Le Figaro: Rusko dostatečně vydělalo na naftě a má rozpočtový přebytek

17. 12. 2014   zdroj
Francouzské vydání Le Figaro posuzuje vyhlídky ruské ekonomiky po destabilizaci kurzu národní měny. Podle zahraničních novinářů, nehledě na těžké období pro rubl, defolt naší zemi nehrozí. “Rusko dostatečně vydělalo na ropě během posledních let, akumulovalo 360 miliard dolarů devizových rezerv a má nyní přebytek rozpočtu”, píše zahraniční vydání.

Autoři materiálu uvádějí také názor hlavy společnosti Dorval Finance Gustavo Gorensteina, který se domnívá, že splatnost dluhopisů, které představují 150 miliard v roce 2015, by neměla být zpochybněna.

Podle agentury RIA Novosti považuje ekonom ruský finanční trh za flexibilní a předpovídá mu, že se přizpůsobí se situaci. Gorenstein také poznamenává, že za takové situace pro národní měnu efektivně probíhá nahrazování importovaného zboží domácí produkcí.

“Změna je zcela zdravá, ale právě volatilita vytváří obvyklé problémy: příliš prudké a rychlé změny vytvářejí paniku mezi investory, což může mít vliv na ostatní země, které, stejně jako Rusko, mají zisk z přílivu kapitálu,” řekl expert.

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová