Spiegel pod tlakem znechucené veřejnosti zveřejňuje fakta o Ukrajině

2. 12. 2014  zdroj
EU prozatím ztratilo Rusko a po 70 letech je Evropa stejně rozdělena jako po válce. A za to nemůže Putin, ale Merkelová. To dodáváme my. Spiegel je opatrnější, ale kormidlo již otočil. Naše korporátky poplatné USA by se konečně měly chytnout za nos.

Kdo zná situaci v německých médiích, ten se musí smát, až se za břicho popadá. Časopis Spiegel, hlavní trouba německých korporátek, musel pod tlakem devastujících kritik a po ekonomickém propadu otočit kormidlo. Tedy ne zrovna otočit, jsme v korporátním kapitalismu. Ale alespoň musel napsat kousek pravdy o Ukrajině.

Udělal to tak, aby se o tom mluvilo. To jest veřejně přístupným článkem přeloženým i do angličtiny a publikovaným v internetovém vydání. Viz monstrózní dílo Summit of Failure: How the EU Lost Russia over Ukraine, pod nímž je podepsaná celá redakce. Začněme něčím jiným, a to palbou na Spiegel v posledních měsících za jeho tendenční psaní o Ukrajině, které dosáhlo groteskních rozměrů. Spiegel a další média v americkém žoldu prostě jen papouškovaly každý kec, který zveřejnili Porošenkovi pučisté na Ukrajině. Podívejte se na toto satirické video německé TV, kde kralují nesmyslné výkřiky z obálek Spieglu. Viz satirický pořad Die Anstalt s názvem “Informační válka o Ukrajině”.

Spiegel byl veřejně zesměšněn. A k tomu je třeba připočíst přiznání německého novináře jménem Udo Ulfkotte, viz vyhledávání v našich krátkých zprávách jednou větou. Ten na konkrétních příkladech z vlastní dvacetileté praxe vysvětlil, jak CIA a další agentury přímo úkolovaly německé novináře a jak je také platily.

Takže Spiegel musel přejít do ofenzívy, aby nepřišel na buben. Nejsme v Česku, kde si oligarchové drží tisk jako hlásnou troubu svých partají a kde je lidem už úplně jedno, co vlastně čtou. Německo se vzdělalo v demokracii a má po hitlerovské propagandě historickou zkušenost s masovými manipulacemi státní moci. Proto nezapomnělo na nebezpečí mediální manipulace tak rychle, jako česká otupělá veřejnost zapomněla na komunismus. Takže Spiegelu dramaticky klesl náklad a začaly se o něj zajímat hlavní státní organizace hlídající objektivitu v médiích. To už bylo vážné. Za chvíli by mohly přijít vysoké pokuty a nakonec i riziko, že tento manipulativní týdeník pracující v žoldu korporátek vedených USA nakonec přijde o licenci.

Když prostitutce jde o licenci nebo o kriminál, tak prostě práskne svého pasáka. Klasický obrat presstitutek zahnaných do úzkých se ukázal v plné nahotě. Der Spiegel práskl Merkelovou, jejíž politiku oddaně hájil celou dobu.

A nyní k věci. Rozsahem dlouhý článek přes 7,000 slov napsal šestičlenný tým pod vedením Christiana Hoffmanna, který patří ke specialistům na Rusko. Co je klíčové: Článek podává detailní sled událostí a svodky z uzavřených jednání vedených EU a speciálně Německem ohledně krize v okamžiku odstoupení Janukoviče.

Merkelovou shodil tím, že na ni podává celou sérii obvinění: Nepochopila pozici Janukoviče, nepochopila význam Ukrajiny pro Rusko a hlavně – celá smlouva s EU s Ukrajinou mohla být v suchu, pokud by Merkelová pouze nenaslouchala Kyjevu, ale diplomaticky jednala s Ruskem. To se nestalo, viz naše články o roli Vitalije Klička a jeho německých zájmech (viz Ludwig Erhard v Kyjevě).

Závěry článku jsou jasné. Každý dnes ví, že pokus připoutat Ukrajinu k EU nevyšel a tento stát se fakticky rozpadl. Navíc by tak radikální posun NATO směrem k ruským hranicím a pokus o přepsání hranic po II. světové válce přivedl Evropu k hrozbě války, tedy nejen k probíhající občanské válce na Ukrajině. EU prozatím ztratilo Rusko a po 70 letech je Evropa stejně rozdělena jako po válce. A za to nemůže Putin, ale Merkelová. To dodáváme my. Spiegel je jako obvykle opatrnější. Ale kormidlo již otočil a naše korporátky poplatné Spojeným státům by se konečně měly chytnout za nos.

– – –

Související články (1)
Jak se dělá studená válka
Poslankyně německých zelených nesmí do Moskvy
Rath před rozsudkem
Rusové si ze západních sankcí nic nedělají
Ukrajinský šéf armády navrhuje děsné věci

Související články (2)
Kancléřka věští konec sociálního státu
Francouzská pravice v chaosu
Jürgen Habermas otevřeně kritizuje kancléřku Merkelovou
Do roka…
Z médií našich sousedů 8/2013