Nejvyšší rada Ukrajiny za noc “převrátila” ukrajinskou ekonomiku


30. 12. 2014    zdroj
Noc z 28. na 29. prosince je na Ukrajině srovnávána s přijetím Ústavy země jedné červnové noci v roce 1996. Rozsah radikálních “reforem” je takový, že v pondělí ráno se Ukrajinci jednoznačně probudili už v jiné zemi.


28. prosince ráno se poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny sešli v parlamentu. Na jejich tvářích zjevně nebylo vidět žádné nadšení – lidoví vyvolení už hodně dávno nebyli v práci v neděli. Všeobecnou náladu vyjádřil jeden z poslanců, který před zasedáním korespondentovi IA REGNUM řekl: “Stejně nic nepřijmeme, není pracovní den, je třeba brzy skončit”.

Tím spíš, že u parlamentu na poslance nečekali jen novináři. Asi tisíc osob se sešlo na různých setkáních – byl zde “automajdan” a také “finanční majdan”. Většina demonstrantů požadovala, aby Rada řešila problém s bankami. Konkrétně – aby bylo garantováno vrácení vkladů vkladatelům a těm, kteří se vzali úvěr v cizí měně, aby byl garantován návrat ke staré sazbě. Před demonstranty byl již tradičně policejní kordon. Není to tak dávno, co byl u parlamentu odstraněn plot a oficiálně se otevřel přístup na jednání pro veřejnost. Ale demonstrantům se nepodařilo do parlamentu se dostat. To samozřejmě přidalo na emocích jejich vystupování. A tyto emoce někdy zalétaly skandováním nebo prostě silnými výrazy do stěn parlamentu. Tam to už poslanci v kuloárech z oken sledovali a poslouchali. Zda to mělo svůj vliv nebo to bylo něco jiného, ale jedním z prvních víkendových rozhodnutí parlamentu 28.12. bylo zavedení moratoria na zabavení bydlení u dlužníků z úvěrů. Odhlasovalo to 290 poslanců.
Ale dál se to zvrtlo. Vláda naléhala – je nutné přijmout rozpočet, jinak Ukrajina nemá naději na pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MFF). Ale poslanci odmítli pro rozpočet hlasovat. Za prvé, odhlasovat jej bez balíku 42 vládních návrhů zákonů není možné. Právě jimi jsou definovány mechanismy tvorby příjmové a výdajové části budoucího rozpočtu.

“Nemůžeme říci, že rozpočet bude dnes projednán. Nejsou přijaty základní zákony, na nichž bude návrh rozpočtu spočívat – daňový a rozpočtový zákon. Jak je možné hlasovat o rozpočtu, když neznáme čísla pro jeho naplnění v konečné verzi? Pokud se dnes odsouhlasí zákony, které tvoří rozpočet, pak do 30. prosince bude zřejmá jeho příjmová a výdajová část. Proto v úterý (30. 12.) může být otázka přijetí rozpočtu aktuální,” řekl v komentáři korespondentovi IA Regnum poslanec z “Bloku Petra Porošenka” Oleg Musij.

Avšak k samotným “reformátorským” návrhům zákonů je otázek až až. “Včera jsme na protikorupčním výboru posuzovali vládní návrhy zákonů a 12 z nich má korupční složku. Co se týká samotného rozpočtu – teprve ho projednáváme. Měli jsme velmi málo času. Je to obrovský stoh dokumentů. Můj osobní názor – není tam nic reformátorského. Co je to za zákony, které mají korupční složku. Nemají se vůbec uvádět v platnost,” říká lidový poslanec Ukrajiny Vladimír Parasjuk .

Podle dalšího poslance – Sergeje Taruty – v případě, že zákony budou přijaty v dané podobě, povede to k rozporu s dohodou o přidružení s Evropskou unií. Jelikož návrh zákona č. 1563 “O změnách Celního zákoníku Ukrajiny (o stabilizaci platební bilance)” předpokládá zavedení zvláštní daně při dovozu a zvýšení cel. To je zakázáno WTO a asociační dohodou s EU. “Před koncem novoročních svátků k nám mise MMF nepřijede a snaha dělat něco narychlo povede k tomu, že důležité korekce nebudou vzaty v úvahu, připomínky nebudou posouzeny. Například dovozní cla jsou v rozporu s dohodou o přidružení. Pokud to nastane, vstoupí v platnost čtvrtý bod o anulování dohody,” řekl Taruta.

Ve výsledku se poslanci několikrát rozešli na přestávku. Práce vázla. V této chvíli se demonstranti pod stěnami parlamentu rozhodli zahřál. Nemí to legrace, v Kyjevě je 10 stupňů pod nulou. Nejprve uspořádali střet s policií. Pak si několik desítek lidí vzalo pochodně a zapálili je. Před sebou mnohoznačně naskládali pneumatiky. A přislíbili i útok, ale nakonec se rozhodli omezit se “působivým postavením.”

A ve stěnách Nejvyšší rady se pokračuje v potyčkách. Poslancům je navrhován kompromis – přijmout rozpočet s podmínkou jeho revize už v příštím roce. Nechtějí. Do parlamentu přijíždí prezident Porošenko. A podle samotných poslanců (žádný oficiální prezidentův komentář k tisku nebyl) dává ultimátum své frakci: nechcete hlasovat, “prosím, odejděte – jsme demokratická frakce”. Podle všeho byl prezident přesvědčivý. Po devítihodinové přestávce, už pozdě večer, se poslanci znovu scházejí v zasedací síni. V plné sestavě je zde i vláda. Slovo má premiér Jaceňuk. Oznamuje – všechny odsouhlasené změny se budou nyní předčítat nahlas. Později bude proveden jejich přepis do podoby dokumentu. Tak hlasujte. Takže dokumenty, za něž hlasovali, poslanci vůbec neviděli.

Odhlasovali změny do daňového zákona. Vláda tyto pozměňovací návrhy prezentovala s nemalým patosem – počet daní byl snížen z 22 na 9. Ale Jaceňuk čestně upozornil – tyto změny jsou nezbytné pro ukázkové vystoupení před MMF. Potom se zákony zase změní. “Budeme přesně za tři týdny provádět změny včetně tohoto daňového zákona,” řekl premiér.

Pak se dostali i k dovozním clům. Mezi změny patří, že se nebudou nevztahovat na topné oleje, uhlí, léky a medicínské preparáty. Premiér čestně přiznal – zákon vstoupí v platnost až po odsouhlasení se Západem. “Mohou být problémy s obchodními partnery. Nabízíme následující větu. Zákon vstoupí v platnost dnem zveřejnění vládou výsledků o ukončení konzultací s mezinárodními finančními organizacemi,” řekl Jaceňuk.

Kromě toho byla zavedena například daň z loterií – 10% z obratu. Daň na automobily. Pro dieselové motory s objemem více než 2,5 l a na benzínové – více než 3 l – 25 tisíc hřiven ročně… “Opoziční blok” přislíbil, že se odvolá k Ústavnímu soudu s požadavkem na zrušení přijatých zákonů, protože došlo k četným případům narušení při hlasování.

Ve 2 hodiny ráno přijala Nejvyšší rada Ukrajiny zákon o opatřeních na podporu kapitalizace a restrukturalizace bank, neboť současná právní úprava stanoví “postupy kapitalizace bank, které se budou táhnout několik měsíců.” Navrhovaný zákon vlády umožňuje “operativní a rychlé rozhodování o kapitálových injekcích do bank a Fondu pojištění vkladů a také garantování ukrajinským občanům získat prostředky, které mají na svých účtech v rozsahu daném zákonem.”
Ve 3 hodiny ráno byl přijat zákon o první fázi optimalizace úlev s cílením, jak uvádí vláda, na “adresnost a monetizaci úlev.”

A až v 5 hodin ráno, po přijetí řady “reformátorských zákonů,” přijala Nejvyšší rada Ukrajiny Zákon o státním rozpočtu Ukrajiny pro rok 2015 – pro hlasovalo 233 poslanců. K této otázce Jaceňuk řekl: “Tento rozpočet, stejně jako všechny předchozí rozpočty, které byly přijaty v těchto stěnách, má velmi daleko k dokonalosti. To je důvod, proč při přijetí návrhu zákona o státním rozpočtu předpokládáme jasná pravidla pro povinné přehodnocení Zákona o státním rozpočtu Ukrajiny nejpozději do 15. února příštího roku. Budeme ho upravovat v souladu s výsledky jednání s mezinárodními finančními organizacemi. Také řada článků se bude měnit v závislosti na tom, jak budeme upravovat příjmovou a výdajovou část a jak se domluvíme s našimi mezinárodními věřiteli.”

Cílem tohoto zákona je podle něj především financování národní bezpečnosti a obrany, pro což je naplánován “bezprecedentní objem” prostředků – celková výše finančních prostředků na národní bezpečnost a obranu bude 90 miliard hřiven (dle aktuálního oficiálního směnného kurzu cca 5 miliard dolarů). Předběžně by měly podle návrhu zákona činit příjmy státního rozpočtu v roce 2015 475,2 hřivny, výdaje – 527,2 hřivny.

Noc z 28. na 29. prosince je na Ukrajině srovnávána s přijetím Ústavy země jedné červnové noci v roce 1996. Rozsah radikálních “reforem” je takový, že v pondělí ráno se Ukrajinci jednoznačně probudili už v jiné zemi.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová