětská korupce, moc podnikatelských „oligarchů“ a podezření z přetrvávající kolaborace Ukrajinců s předpokládanými nepřáteli v Moskvě některé v Bruselu vedlo k otázkám o budoucnosti současné úrovně podpory od EU.

„Lidé možná skočili na tu povídačku o ‚malých chudáčcích Ukrajincích‘,“ řekl jeden diplomat EU. „Nejsou ale naivní. Už se probouzí.“

No, je-li tomu opravdu tak, potom to také znamená, že jakákoliv budoucí pomoc Ukrajině od MMF či US skončila. A teď přichází lítost těch vykupovačů z dluhů:

Uprostřed určité lítosti nad tím, jak tažení EU za dosažení její asociační dohody s Ukrajinou skončilo vyprovokováním konfliktu s Ruskem, existují v Bruselu i sympatie pro Porošenka, magnáta spotřebního zboží a dlouhodobého administrátora zvoleného jako nástupce před šesti měsíci svrženého, Moskvou podporovaného Viktora Janukoviče.

„Nemůžete ho obviňovat, že by hru o své vlastní národní zájmy hrál slabou rukou,“ řekl o tomto muži, který byl jako čestný host na summitu EU v červnu, jeden EU diplomat.

Spolu s tím existují obavy z vypisování prázdných šeků Ukrajině v době domácího uskrovňování.

Což by mohlo vysvětlit, proč Ukrajinská ekonomika právě vstoupila do závěrečného dějství, alespoň soudě podle toho, co přes noc udělala její měna.