Paul Craig Roberts : Krok směrem ke Kubě – šance pro USA svrhnout vládu ostrova

20. 12. 2014    zdroj                                                                  Proces jednání mezi Kubou a USA má výsledky, prezident Obama oznámil normalizaci vztahů s Ostrovem svobody. Došlo k výměně špionů, odpykávajících si trest, bylo oznámeno obnovení diplomatických vztahů. Komentovat situaci v rozhovoru s Pravda.Ru souhlasil americký ekonom, politický a ekonomický komentátor, bývalý asistent pro hospodářskou politiku ministra financí USA v administrativě Ronalda Reagana Paul Craig Roberts.



“Žádný americký prezident nedělá nic z čistých pohnutek. Existují dvě možná vysvětlení pro Obamovy návrhy Kubě. První z nich – zlepšit svou image, aby bylo kompenzováno jeho agresivní chování v jiných oblastech. Druhá možnost normalizace vztahů – aby na Kubě vzniklo velvyslanectví, které může být použito k podvratné činnosti proti kubánské vládě a může podporovat vznik nevládních organizací, financovaných USA a které Washingtonu pomohou dostat lidi do ulic, jako vyšli na Majdan v Kyjevě,” řekl Paul Roberts.

Obrázek z roku 1902

Ekonom zdůraznil, že bez velvyslanectví na Kubě Washington nemůže organizovat síly, které by působily proti kubánské vládě. A když vztahy nebudou normalizovány, finanční instituce USA nebudou moci šířit na Kubě svou nadvládu. Podle něj také rozhodnutí o zrušení sankcí na Kubu a jejich uvalení na Rusko je způsob, jak je možné zdůraznit “ruskou hrozbu”.

Dopisovatel Pravda.Ru poznamenal, že Obama neřekl, že Kubu vyřazuje ze seznamu teroristických zemí (a to závisí na administrativě), a je zřejmé, že republikánský Kongres nezruší embargo, a dokonce může zablokovat otevření velvyslanectví v Havaně tím, že neposkytne finanční prostředky. V této souvislosti vyvstává otázka, zda se vůbec reálné změny uskuteční? Paul Roberts v odpovědi vyjádřil obavy, že Kuba udělá vážnou chybu, když bude souhlasit s normalizací vztahů, protože to otevře cestu ke zničení Kuby.

Dopisovatel Pravda.Ru poznamenal, že nepřímo Obama přiznal, že mechanismus sankcí nefunguje, tak proč ve vztahu k Rusku opakuje stejnou chybu? Paul Roberts zdůraznil, že z pohledu Washingtonu sankce nejsou chybou, neboť jejich cílem je ukázat nevoli impéria. Washington útočí Rusko, dokud není jeho spojenectví s Čínou pevné. USA se nyní zaměřuje na silné země, které mohou stát Washingtonu v cestě .

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová