Ukrajinská svodka ze dne 27. 11 .2014

napsali pánové Ernest a MP
28. 11. 2014   zdroj

Další mrtví civilisté na východě Ukrajiny, ničení civilních domů, rozpory v řadách armády domobrany na chvíli překonány, práce polních krematorií ukrajinské armády už i ve dne, pozorovatelé OBSE opět pod palbou, situační mapy, ‘první výbuch v prachárně’ aneb osobní vina českého komisaře Füleho na ukrajinské krizi, část svodku ukrajinské armády a argumenty francouzského historika proti fialovým krychlím vydávaným za běžná vajíčka …

27.11.2014 – Zpráva domobrany
Kolem 01:00 ostřelovala pozice domobrany v Nikyšinu ukrajinský samochodný minomet Nona.

27.11.2014 (10:02) –  Zpráva domobrany
„Ráno v Doněcku začalo jako obvykle, ukrajinské síly i nadále pravidelně vystřelují granáty na obytné oblasti. Na letišti, bez jakýchkoliv změn. Kolem 7:50 (od MSK) v oblasti Makějevky (Čeremušky-Gvardějka) byla slyšet kanonáda. Na pozice domobrany u Nikišina v noci ukrajinské síly vypálily několik ran ze samohybného minometu „Nona“. Pozorovatelé OBSE se dostali pod palbu Ukrajinců u obce Šumy. V misi poznamenali, že v důsledku incidentu nebyl nikdo zraněn. Uvádí se, že v Mariupolu znovu zaútočili na opěrný bod Kalinovka. V oblasti Bachmutky je patová situace, číslované ukrajinské zátarasy jsou ostřelovány z minometů a raketometů „Grad“ a to zejména v oblasti n.p.Trechizbenka a Krjakovka – alespoň 6 krát.”

10:44 – Zpráva občana z Kramatorska
V oblasti Kramatorsku nadále provozuje ukrajinská armáda polní krematoria. Dvě z nich jsou umístěna v oblasti mezi Slovjanskem a Kramatorskem, další se nachází v areálu letiště (u obce Veselij). V minulosti pracovala pouze v noci, v poslední době začala pracovat téměř nepřetržitě. Místní obyvatelé cítí stabilní nepříjemný zápach v těchto oblastech.
Bylo pozorováno, že na železničních soupravách přes Kramatorsk jsou vyvážena nějaká technická zařízení a technologie z podniků Donbasu (pravděpodobně z území DLR, okupovaných ukrajinskou armádou).

10:55 Další ruský humanitární konvoj (60 kamionů), s pomocí pro obyvatele Donbasu odejel z Noginska u Moskvy do Rostovské oblasti. Oznámil to zástupce vedoucího mediálních vztahů Národního centra pro krizové řízení v ministerstvu krizových situací Oleg Voronov. Konvoj veze sklo, střešní krytiny a potraviny, včetně cukru a konzerv.

27.11.2014 – Zpráva domobrany
00:15 Ukrajinská armáda z minometů ostřelovala vesnici Krymskoje. Poškozeny byly dva soukromé domy. Byli zabiti čtyři vojáci domobrany, tři civilisté byli zraněni.

27.11.2014 –  Zpráva domobrany
V noci v lesní oblasti u Lisičanska průzkumná skupina domobrany ostřelovala opevnění ukrajinských sil. Ve 4 ráno kozácké dělostřelectvo ostřelovalo pozice ukrajinské armády v osadě Gorskoje.

27.11.2014 (12:03) Zpráva domobrany
V oblasti obcí Olchovoj a Makarovo dělostřelectvo domobrany ostřelovalo pozice ukrajinské armády. V pozicích ukrajinské armády v Makarovu byl pozorován těžký kouř, pravděpodobně granáty zasáhly muniční sklad. V Lugansku je slyšet práce houfnic, je také slyšet střelba na výjezdu z Stanici Luganskoj.

Požár v muničním skladu potvrzuje i ukrajinská strana:
V noci [domobrana] ostřelovala z „Gradů“ kontrolní bod ukrajinské armády u vesnice Makarovo u vjezdu do obce. Několik granátů zasáhlo muniční sklad, který explodoval. Žádní lidé nebyli zraněni (vojáci byli v úkrytech), ale vjezd do Stanice Luganskoj přes Makarovo je nyní uzavřen. Místní obyvatelé a úředníci používají objížďku, nebo jezdí přes pole – uvádí předseda tzv luganské regionální státní správy Gennadij Moskal.

27.11.2014 (12:10) – Zpráva tiskového střediska DLR
Nevybuchlé miny a granáty vyvezli pyrotechnici ministerstva pro mimořádné události DLR z obce Kommunar (okres Makějevka), která byla večer ostřelována.
Tři nevybuchlé dělostřelecké granáty z minometu „Nona“ a další tři děly různých ráží odvezli a odpálili specialisté pyrotechnici – řekl to zástupce ministerstva pro mimořádné situace. Jednu z min museli dostat ven z technického zařízení, sdělil úřad.

27.11.2014 (12:45) – Zpráva Tass
Nejméně pět lidí bylo zraněno v Doněcku, když automobil dopravující opraváře plynovodu najel na protitankovou minu. Oznámila to Tass s odvoláním na tiskové středisko DLR.
Při opravách plynovodu vybuchla protitanková mina, na kterou najel automobil PAO „Doněckgorgas.“ Středně těžce bylo zraněno pět zaměstnanců, kteří prováděli práce na obnovení dodávek plynu do rajonu Petrovskij v Doněcku – píše se ve zprávě.
Okolnosti incidentu objasňují orgány ministerstva pro mimořádné události.

27.11.2014 (14:01) – Zpráva domobrany
Z Písků od 13:30 ukrajinská armáda střílí na Kujbyševský rajon Doněcka z raketometů, klasického dělostřelectva a minometů.

27.11.2014 – Přidali novináři
„Ministr školství a vědy Ukrajiny Sergej Kvit, který byl jmenován do funkce po únorovém převratu, podpořil myšlenku nahradit pojem ‘Velká vlastenecká válka’ v nových učebnicích o historii Ukrajiny termínem ‘druhá světová válka’.
Ministr počítá s tím, že v budoucnu při tisku nových učebnic dějepisu by se mělo opustit použití termínu ‘Velká vlastenecká válka’.”

27.11.2014 – Poslal Boris Rožin („colonelcassad“)
„Mozgovoj se ubránil. Brigáda zůstane v původní sestavě a nebude rozpuštěna. Jak se zdá, s ministerstvem obrany LLR se dohodli a brigáda, jak to navrhoval Mozgovoj, se začlení do armády jako celek a ne aby byla rozdělena do jednotek. Je jasné, že na něj hodně tlačili, ale stál si na svém a byli nuceni ho vyslyšet. V tomto ohledu, Mozgovoj dokáže být přesvědčivý. Mozgovoj sdružuje lidi s různými světonázorů. Vojáci „Imperátorského Legionu“, vojensko-sportovního klubu pro pravoslavné nacionalisty, nedávno vstoupili do brigády. Poněkud dříve tam také vstoupil komunistický oddíl. V tomto ohledu, Novorossia i nadále spojuje zdánlivě protikladné názory.”

27.11.2014 (11:55) – Poznámka dobrovolníka Prochorova
Jeden příběh se dvěma závěry:
Nyní Ukrajinci chvástají na videu, kde stateční bojovníci z Dněpru-1 ještě 21. listopadu chytili dělostřelecké návodčí domobrany. Jejich příslušnost k domobraně dokazují „pasem Doněcké republiky“ – které se velmi podobají ukrajinským pasům. Je vidět, že to filmovali před zátarasem.
Zachycení byli ve skutečnosti jen ochránci – je už propustili.
Ale co je nejdůležitější – to je přiznání vašeho pokorného služebníka.
Citace: „Ale již 22. listopadu teroristy nejen propustili na svobodu, ale udělali z nich oběti.
Na večer téhož dne, na pozice ukrajinských mužů, na kterých byli dříve zadržení – propuštění – oběti, tvrdě ostřelovalo nepřátelské dělostřelectvo. Palba zabila vojáka z 5. roty praporu „Dněpr-1″ Sergeje Reuta (přezdívka „Padre“) … Je třeba poznamenat, že zprávy nepřítele za pár hodin přesně i s přezdívkou informovaly o našich ztrátách. Ve stejné době, tiskové centrum ATO oznámilo, že v noci nebyly žádné ztráty. Téže noci byli zraněni bojovníci „Kybernetik“ a „Baltik“.
Co můžu říct. Ukrajinci! Nehledejte černou kočku v temné místnosti! Dodržujte radiodisciplinu!

Ukrajinci jsou malí ničemní lidé. Roní falešné slzy pro oběti mýtického hladomoru (zapomínají na skutečné obětí z hladu), ale sami vyvolávají skutečný umělý hladomor. A to se už netýká jen nevyplácení důchodů, platů a sociálních dávek.
Dokonce „Ajdar“ zabavuje všechny vozy s jídlem jedoucí do LLR (a v DNR tranzit) – odvolávajíc se na příkaz o potravinové blokádě Novorossii. Nyní téměř totéž organizují v Kyjevě a Lvově“.

27.11.2014 (14:11 MSK) – Zpráva vedoucí Správy Kujbyševského a Kyjevského rajonu v Doněcku
„Ostřelovali Azotnyj. Byla zasažena 23. nemocnice, 23. učiliště. Mnoho obětí. Podrobnosti později. Zatím, dva mrtví, šest zraněných.“

http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/27e1d/sp1AuB2pq88.jpg
http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/27e02/PRggm0tvxrA.jpg
http://cs540108.vk.me/c7007/v7007131/27e0b/ddnBZayWWm0.jpg

27.11.2014 (15:09) – Zpráva RIA Novosti
„Při ostřelování ostřelování Doněcku ukrajinskou armádou z „Gradů“ byl zabit 12-letý chlapec.
Několik granátů „Gradu“ dopadlo do vesnice Žilkop v Doněcku. Na ulici Buturlinovskaja byla také zabita 55-letá žena.
Podle chlapcových příbuzných, utíkal do úkrytu po zahájení palby.”

27.11.2014 – Informace tiskového střediska domobrany LLR za 26. listopad.
„V 18.00 v blízkosti Stanici Luganskoj byla zničena průzkumná skupina ukrajinské armády v počtu 5 osob.
V 19.00 hodin na východním okraji obce Krymskoje palba z tanků domobrany zničila nepřátelské dělo. Odvetnou dělostřeleckou palbou domobrany na nepřítele, který ostřeloval obec Věrchnaja Olchovaja byly zničeny 2 samochodná děla. V oblasti Sokolniki byly domobranou zničeny – 1 houfnice D-30, 2 minomety, 1 tank a 2 ks BMP. Ve stejné oblasti se ukrajinská armáda pokusila o útok z Krymského. Při odrážení útoku bylo zabito 10 nepřátel.
Od 14,00 do 17,00 ukrajinská armáda v intervalech 30 minut ostřelovala obec Frunze ze strany obce Želobok.
Od 15 do 16 ukrajinská armáda z raketometů BM-21 „Grad“ ostřelovala město Stachanov. Zničila tři domy. Střílela od obce Zolotoje.
V 19,30 ukrajinská armáda ostřelovala z minometů město Kirovsk. 2 soukromé domy zničeny, zabiti dva civilisté.”

27.11.2014 (20:03) – Zpráva domobrany
„Dnes ukrajinská armáda ze dvou stran zaútočila na letiště v Doněcku. Ukrajinské obrněná vozidla napadla pozice domobrany z Avdějevky a ze severozápadu. V tomto útoku ukrajinští vojáci přišli o dva obrněná vozidla – BMP a BTR. Po odvetě domobrany ukrajinská armáda ustoupila. Podle rozvědky DLR celkový počet ukrajinských vojáků u obce Konstantinovka překročil 6000 lidí.”

Autobus se dostal pod palbu na kontrolním stanovišti LLR: jsou oběti
Z Korrespondent.net dnes 18:45
Mezi zabitými je jeden civilní občan a jeden separatista, osm cestujících a šest členů LLR bylo zraněno.
Na zátarasu u Stanici Luganskoj minometný útoku zasáhl linkový autobus. Jeden cestující byl zabit, osm zraněných, oznamuje TASS s odvoláním na zástupce vedoucího „Lidových milicí“ LLR Vitalije Kiseleva ve čtvrtek 27. listopadu.

„Při kontrole dokladů cestujících v autobusové dopravě u zátarasu poblíž Stanici Luganskoj zasáhla vozidlo minometná palba z ukrajinských pozic. V důsledku přímého zásahu miny byl jeden cestující zabit a vážně zraněno bylo osm civilistů,“ – řekl Kiselev.

Na Ukrajině, snižují mzdy a převádějí na částečný úvazek
Korrespondent.biz, dnes, 18:04

Tak to byl Ernestův dnešní příděl. Díky.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná (chybí)

Já z dalšího přidám jen link na další rozhovor Parlamentních listů s Petrem Robejškem! Opět – znamenité čtení! Jasná prezentace faktů s dovozením jasných souvislostí. Ideologie totálně prosto. Pro mne paráda! — ZDE

V Ernestově části včerejší svodky mne překvapila Ernestova informace o rozhovoru bývalého českého eurokomisaře Štefana Füleho pro Spiegel. Jednak tím, že mi to mohlo uniknout a  pak jeho sdělením, že k válce na Ukrajině vedla neochota zejména německé vlády dát Kyjevu jasný signál, že EU je připravena Ukrajinu přijmout do organizace. Ještě více jsem zíral, po konfrontaci s originálem článku. Je k nalezení ZDE.

Vyjmu z něj to podstatné:

V červnu 2013 /Füle/ varoval ministry zahraničí EU před možností ztroskotání asociačních dohod /s Ukrajinou/. „Prosil jsem členské státy, aby byly vůči Ukrajině a ostatním“východním“ partnerům ambiciozní. Ukrajinci vždy říkali: Reformy budou velmi bolestivé a potřebují čas, kvůli tomu mi potřebuje jasné světlo na konci tunelu.“

Není možné Ukrajině, ale také Moldávii a Gruzii na jedné straně říkat, že vstup do ruské celní unie není kompatibilní s  EU dohodou o asociaci a  na druhé straně je držet vně možnosti přístupu do EU. Ale některé státy nebyly k vyslání takového signálu připraveny. Mezi ně počítá Füle také spolkovou vládu.

Protože Německo a ostatní se bránily perspektivě členství východních partnerů, byl prakticky vytvořen nový „Cordon Sanitaire“, říká Füle.

Jestli je tohle pravda, měl by pan Füle, ve vlastním zájmu vyhledat rychle lékaře. To za prvé. Za druhé by nebylo od věci se začít zajímat blíže o vztahy vlády jednotlivých zemí versus Evropská komise.

Je mi líto, pan Füle je prý velmi zkušený kariérní diplomat. Byl komisařem s  agendou dalšího rozšiřování EU. Chápu, že chtěl být bud užitečný nebo možná /hlavně / důležitý a nikoli tzv. páté kolo u tříkolky. Takže jednal a jednal – o rozšíření EU! Aby byl vidět a slyšet. A nejednal například o přistoupení Norska, Švýcarska, Islandu, zemí, které by EU velmi slušely a byly v ní potřeba. Nejspíš proto, že tam je to zatraceně těžké. Nijak nepopoháněl ani dnes už nekonečný příběh tureckého vstupu do EU, protože tam je to díky Francii a Německu ještě daleko těžší! Pan Füle se rozhodl realizovat směrem východním! Ukrajina, Moldavie, Gruzie…. Dodejme, že studoval na diplomata v Rusku!!!!! Člověk by předpokládal, že má elementární znalosti ruského prostředí, bude mít vazby na svoje bývalé spolužáky – dnes ruské diplomaty a že od nich je schopen získat informace, co si o takovém nápadu asi tak bude myslet Moskva! Tohle je ta lepší varianta, že prostě nevěděl, neznal a konal! Ta horší ale vůbec není vyloučena! Totiž, že všechno znal a tušil a přesto konal. Prostě, že český diplomat zase jednou zasáhl do běhu dějin a mocně popohnal svět ke třetí a poslední světové válce. Svou ambicí být užitečný!

To nemluvím o takové maličkosti, že než se začne jednat s takovou zemí jako je Ukrajina – 45 milionů obyvatel, těžce v hospodářském maléru, zbídačené obyvatelstvo, obrovská korupce, země je ovládána zločineckými strukturami, bylo by asi na místě především otestovat, co jednotlivé členské státy ohledně přistupování očekávají, jaké je jejich pozice a  zda jsou připraveny k nějakému stupni vstřícnosti. A když se ukáže, že rozhodující země, jako Německo, jsou velmi zdrženlivé, tak se podle toho zařídím jako vrchní vyjednavač! A nebudu prostě hnát do osudové volby ‘buď Brusel nebo Moskva a to hned teď’! Je mi hrozně líto, ale pan Füle je flagrantně spolu/ne/zodpovědný za ukrajinskou tragedii!

A ještě jedna věc mi na jeho interview pro Spiegel vadí. Totiž to, že podle mne zcela pominul okamžik historického selhání EU při událostech Majdanu – míním hodiny po podpisu dohody Janukovyč-opzice-EU. Kdy majdanští demokraturové, dohoda nedohoda, podnikli mocenský převrat a EU dělala a  dosud dělá, jako by žádná dohoda nebyla! Tohle byl onen první výbuch v prachárně! Rusko se evidentně spolehlo, že dohoda bude platit a tím se získá čas a najde se nějaký rozumný modus vivendi, který uspokojí všechny. Bylo obelháno. EU nepodnikla vůbec nic, aby ten výbuch nebo jeho důsledky eliminovala. A  pak už to jelo samospádem. Takže Kosa dnes každý den dává svodky, ačkoli už dávno bych se s chutí věnoval něčemu jinému. Pan Füle je pro mne černou skvrnou v českých dějinách. Exemplář, který se ocitl na místě, kde neměl naprosto co pohledávat. Vzhledem ke svým reálným schopnostem!

A ještě vám dnes nedám pokoj – kosíř PS mne upozornil na další mimořádně důležitý materiál ve vztahu k ukrajinským událostem, který vyšel na Parlamentních listech. Je to ZDE.

Jde o výběr z velkého článku předního francouzského experta na Rusko profesora Jacquese Sapira, který se navíc odvolává na rozsáhlou studii profesora ottavské univerzity Katchanovského – ‘Jak to bylo na Majdanu’.

Článek naleznete ZDE. 

Tam jsou další linky. Například na Katschanovského studii atd. atd. Nikoho nemůže překvapit závěr – totiž, že palba na Majdanu byla inscenována samotnými demokratůry. Jak ostatně potvrdila BBC, ARD – viz archiv Kosy ‘Fakta o Ukrajině’. Kam samozřejmě okamžitě přidávám i tenhle link na Parlamentní listy. Do sbírky protiargumentů až nám zase někdo bude tvrdit, že běžné vajíčko je nejčastěji fialová krychle.

A co nám dnes poslal MP z ukrajinských zdrojů? Toto:
Svodka od Ukrů: Ozbrojenci se snažili prorazit linii obrany sil ATO – ukrajinská mapa viz výše. Rusko-teroristické síly v posledních dnech zvýšily počet útoků na pozice účastníků protiteroristické operace na východě Ukrajiny. Obzvláště horké body zaznamenány severozápadně od Luhanska v Debaljcevu, Doněcké letiště, stejně jako na jihu Doněcka.

V souvislosti s tím pod Mariupolem nebyly žádné nepřátelské akce.

Ozbrojenci LLR ostřelovali kolonii v Černuchinu: unikli čtyři zajatci.
V noci z 27.listopadu teroristi LNR dělostřelectvem ostřelovali obec Černuchino Popasnjanského okresu, kde se nachází kolonie přísného režimu, ve které se nachází asi tisíc zajatců.

( ..takový malý koncentráček *pozn.MP)

„Několik granátů vybuchlo v blízkosti kolonie a poškodily plot. Vzniklým otvorem unikli čtyři odsouzení za závažné trestné činy. Tři z nich byli z Krasnogo Luča (na jihu Luhanské oblasti, který je pod kontrolou povstalců), jeden – z Džhanky (Krym). Jednomu z uprchlíků do jeho propuštění zbýval rok, dalším dvěma – dva, dalšímu – sedm let,” – řekl předseda Luhanské regionální státní správy Gennadij Moskal. Dříve řekl, že v noci z 27.listopadu teroristé ostřelovali „Grady“ blok post ukrajinských ozbrojených sil u vesnice Makarova na vjezdu k Stanici Luganské, několik granátů zasáhlo muniční sklad, který explodoval. Ráno, 26.listopadu ukrajinští vojáci vstoupili do boje s pro-ruskými teroristy na výjezdu Stanice Luganské, nedaleko rekreačního střediska Dubrava. Blízko Mariupolu ozbrojenci provádějí rotaci – Štáb
(zdroj)

Pro-ruští teroristé provádějí rotaci u osady Sachanka a Kominternovo poblíž Mariupolu, 
Doněcký region: “Průzkum ozbrojených sil Ukrajiny hlásí, že ozbrojenci organizují cvičiště u obce Sachanka-Kominternovo, k připravě svých jednotek. Jsou zde také informace o tom, že v tuto chvíli existuje určitá rotace jednotek umístěných na druhé straně podmíněné hranice,“ – uvedli v tiskovém centru obranného štábu Mariupol, RBK-Ukrajina. V štábu předpokládají, že přestávka, odehrávající se v Mariupolu a okolí v posledních dnech, přímo souvisí s prováděním této rotace.“ Nicméně, síly ATO jsou plně připraveny odrazit případný útok. V tuto chvíli probíhá hromadění ukrajinských bojových jednotek v rámci sektoru ‘M’ posílení opevnění skončilo. Sil a prostředků na obranu Mariupolu je dostatek,“ – ohlásilo velitelství.
(zdroj)

Pod Slavjanskem objevili skrýš raketometů.

V obci Rajgorodok ve Slavjanské oblasti milicionáři (policie) našli skrýš s granátomety.

Jak bylo uvedeno na internetových stránkách GU MVD Ukrajiny v Doněcké oblasti, nalezli zbraně na území hospodářské struktury. Výsledkem je, že policie zabavila tři kusy, RPG-18, píše se ve zprávě.
(zdroj)

Vydáno video z bezpilotního letounu nad obcí Písky v blízkosti Donětského letiště.

V síti je video, natočené dronem teroristů nad vesnici Písky, v Doněcké oblasti.

Na záběrech bezpilotní letoun vzlétne na okraji Doněcka a namíří do vesnice Písky, která se nachází v blízkosti Doněckého letiště, kde provádí průzkum.
(zdroj)
video na : https://www.youtube.com/watch?v=sgGjM6lqHQ4

V záznamu je možné vidět důsledky útoků militantů – celé území obce a kolem je pokryto krátery od výbuchů, většina budov je poškozených či zničených. Podle autorů, bylo video natočeno v listopadu tohoto roku. Kontrolované silami ATO Písky, které jsou téměř jediným přístupem na letiště. V praporu praporu „Dněpr“ bojuje skutečný „židobanderovec“: Foto ukrajinského symbolu odporu.

V praporů „Dněpr“ válčí proti teroristům rabín. Muž vzal zbraň do rukou k obraně svojí země a země svých dětí. Na jedné z fotografií je zachycen voják v ironickém tričku s nápisem židobanderovec‘.

O tom na své stránce na Facebooku, napsal místopředseda Dněpropetrovské regionální státní správy Boris Filatov.

„Jistě, někteří z vás viděli na své zdi obrázek velkýho chlapa s obrovským plnovousem, jako má Fidel Castro. Jeho jméno je Joseph Asher Cherkassky, a on je bojovník našeho praporu ‘Dněpr’.
(zdroj)

Ukrajinské servery jsou plné fantastických zpráv, skoro tak dobrých jako má český mainstream…

Přidám dnes zase trochu na téma „strašení“ a ukončím to jednou nepříjemnou
prognozou…

Putin pohrozil Porošenkovi útokem.
27.listopadu 2014

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko měl telefonický rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ve 22:00 novináři čekající na dokončení frakce BPP byli svědky jak z prezidentské administrativy vyšel ruský velvyslanec Zurabov, píše Insider s odvoláním na svůj zdroj.

Později, zástupce AP sdělil, že se právě uskutečnil obtížný rozhovor s Putinem v přítomnosti velvyslance. Podle zdroje, to trvalo půl hodiny. Na zasedání frakcí prezident přišel nespokojený.

„Je problém s Ruskem – vyhrožují útokem a nárokují uznání separatistických republik, jakož i odmítnutí vstupu do NATO a EU,“ – řekl zdroj.

Další člověk v blízkosti prezidenta, sdělil že kontakt s Moskvou nebyl déle než týden pod summitu v Austrálii.

„Jestliže jsme dříve skoro každý den mluvili po telefonu, a navíc jsme komunikoval přes prostředníky, nyní se všechny kontakty zastavily. A nechápeme, co má za lubem,“ – řekl zdroj.
(zdroj)

Jak uvádí „Pozorovatel“, ve středu 26. listopadu Putin řekl na zasedání o rozvoji ozbrojených sil RF, že Rusko neohrožuje nikoho, a nebude se angažovat v „geopolitických intrikách.“

Vlkův vstup: podle ruských zdrojů http://czech.ruvr.ru/news/2014_11_27/Peskov-Putin-a-Porosenko-projednali-situaci-na-Ukrajine-zpravy-o-vyhruzkach-jsou-falesne-1017/ Kyjev opět reprodukuje skutečnosti po svém…

Ale pokračuje MP Ruský „humkonvoj“ převážel palivo pro tanky – Nulandová (zdroj zde)

Zástupkyně ministerstva zahraničí se domnívá, že pod záminkou humanitární pomoci na východní Ukrajinu, Rusko posílá vojenské zásoby pro povstalce.

Uvedla to v interviu pro „Medúzu“.

„Ruská humanitární pomoc se skládá z paliva pro tanky a uniforem pro vojáky,“ – řekla.

Kromě toho, řekla, po podepsání Minských dohod, Rusko poslalo stovky tanků na Ukrajinu, houfnic, dělostřeleckých systémů, komplexů „Grad“. Nulandová řekla, že Kreml může snadno zastavit konflikt na východě Ukrajiny, ale nedělá to…

Ukrajina může vyřešit konflikt na východě „chorvatským scénářem“ – SBU.

Ukrajina bude moci vyhrát válku za 3-4 roky. Podle poradce šéfa SBU Markijana Lubkyvského řešení konfliktu na východě Ukrajiny může trvat 3 až 4 roky.

Podle něj situace je tak složitá, že s jejím rychlým řešením vojenskou nebo diplomatickou cestou se nepočítá, citovala „Ukrajinské Pravda“ Lubkyvského ve vysílání TV Inter.

„Myslím si, že tato situace bude trvat 3-4 roky,“ – řekl a dodal, že Ukrajina by mohla vyhrát tuhle válku chorvatským scénářem. Dává příklad války v Chorvatsku, která začala v roce 1991 a skončila – v roce 1995 jako výsledek dvou úspěšných speciálních operací, které trvaly přesně tři dny.

Také poradce šéfa SBU řekl, že by v tomto čase Ukrajina měla vynaložit na dozbrojení armády a opětovné vytvoření nové vojenské doktríny.

Dříve, americký ministr zahraničí John Kerry vyjádřil přesvědčení, že se Rusko snaží dotlačit Ukrajinu na cestu, kterou dle něho vytvořil Putin.
(zdroj)

Dodám, pro mě dosti chmurná představa číst svodky další 3-4 roky.
Rusko ale není ex-Jugoslávie, kterou mohli zastrašit bombardováním NATO.(*pozn.MP)

Díky moc MP!

 (Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)