Hrochovy denní ruské překlady – dnes o tom, kdo osobně zapálil doutnák v prachárně jménem Majdan

A. Vedrus (přeložil hroch )
22. 12. 2014  http://vlkovobloguje.wordpress.com/

Ukrajinci, oklamali vás !

Startérem „majdanu“ bylo rozehnání studentů v Kyjevě 30. listopadu 2013. Jak známo, příkaz k rozehnání demonstrace vydal tehdejší šéf kanceláře prezidenta Janukoviče Ljovočkin. Masmédia psala o tom, že příkaz přišel telefonicky z Janukovičovy prezidentské kanceláře. 


Dle všeho soudě, bylo to vše konzultováno s Američany. Janukoviče jednoduše nastrčili. Proč to mohu tvrdit? Protože dva měsíce po kyjevském převratu si pan Ljovočkin spokojeně žil v Kyjevě. A chodil na fotbal společně … s velvyslancem USA.

Svědčí o tom dopis čtenáře mého zdroje nstarikov.ru A.Vedruse z hlavního města Kyjeva.

„Počátkem dubna 2014 mi moje známá poslala odkaz na fotoreportáž pod názvem: Ljovočkin s americkým velvyslancem Pyattem navštívili zápas mistrovství Ukrajiny ve fotbale. Ljovočkin je bývalým šéfem kanceláře prezidenta Janukovyče.“

Uvádím část fotografií z této reportáže:

Ljovočkin (uprostřed) v rozhovoru s americkým velvyslancem Pyattem …

Řekl jsem si, že je to divné. Všichni bývalí přívrženci Janukovyče jsou na útěku, a tady je taková milá idylka …

Třicátého listopadu 2013 milice velmi tvrdě rozehnala skupinku lidí, kteří se na Majdanu sešli na podporu integrace v Evropou. Toho dne jsem projížděl Majdanem kolem 18. hodiny a stálo tam asi 20 lidí – víc ne. Pak mi můj známý malíř (přímý svědek) vyprávěl, že k momentu rozehnání tam nebylo víc než asi 40 lidí. Protestujícími je bylo těžko nazvat – popíjeli pivo a o něčem se bavili. Podle slov mého známého se k nim začali přidávat kolemjdoucí, nebo přesněji řečeno se začali těchto lidí „protestujících“ zastávat, protože je milice rozehnala skutečně tvrdě. Otázka: – ale proč tak demonstrativně tvrdě? Proč je vůbec nenechali na pokoji? Ti lidé jen popíjeli pivo. Nazývat je protestujícími za integraci s Evropou, to je – mírně řečeno – pustá lež. Byla to viditelně záměrná provokace. Vždyť protestující tam jednoduše nebyli. Mládež tam stála, popíjela pivo a o čemsi se bavila. Můj známý novinář si tenkrát stěžoval, že vlastně není o čem psát: protest se jaksi nekonal. A najednou přišla pomoc – jakoby s nebe spadlá …


Když jsem si prohlédl fotoreportáž „Ljovočkin s americkým velvyslance Pyattem navštívili zápas mistrovství Ukrajiny ve fotbale“, jsem „zagůgloval“ – a ejhle: „Příkaz k rozehnání mejdanu vydal Ljovočkin“. V prvních řádcích to vyhodilo nějakých 200 článků, ve kterých jakýsi vysoce postavený policejní úředník prohlásil, že rozehnání mejdanu nařídili „v telefonickém režimu“ z prezidentské kanceláře. (To byl výsledek někde z konce dubna.

Včera jsem celou noc tyto články hledal – a nic! Všechno bylo smáznuto – dokonce i fotografie. Ale úplně náhodou jsem, až k ránu, našel tyto fotografie …Už je to vyčištěné. Pokud si ty články někdo uložil, prosím o jejich poslání v komentářích). Magii sousloví „telefonní právo“ a jeho všemocnost, jak se domnívám, vysvětlovat nemusím. I když jsem se kdysi pokoušel jakémusi Američanovi vysvětlit, co to je, tak se rozesmál: ty si myslíš, že u nás tohle není? To je – iluze … Věř mi, že pokud v ničem jiném, pak v „telefonním právu“ my – Američané – vedeme světovou ligu…

Dále už chronologicky:

1. Ljovočkin rezignuje „na protest proti tvrdému rozehnání účastníků mítingu“.

2. „Strana regionů“ obvinila z rozehnání mejdanu právě Ljovočkina“: http://mignews.com.ua/politics/inukraine/156623.html

A dál šlo všechno jako po másle. Mimochodem – dostal jsem tenkrát na svoji mailovou adresu více než desítku takovýchto výzev:

ВСІ – НА ЄВРОМАЙДАН(и): ЗАХИСТИМО НАШУ СВОБОДУ й КРАЇНУ

Після кривавої бійні на Майдані Незалежности в Києві 30 листопада тільки неповносправним громадянам України може бути не зрозуміло, що політика режиму Януковича веде державу й країну до історичного краху.

Закликаю всіх виявити свої найкращі людські й громадянські якості – подолавши всі можливі сумніви та страхи, вийти на захист нашого й наших дітей спільного майбутнього «в сім’ї вольній, новій» — сім’ї європейських народів.

Наразі – 1 грудня в Києві біля пам’ятника Тарасові Шевченку (12:00) та по всій Україні по всіх Майданах!

Pozoruhodné přitom je, že je odesílali šéfredaktoři a generální ředitelé různých vydavatelství a všechny jsou jako přes kopírák. Pokud se liší, tak jen pár slovy.

Podle mého, jednoduchá analýza ukazuje, že za tím krvavým rozehnáním pijáků piva stáli právě Američané.

Zdroj: blog Nikolaje Starikova.