Nacionální patrioti v Nejvyšší radě vyhrožují soudcům a státním zástupcům odesláním do ATO (antiteroristická operace)

11. 12. 2014    zdroj
Soudci a státní zástupci, kteří budou vynášet a podporovat rozsudky, které se nebudou zamlouvat ukrajinským nacionálním patriotům, budou odesláni do ATO na Donbas. Prohlásili to na tiskové konferenci velitel zvláštního praporu “Dněpr-1” Jurij Berjoza a setník sebeobrany Majdanu Vladimír Parasjuk, kteří jsou poslanci Nejvyšší rady.


“Shromáždili jsme skupinu poslanců, kteří budou předávat povolávací rozkazy a povolávat do armády a chci vám říci, že velmi brzy uvidíte, jak první soudce dostává povolávací rozkaz a jde bránit naši zemi,” řekl V.Parasjuk.

Když mluvil o možné nové vlně mobilizace, zdůraznil: “Tyto záležitosti nebudou předávat nějací aktivisté, budou to doručovat poslanci. Máme parlamentní a prezidentskou formu vlády. Postavili jsme se na obranu veřejných zájmů a máme právo rozhodovat, aby nejvyšší soudní úředníci šli bránit naši zemi…”

Na otázku, zda se poslanci neobávají, že mezi soudci mohou být zrádci, J.Berjoza řekl: “Ano, budou kopat zákopy. Pochopte, že v armádě je mnoho problémů, které lze svěřit soudcům, státním zástupcům a dalším úředníkům.”

Podle J.Berjozy začne mobilizace nejvyššími úředníky. “To nejsou žerty. Je to pravda. V pondělí uvidíte, že budou první na řadě a uvidíte reakce těch lidí”, prohlásil V. Parasjuk.

Již dříve prezident Ukrajiny Petr Porošenko na jednání v Oděse prohlásil, že celníci a pracovníci SBU (Bezpečnostní služba Ukrajiny), kteří nebudou schopni zastavit tok pašeráctví na Ukrajinu, půjdou sloužit do ATO. Uběhly 2 měsíce, situace s nelegálním dovozem zboží se nezměnila, do ATO však nikdo z celníků nejel.
Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová