Gruzie: Výsledek reforem – Saakašvili je vyhlášen nepřítelem národa


28. 12. 2014    zdroj
Uprchlý gruzínský exprezident Michail Saakašvili, kterého s velkými poctami přijímá současná ukrajinská vláda, je zrádce vlasti a jejího lidu. Uvedl to předseda vlády Iraklij Garibašvili na tiskové konferenci o výsledcích roku v Tbilisi. “Skutečnost, že Saakašvili, bývalý nejvyšší velitel, který je obžalován z několika trestných činů, žádá gruzínské vojáky, aby se vzdali svého gruzínského státního občanství, aby dali výpověď ze služby v ozbrojených silách Gruzie a šli bojovat na Ukrajinu, protože tam budou mít vyšší odměny, je přímá zrada a nabádání ke zradě,” řekl.


I.Garibašvili zdůraznil, že považuje Saakašviliho za nepřítele Gruzie a gruzínského lidu. “Saakašvili se nyní zabývá pouze tím, že chce konflikt a nepokoje v Gruzii, aby Gruzie opět vstoupila do ozbrojené konfrontace s Ruskem,” řekl.

Poznamenejme, že na začátku prosince M. Saakašvili řekl v rozhovoru pro média, že mnoho gruzínských důstojníků je nyní nuceno se přesunout na Ukrajinu, přijmout tamní občanství a účastnit se bojových akcí.

Jak je známo, řada bývalých Saakašviliho vládních úředníků byla jmenována na ministerské pozice na Ukrajině. Prezident Petr Porošenko Saakašvilimu nabídl post místopředsedy vlády ve vládě Ukrajiny. Provládní ukrajinská média vždy Michaila Saakašviliho představují jako progresivního reformátora.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová