Putin není příčinou, ale řešením (National Opinion Research Center, NORC, USA)

 18. 12. 2014     zdroj
18. prosince byl zveřejněn průzkum veřejného mínění občanů Ruské federace, který provedla agentura Associated Press (AP) a americké Centrum průzkumu veřejného mínění (National Opinion Research Center, NORC), a ukázal, že 81% Rusů podporuje prezidenta Vladimíra Putina. Jak je ve studii uvedeno, obyvatelé Ruska se stmelují kolem Putina. Žebříček souhlasu s  jeho politikou je v současné době mnohem vyšší, než před dvěma lety. V  roce 2012 podporovalo hlavu státu v obdobném průzkumu AP pouze 58% jeho spoluobčanů.

Associated Press a NORC: průzkum veřejného mínění v Rusku: Rusové se stmelují kolem Putina
V letošním roce se sociologové dotázali náhodného vzorku 2008 Rusů ve věku 18 let a více. Průzkum byl prováděn od 22. listopadu do 7. prosince, “kdy rubl začal postupně klesat,” poznamenává AP. Otázky byly zadávány v ruštině.

“Podle Západu by měly být dny Vladimíra Putina ve funkci prezidenta sečteny: rubl oslabil o polovinu, ekonomika je v krizi a ukrajinská krize proměnila Rusko v mezinárodního pária. Většina Rusů ale Putina nepovažuje za příčinu, ale za možnost řešit problémy,” je uvedeno v oznámení agentury, které zveřenil “Interfax” .Významná část respondentů vítá zejména tvrdou politiku svého prezidenta vůči USA a Západu, metody a styl jeho práce, přístup k posílení ozbrojených sil země, připojení Krymu k Rusku.

Jak je uvedeno v materiálech studie z průzkumu vyplývá, že prezident Vladimír Putin je velmi populární mezi obyvatelstvem. Většina Rusů je přesvědčena, že jejich země, která čelí rostoucím hospodářským problémům a je zatažena do mezinárodního konfliktu, se ubírá správným směrem.

I když se málokdo z dotázaných domnívá, že ekonomika je v dobrém stavu, většina respondentů uvedla, že finanční situace jejich rodin je vyhovující a také optimisticky předpokládají, že se v příštích letech zlepší.

Mnozí z dotázaných uvedli, že sankce, uvalené Západem na Rusko, mají negativní dopad na ekonomiku. Pouze necelá polovina respondentů však vidí možnost potenciální újmy sankcí pro své osobní finance. Z toho vyplývá, že ekonomické problémy z důvodu protistání Ruska a Západu jsou Rusům zřejmé, jen málo z nich ale předpovídá negativní dopad konfliktu na stav svých vlastních peněženek. O dopadu sankcí na osobní finance hovořili ve většině případů lidi s vysokými příjmy. Z průzkumu také vyplývá, že dvě třetiny Rusů podporují postup ruské vlády v souvislosti s událostmi na Ukrajině.

Pracovníci průzkumu poznamenávají, že v nárůstu Putinova ratingu hrají důležitou roli ruská média, zejména státní televize. Uznávají ale, že prezidenta podporují i lidé, kteří používají jiné zdroje informací. 84% dotázaných uvedlo, že si tvoří názor na Putina na základě informací televize. 73% na základě i jiných informačních zdrojů…

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová