Alkoholizace s automobilizací ruku v ruce

Oldřich Průša
18. 12. 2014   
Jasně, že je fajn, když si v obchodě u čerpací stanice můžete v zimě koupit stěrku na očištění oken, v létě minerálkua dalších sto věcí. Je však trochu proti zdravému rozumu, je-li u každé pokladny, tj. přímo před očima zákazníka plný regál alkoholu, v sortimentu převyšujícím nabídku vesnického obchodu. Novinkou na trhu se v posledních měsících zdá balení do „panáků,“ tj. obdoba tzv. kusovek u cigaret. Výrobci a  obchodníci tohoto zboží asi až přehnaně myslí na blaho spolucestujících v  motorových vozidlech.


Motto: Ne3,14 za volantem!

Porazí volná ruka trhu policii a zákony? Vlastně i zdravý rozum. Podle přiložených fotografií, které si může pořídit každý u asi skoro každé benzinové pumpy, je zřejmé, že to zatím nevypadá ani na plichtu. Trh se rozumu utrh´.

Není třeba být puritánem, aby bylo možno pochopit, že snaha omezit spotřebu alkoholu obecně a u řidičů zvláště se poněkud míjí s nabídkou. Snahy policie, potažmo ministerstva financí jdou řečeno lidově, leč spisovně „do kopru.“

Dalo by se očekávat, že příslušní příslušníci příslušející ke kompetentním orgánům budou podle reklamy u boku opravdu Pomáhat a chránit. Zbývá otázka koho? Mohl by poradit pan ministr Chovanec.

Dotaženo ad absurdum bude se pan asi primář K. Nešpor (Psychiatrická nemocnice Bohnice – léčba alkoholiků a patologických hráčů)divit, když mu do jím řízené léčebny volná ruka trhu postaví pult s rumem a pár hracích automatů, aby pacienti měli tu léčbu příjemnější, s poukazem, že zákon to nezakazuje a nižší právní předpis ruku trhu nezajímá.

Bylo by lépe, kdyby bylo v protialkoholních léčebnách chovanců méně.

Pozn.: vyfoceno na pultu hned vedle misky na bankovky a mince a terminálů na platební karty.