Já po něm chlebem, on po mně kamenem!

Jiří Baťa
24. prosinec 2014  Czech Free Press
 
Aneb: Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění!

Tak prý desátý! No přece desátý humanitární konvoj, který ta nenáviděná, imperiální, agresorská, rozpínavá, Evropu (i nás) ohrožující Putinova Ruská federace poslala strádajícím občanům na východě Ukrajiny, tedy v Doněcku a Luhansku. No je to možné? Ano je, a co je zarážející, že něco podobného ze strany Kijeva se něco obdobného jaksi buďto nerealizuje, nebo se o tom nepíše. 

Ale že by naše mainstreamové (apropó Babišovy) média tajila takové věci, jako že by Jaceňuk či Porošenko poslal na východ své země humanitární pomoc? Co však Kyjev a pánové Jaceňuk a Porošenko na východ Ukrajiny posílá a o čem se ví je armáda, zbraně, munice a rozkazy k boji proti separatistům! Těch je či bylo požehnaně.

Ukrajinu uzurpující či o její uchvácení snažící se Rusko nejen že pomáhá svými dobrovolníky (možná i zbraněmi a municí) za svá práva bojujícím občanům Doněcka a Luhanska, ale také se humanitární pomocí snaží zmírnit jejich strádání, kruté, válkou poznamenané životní podmínky. Ne jeden, dva nebo tři, ale už deset kolon (po kolika desítkách nákladních aut je otázka, ale bývalo to po stovkách kamionů) humanitární pomoci bylo lidem v bojujících oblastech dodáno. Kolik a čeho poslali z Kijeva Jaceňuk nebo Porošenko? Přičemž nejde o pomoc nějakým cizincům, ale vlastním lidem, Ukrajincům! Jenže pro oba pány jsou tito lidé nejen cizinci (Ukrajinci ruské národnosti nebo rusky hovořící), ale také nepřátelé, kterým se nepomáhá (když pomoc, tak jedině do hrobu).

Ostuda, nelidské, antihumánní a odsouzení hodné jednání! Co všechno lze obětovat pro peníze! I občany vlastní země jenom proto, že nesouhlasí s jejich politikou. Říká se tomu genocida, ve světě bývají iniciátoři takových válek souzeni u mezinárodního trestního tribunálu a zpravidla i po zásluze potrestáni. Ukrajinští představitelé nejen dali příkaz k boji proti vlastním občanům, ale ani nejsou schopni či ochotni jim humanitárně pomoci. Snad i na jejich zvlčilost brzy dojde!

Vůči Rusku nemají jedno kloudné slovo, mají jej za agresora, který se snaží zmocnit jejich Ukrajiny! Přesto je tento „agresor“ natolik lidumilný, že posílá lidem pomoc, kterou jim odpírá jejích „otčina“. Nebo že by byla na tom Ukrajina už tak špatně, že nemá čím strádajícím pomoci? A co „přátelé“ v EU, paní Merkelová a hlavně přátelé nejvěrnější – v USA? Že by neměli na humanitární pomoc, ale na zbraně a střelivo ano?

I přes tyto vysoce uznávané humánní postoje je Rusko nejen Ukrajinou, ale i představiteli mnohých zemí odsuzováno, žádné poděkování či uznání za pomoc. Rusko i nadále zůstává (nejen) pro ukrajinské vedení nepřítelem č. 1 a i když se „na oko“ snaží problematickou situaci Ukrajiny řešit, hlavní cíl je dostat se NATO, aby pod jejími křídly mohla eventuálně na Rusko zaútočit. Komu není (rozumu) z hůry dáno, v apatyce nekoupíš. Ani v ukrajinské, ani v žádné jiné. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá atd., atd.

Nejsmutnější na tom je, že na tuto prozápadní politiku ukrajinských zaprodanců doplatí obyčejní občané. Mnozí se už pomalu vzpamatovávají z „Majdanovské opice“, nedostatek tepla, světla, vody a potravin atd. jim pomalu, ale jistě napovídá, kam Ukrajina směřuje. Na druhé straně, nic ve zlém, ale „mají co chtěli“. Něco podobného ale s menšími následky prožíváme i v Česku. Také jsme měli velké oči, které pro mnohé jak se říká, zbyly už jen pro pláč!

Rusko, jakkoliv na tom není ekonomicky zrovna nejlépe, přesto se nezdráhá poslat pomoc i nadále bratrské zemi, která tak nevybíravým způsobem Rusko ostrakizuje. Kde je černý Petr však rozumní lidé vědí. Ale stává se a dost často, že i černý Petr dostává na frak! Už aby to bylo i na Ukrajině!