Volby na východě Ukrajiny: Takové množství lidí nečekal nikdo!

2. 11. 2014, zdroj: novorosinform
Jeden z mezinárodních pozorovatelů, první náměstek LDPR, poslanec Dumy A. N. Didenko se ve volební místnosti č.127 města Doněck podělil o první dojmy z hlasování ve volbách 2. listopadu. “Mé dojmy jsou jen pozitivní. Profesionalita organizátorů voleb udivuje.” 

 “Pochopil jsem, že volební místnosti určitě nebudou prázdné. Ti, kteří utekli před boji, stihnou přijít k volbám. Ale tolik lidí nečekal nikdo. Byl jsem pozorovatelem Nejvyšší rady Ukrajiny před dvěma lety v regionu Charkov, ale tam jsem tak vysokou volební účast neviděl na žádném místě. Myslím si, že lidé pochopili význam tohoto historického okamžiku ve svém životě, životě Donbasu, životě DNR. Proto všichni přišli jako velká vlna, najednou, k volbám. Uvědomili si, že je to jejich občanská povinnost. To je jejich přínos pro budoucnost, budoucnost jejich dětí. Jel jsem cestami k Doněcku a viděl krátery v silnicích od palby, zničené domy. Okamžitě jsem pochopil, že tady byla provedena skutečná genocida těchto lidí. Je to smutné.
Naše frakce vždy tvrdila, že lidé sami nejlépe vědí, jak věci řešit. Neuznali volby prezidenta Ukrajiny, neuznali volby do Nejvyšší rady Ukrajiny. Nyní čekáme na výsledek dnešní volby a jsme připraveni učinit politické prohlášení o jejich uznání. Očekáváme, že lidé Donbasu definují sami sebe, vytvoří výkonné orgány země a začnou budovat svůj vlastní stát, aby se zde žilo lépe a jak oni sami chtějí.”
překlad: P. Ďoubalík