Novinář varuje před rozpoutáním bouře s masovým ožebračením fašistickou diktaturou v srdci Evropy

Stephen Lendman
23. 12. 2014   AC24    původní Globalresearch.ca
Ukrajincům hrozí rozpoutání perfektní bouře. Ta bude v srdci Evropy. S fašistickou diktaturou. S masovým ožebračením. A s růstem drtivé sklíčenosti. Občanská válka. Potenciální ekonomický kolaps. Rozbité jaderné reaktory. Které se dost možná roztaví. Více níže. Ukrajinská ekonomika je prolezlá problémy. Hrozí potenciální bankrot. Pomoc od MMF způsobila víceškody než užitku. Většina jí byla použita k vyplacení Západních bankéřů. A také k válce na Donbasu.


Maličká část pro doplnění vypařujících se rezerv zahraničních měn. Trocha na dodávky ruského plynu. Nic ale na ekonomický růst.

Co potřebuje Ukrajina ze všeho nejvíce, kromě skoncování se špinavou válkou na Donbasu, je obnovení vztahů s Ruskem. A odpovědná služba vlastním lidem. Kyjev je tomu však pravým opakem.

Bezohlednost vlády je jejím standardem. Bezuzdnost. Vymknutí se kontrole. Je to s ní jen o čekání na ekonomický kolaps. A US vedené NATO mezi tím jen podporuje její válečnou mašinérii. Funguje jako dýka použitá proti Rusku.

Ukrajina, má-li se vyhnout bankrotu, potřebuje desítky miliard dolarů. K těm se ale dostat nemůže, když se všechno použije převážně k obsluze dluhu. A k vedení války na Donbasu. Nic tedy nestimuluje ekonomický růst.

9. prosince měl Finacial Times (FT) titulek „MMF varuje, že vykoupení Ukrajiny z dluhů hrozí kolapsem,“ kde uvádí:„Zjistili chybějících 15 miliard $. Má-li se zabránit finančnímu kolapsu, je třeba, aby Západní vlády během týdnů tuhle mezeru doplnily.“

Odhady MMF „obnažují chmurný stav ukrajinské ekonomiky a naráží na to, jakým finančním břemenem je podpora Kyjeva…“A to je v čase probíhající občanské války. Prostředky se používají k jejímu vedení. A vláda je nezodpovědná.

U vedoucích Západních činitelů se projevuje jen nepatrná podpora pro nalívání dalších miliard dolarů do této černé díry. V době, kdy jsou jejich vlastní ekonomiky mírně řečeno dost otřesené.

Podle FT:„Lidé obeznámení s varováním MMF říkají, že tahle fiskální mezera se otevřela kvůli 7 procentnímu propadu ukrajinského hrubého domácího produktu a kvůli kolapsu exportů do Ruska, největšího obchodního partnera této země, což vede i k masivnímu odlivu kapitálu a k vyčerpání rezerv centrální banky.“

Na odštěpenecké oblasti Donbasu připadalo téměř 16% ukrajinské ekonomiky. Ukrajina má bez miliard dolarů pomoci jen dvě volby.

Buď masivní ořezání výdajů. Případně vyhlášení platební neschopnosti na dluhovou službu. Nebo obojí. Předpisy MMF vyžadují, aby přijímající země splnila jejich finanční závazky během následujících 12 měsíců.

Ukrajina se od nich odchýlila už zakrátko. Situaci ještě zhoršuje masová korupce. Hrozí tedy ekonomický kolaps. Pro Obamu jsou tito noví přátelé více pasivem než aktivem.

Znepřátelení Ruska se mu může vrátit, aby mu škodilo. Ukrajina je černá díra, z níž koukají jen trable. Dochází jí peníze.

Vyčerpává své rezervy zahraničních měn. Podmínky ekonomické krize se zhoršují. V té době referuje Fort Russ, že 15 ukrajinských jaderných reaktorů je nebezpečně blízko ztrátě výkonu. K tomu kdyby došlo, tak je to katastrofa.

Ukrajina není schopna platit své dluhy. Dochází jí uhlí. A občanská válka při tom pokračuje. Ekonomický kolaps se blíží.

Téměř polovina uhelných dolů v zemi je mimo provoz. Horníci odešli. Opustili je, aby chránili své rodiny a domovy.

Před „útoky kyjevského režimu.“ Zásobovací cesty jsou rozbité. Stabilita se nadále zhoršuje.„Pokud ty reaktory ztratí výkon a přestanou pracovat… tak začne nekontrolovaně růst teplota s následnými explozemi, roztavením a protavením ven,“ říká Fort Russ.

Jako ve Fukušině, ale možná to bude horší. Když uvážíme počet reaktorů v potížích. Erupce zbytkových zásob paliva vyvolají zkázu.

Každý, kdo sleduje Fukušimu, ví, jakou katastrofu způsobila. Dost možná podobné potíže hrozí Ukrajině. Západní média o ničem z toho nereferují.

Fukušimská radiace „ohrožuje život na planetě Zemi,“ vysvětluje Michel Chossudovsky.

Vypouštění „vysoce radioaktivní vody do Tichého oceánu představuje potenciální spouštěč procesu globálního radioaktivního zamoření.“

A teď si představte, že by se na Ukrajině roztavilo mnoho takových reaktorů jako ve Fukušimě. Celou Eurasii by to postihlo. Možná i planetu Zemi.

Spojenými státy vedené NATO tak vytvořilo potenciální katastrofu. Nejvyšší prioritou je řešit ji včas. Prozatím však byla ignorována. Nejhorší důsledky však mohou přijít.

přeložil Miroslav Pavlíček