CIA věděla o neúčasti Iráku na teroristickém útoku 11. září

12. 12. 2014     zdroj
CIA zveřejnila 12. prosince 2014 tajný dokument, který dokazuje, že rezort od začátku věděl o neúčasti Iráku na teroristickém útoku 11. září roku 2001. Informace o dokumentu, který potvrzuje nevinu irácké vlády na organizování teroristických útoků, byly odtajněny na žádost senátora Carla Levina. Informovala o tom agentura RIA Novosti.


Text uvádí, že organizátor výbuchu dvojčat obchodního centra v New Yorku Mohammed Atta se nesetkal s představiteli irácké rozvědky a že CIA o tom dobře věděla. Opačné tvrzení podporoval bývalý americký viceprezident Dick Cheney a zejména toto bylo použito jako záminka pro invazi do Iráku, ale nebylo to potvrzeno, podobně jako předpoklady USA o tom, že Irák má zbraně hromadného ničení.

Levin vystoupil v americkém senátu s kritikou bývalého viceprezidenta Dicka Cheney.

“Mnohokrát, i v národní televizi, viceprezident Dick Cheney citoval zprávy o tomto setkání, jednou dokonce řekl, že skutečnosti o schůzce se podařilo věrohodně potvrdit. Toto setkání bylo základním kamenem kampaně při přesvědčování veřejného mínění o tom, že Saddam (Hussein) byl zajedno s teroristy “Al-Káidy”, kteří na nás zaútočili 11. září,” řekl senátor.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová