Le Penová varuje: globalizace je nelidské zvěrstvo, světu vládnou nadnárodní společnosti

9. 12. 2014 AC24
Podle vůdkyně francouzské pravicové strany Národní Front Marine Le Penové je globalizace nelidská. Francouzská europoslankyně zároveň tvrdí, že aktuálně je svět v rukou nadnárodních korporaci a velkých mezinárodních úvěrů.Globalizace spojená s imigrací působí na samotné mzdy zaměstnanců. Minimální mzda se nyní stala maximální mzdou, uvedla Le Penová a dodává, že Francie aktuálně umírá na hmotnou, právní a daňovou nejistotu.

Francouzská politička je zároveň velkou kritičkou transatlantické zóny, která je také známá pod názvem Transatlantické partnerství v oblasti obchodu a investic (TTIP) – dohoda týkající se volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Jelikož Evropská občanská iniciativa tvrdí, že kontroverzní obchodní dohoda by dala bezprecedentní pravomoc mezinárodním korporacím a tím by hrozilo, že by byla svržena demokracie, právní stát a také ochrana životního prostředí a spotřebitelů.

Smlouva by dovolila, aby korporace soudily vlády před soukromými rozhodčími komisemi. Podle Russia Today se Francie aktuálně nachází v procesu vyjednávání s USA o kontroverzní dohodě. Francouzští kritici také uvádějí, že TTIP zvýší moc korporací a omezí pravomoci vlád přiregulaci trhu ve veřejném zájmu. Mnohé jednání se odehrávají za zavřenými dveřmi, takže není jasné, do jaké míry byly prozatím splněny priority EU.

Oponenti také tvrdí, že na základě dohody se do Evropy ze Spojených států dostanou geneticky modifikované potraviny, jako například maso obsahující hormony či geneticky modifikovaná kukuřice.

Proti kontroverzní dohodě jsou nejen Francouzi. Demonstrace proti TTIP se podle informací Russia Today odehráli i ve Velké Británii, Německu, Itálii, Španělsku, Řecku, Nizozemsku, Polsku, České republice a ve Skandinávii.