Global Research: Putin vyhrává novou “studenou válku”

3. 12. 2014     zdrojzdroj

Politici opět hovoří o začátku studené války mezi Ruskem a Západem. USA a země EU “bojují” s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, který zasazuje přesné strategické údery proti americké hegemonii. Existuje však názor, že Putinův tým už v nevyhlášené válce vítězí. Píše o tomto analytik Global Research Rakesh Krishnan Simha.


Podle Simha učinil Putin v konfrontaci se Západem dvě strategicky správná rozhodnutí, která mu přinesla úspěch.

První z nich – odmítnutí Ruska účastnit se ozbrojeného konfliktu na jihovýchodní Ukrajině, v což Washington doufal. Tímto rozhodnutím Putin nedovolil zatáhnout Rusko do regionálního konfliktu v Evropě, poznamenává autor.

Druhé – vytvoření Rozvojové banky států BRICS, uvádí autor. Tato alternativní mezinárodní finanční instituce se může stát silným konkurentem amerického Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Věc je v tom, píše Simha, že americká ekonomika je založena na vojenských akcích. Autor cituje ekonomického poradce Sergeje Glazjeva o tom, že zárukou ekonomického zázraku USA jsou války v Evropě – první světová válka, druhá a studená válka. Právě tehdy byly položeny základy absolutní moci dolaru v poválečném světě. Nyní Glazjev navrhl zasadit ránu hlavní síle vojenského stroje USA – tiskařskému lisu Federálního rezervního systému, kvůli čemuž byla rozvojová banka vytvořena.

Kromě toho, píše Simha, ruský prezident mistrovsky využívá formát asymetrické odpovědi. Autor poukazuje na to, že Putin – jako džudista – je obeznámen s filosofií východních bojových umění o využívání sil protivníka proti němu samému. USA, které začaly konfrontaci nejen s Ruskem, ale i s BRICS, se vlastní vinou dostaly do pasti, říká Simha.

Výsledkem eskalace ukrajinského konfliktu a protiruských sankcí může být “rozvod” Evropy a USA.

“A co může ještě více překvapit Washington, je fakt, že válka na Ukrajině může brzy vyústit ve válku Evropy za nezávislost na USA a ve válku proti dolaru”, uvádí Simha citát z fóra Zero Hedge.

USA ale podle Rakesh Krishnan Simha nemají jinou možnost, než bojovat proti Rusku – jediné překážce na cestě Bílého domu ke globální hegemonii na planetě.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová