Ukrajina: Útržkovité informace z týlu – 22.12.2014

Pavel Kalenda
22. 12. 2014 
Na pozadí příměří, které vyhlásil prezident Porošenko k 9.12.2014 a které se v rámci možností v porovnání s předchozím „příměřím“ z 5.9.2014 (zde) víceméně dodržuje, mi přišel dopis ze západní Ukrajiny. V něm mi poslal můj přítel účtenky za obsluhu aparatur, které máme nainstalovány v Zakarpatí a na Krymu. Přiložil taky pár aktuálních ekonomických informací:

„Situace je u nás nyní složitá. Euro i dolar podražily na černém trhu 2,5x oproti minulému roku. Oficiální kurz je sice příznivější, ale koupit je za tento kurz je velice obtížné. Všechny ceny porostly s kurzem dolaru, ale výplaty a penze byly naopak sníženy. Vláda nemá peníze a navíc přibližně 20% ekonomiky bylo zničeno válkou.
Je dobře, že boje na Donbase utichly, ale jak bude dále, nikdo neví.“
Na konec dopisu přiložil soukromou poznámku o synovi sestry jeho ženy. Ten byl odveden na „cvičení“ na 3 měsíce na vojnu a vrátil se teprve nedávno z Luganské oblasti po více než 6 měsících. Měl štěstí. Přežil boje jako jeden ze sedmdesáti šťastných (včetně raněných). A to jich na začátku dubna bylo v jejich oddíle 450!!! Nyní se léčí, ale očekává, že po skončení „příměří“ bude v rámci již čtvrté mobilizace znovu poslán na východní frontu do oblasti ATO (Antiteroristická operace).
Všem lidem dobré vůle přeji zdraví, štěstí a všechno nejlepší.
Желаю здоровья, счастья и всего наилучшего
Válka – to je zločin proti lidu i státu.
Война – это преступление перед людьми и страной.

(připojuji se k těmto slovům svého přítele z Ukrajiny)