Šokující obrat: EU žádá, aby Rusko pokračovalo ve výstavbě plynovodu South Stream

19. 12. 2014  zdroj
Bulharsko je povinno stát za svými povinnostmi v přípravě stavebních prací a k vydání požadovaných oprávnění, uvedl bulharský premiér po jednání s lídry EU.
Bulharsko vydá všechna požadovaná oprávnění potřebná pro zahájení výstavby plynovodu South Stream a bude pokračovat v práci na tomto projektu, uvedl bulharský premiér Bojko Borisov po jednání s představiteli evropských zemí na pátečním summitu EU.

Jižní proud Foto : b92.net

Dostal jsem plnou podporu a pochopení ze strany Evropské rady. Bulharsko by nemělo být odpovědné a nemělo by platit pokutu za ukončení projektu,“ citovala Borisova zpravodajská agentura BNGES.

Bulharský premiér jel do Bruselu, aby diskutovali se svými protějšky o  dalších krocích týkajících se projektu South Stream, s kterého Rusko nedávno upustilo.

„Odpověď na moji otázku ohledně plynovodu South Stream byla jednoznačná – pokračovat v plnění mezinárodních dohod s cílem vyhnout se soudním sporům, sankcím a pokutám, které by mohly následovat, jak tomu bylo v případě projektu jaderné elektrárny Belene. Od tohoto okamžiku všechny ostatní závazky, jsou závazky Evropské unie,“ řekl Borisov. „Naše země je povinna dostát svým závazkům a připravit stavební práce, a  to zejména pro uložení potrubí na mořském dně,“ uvedl Borisov a dodal, že nyní čeká na reakci Gazpromu.

„Pokud Gazprom i přes povolení vydané Bulharskem ukončí projekt, tak to nebude vina Bulharska,“ uvedl Borisov.
Ruský ministr energetiky Alexandr Novák a vedoucí bulharské energetiky Temenuszka Petková, podle prohlášení bulharského ministerstva energetiky, budou vyjednávat o plynovodu South Stream v pátek v pozdních hodinách. Předpokládá se, že se oba ministři dohodnou na datu jejich osobního setkání.

Ruský prezident Vladimír Putin 1. prosince prohlásil, že „Rusko nebude v současné situaci realizovat projekt South Stream. Gazprom CEO Alexej Miller prohlásil, že projekt South Stream již není relevantní.
„Projekt je uzavřen. A tečka,“ řekl Miller médiím na rusko-tureckém summitu, kde jednali o alternativě k plnynovodu South Stream.

překlad svobodnenoviny.eu