Vládní koalice si z voličů dělá dobrý den

Vojtěch Filip
13. 11. 2014  zdroj 
Vládní koalice opět předvedla, že jí není nic svaté a ze svých voličů si může dělat bez ostychu »dobrý den«, kdy se jí zachce. Aspoň tak to cítím po pátečním jednání, během kterého poslanci kvůli dost podstatnému »omylu« paní ministryně práce a sociálních věcí, ale i jiných zástupců »jednotné« (myšleno velmi ironicky) vládní koalice, nedokončili debatu o novele, která měla zabránit skokovému zvýšení platů ústavních činitelů od Nového roku.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) například předvedl učebnicový příklad špatného řízení sněmovního jednání. Pan místopředseda zřejmě v pátek zapomněl vše, co se o řízení naučil, a jako správný místopředseda by měl znát. Nebo snad schválně »sabotoval« jednání? Obojí je nepřípustné.

Sněmovna se tak bude muset ještě jednou v listopadu mimořádně sejít. Pokud by se tak nestalo, platy zákonodárců by v příštím roce nestouply jen o jedno procento, jak (ne)chce vláda, ale o plných 26 procent. Čekal jsem, že si vládní představitelé po pátečním zpackaném jednání budou v čele s paní ministryní sypat popel na hlavu, nestalo se tak. Raději jít od problému pryč.

Někdo by páteční jednání mohl nazvat jen jako nečekanou souhru omylů a chyb, které nakonec zastavily ono zpackané jednání. Sám věřím, že tomu tak bylo. Někdo by se však mohl, a to právem, ptát, zda nešlo o úmysl či záměr některých zákonodárců si příští rok přilepšit.*/ Doufám, že tomu tak není a podaří se nám na mimořádném jednání zvýšení platů zabránit. Pokud by se tak nestalo, utrpěl by státní rozpočet příští rok ztrátu ve výši skoro 119 milionů korun, což je nepřípustné.

– – –

*/  Poznámka redakce NR: Tak to dopadá, když se do politiky hrnou lidé, kteří považují poslanecký mandát za zdroj osobního obohacování. Naši poslanci by si měli uvědomit, že je nemravné, aby sami sobě zvedali platy. Je to přikrádání z  veřejných peněz. Shodnou-li se poslanci na tom, že jejich platy jsou malé, pak by měli zvolit čistší způsob: vyšší platu by měli brát až poslanci, kteří přijdou po nich, členové ‘následující’ sněmovny, která vzejde z nových voleb. Oni sami se pak o nový mandát (a tím i vyšší plat) musí ucházet ve volbách. Tak se děje ve většině zavedených demokraciích a my, občané ČR, bychom měli ke stejnému, tady slušnému chování naše poslance zavázat – a nebo přinutit.