Ukrajinská svodka ze dne 11. 12. 2014

Ernest, MP a vlk
12. 12. 2014 http://vlkovobloguje.wordpress.com/

Upozornění na zvláštní jednání ukronacistů při únosech lidí, zatápění dolu na Donbasu, porušování příměří – ukrajinská armáda není schopna ovládat své ozbrojené oddíly, sabotáže v Charkově, lety bezpilotníků nad frontou, nenápadné změkčení protiruských sankcí ze strany EU, ukázka denní svodky ukrajinské armády.

10. 12. 2014 – Zpráva dobrovolníka s volacím znakem „Jan“.
„Důležitá informace. Prosba všem příbuzným postižených, kteří byli nezákonně zadrženi na zátarasech nacistů. Buďte velmi opatrní při jednání s cizími lidmi, kteří vás budou kontaktovat za účelem komunikace vašich příbuzných. Situace je následující: nacisté během zadržení civilistů (především při cestování osobní dopravou a podílející se na přepravě zboží a nákladu) berou prostředky spojení, dají mu pouta a po delší době se spojí s příbuznými rukojmích. Při komunikaci se kyjevští okupanti vydávají za domobranu DLR a říkají, že u uneseného byla nalezena ukronacistická symbolika, obviňují ho z napomáhání ukrajinským vojákům. Na námitky a ujišťování příbuzných, že zadržený je zastáncem DLR a Novorossii rozhovor ukončí. Potom zaznamenaný rozhovor s příbuznými používají jako důkaz proti zadrženému, že je vinným z separatismu a ve spojení s domobranou. Velmi prosím, buďte velmi opatrní při komunikaci a máte možnost zeptat se, která jednotka jej zadržela a na jméno velitele“.

Ministr hospodářského rozvoje a obchodu Ukrajiny Aivaras Abromavicius řekl, že Ukrajina, ve skutečnosti, je v bakrotu.
Řekl to na zasedání Výboru pro hospodářskou politiku, uvádí RBC-Ukrajina.
„Podnikatelé žádají o jedno, nežádají o pomoc od státu, ale žádají, aby stát nezasahoval. Stát je bankrot, takže očekávají, že budeme vytvářet skutečné, nikoli deklarativní motivační programy, to je prostě nereálné. Takže hlavní věc nezasahovat do podnikání, a podniky si poradí“- řekl Abromavicius.
Podle Abromaviciuse, Mezinárodní měnový fond a Ministerstvo hospodářství diskutovali úvěrový program stand-by na 17,1 miliard dolarů. Mise MMF zůstane na Ukrajině až do 18. prosince.
Všimněte si, že dříve MMF posuzoval potřebu Ukrajiny dodatečné finanční výpomoci na 15 miliard dolarů.

Nová ministryně financí Natalia Jaresko řekla, že její ministerstvo připravuje sérii „radikálních reforem“, aby dostala půjčku MMF v roce 2015.
Jak bylo uvedeno ve Financial Times, aby se zabránilo finanční kolapsu, Ukrajina potřebuje v nadcházejících týdnech získat 15 miliard dolarů. Tyto prostředky potřebuje Ukrajina k doplnění úvěru MMF 17 miliard dolarů, počítáno až do roku 2016.
Jak bylo oznámeno v Korrespondent.net, k 1. prosinci, Ukrajině zůstalo 9,97 miliard dolarů devizových rezerv, což je nejhorší výsledek za posledních 10 let.
(zdroj)

Ukrajina zavře 32 dolů a uhlí bude kupovat v zahraničí
Korrespondent.biz, dnes, 21:24
Do roku 2019 Ukrajina plánuje uzavřít 32 nerentabilní doly.
Kabinet plánuje 2015-2019 uzavřít 32 nerentabilních dolů. To je uvedeno v programu vlády na roky 2015-2016, který předložila parlamentu ke schválení.
Podle dokumentu, vláda se chystá privatizovat 37 dolů, 24 dolů zakonzervovat a zavřít 32 nerentabilních dolů. Kabinet, říká se v programu, považuje za prioritu své činnosti, nákup uhlí na světovém trhu.Vláda rovněž hodlá do roku 2017 zvýšit energetické tarify pro obyvatelstvo na ekonomickou úroveň.
Premiér Jaceňuk doufá, že Nejvyšší rada program činnosti vlády ve čtvrtek 11 prosince schválí.
Podle odborníků, drtivá většina dolů, které vláda Ukrajiny plánuje uzavřít, je v Donbasu.
Dříve prohlašovali, že Ukrajina ztratila doly, těžící 300.000 tun uhlí měsíčně. Podle Nezávislého odborového svazu horníků, na Donbasu nefunguje více než 80 uhelných dolů, z nichž sedm již je zatopeno a deset se zatápí. „Ze 136 ukrajinských dolů dnes pracuje asi padesát,“ – řekli odboráři.
(zdroj)

10. 12. 2014 (17:14 Prohlášení představitele LLR Vladislava Dejne: Kyjev již není schopen ovládat své vlastní vojáky.
„Videokonference účastníků kontaktní skupiny na jednání v Minsku, plánovaná na 14 hodin 10. prosince, byla přesunuta zástupci OBSE na dobu neurčitou, a to bez udání důvodu. Ale následné prohlášení zástupce Ukrajiny na jednání Leonida Kučmy vyjasnilo situaci – Ukrajina nevidí význam jednání kontaktní skupiny v nejbližších dnech.
Všechna prohlášení, která dosud ukrajinská strana udělala, se ukázala jako neúčinná, protože ukrajinská strana nebyla schopna zajistit režim přerušení palby, jak bylo dohodnuto, na sebekratší dobu.
Již s 09:50 10. prosince byla zaznamenána první zjevná porušení – byla zahájena palba z protiletadlových zbraní z oblasti města Štěstí na obec Veselaja Gora. V 12:30 zaznamenána minometná palba z oblasti ukrajinského kontrolního bodu číslo 31 na obec Frunze. A to nejsou všechna porušování „režimu ticha“ ze strany Ukrajiny. Pokud to vyhodnotíme, je jasné, proč Ukrajina trvala na konání schůze 9. prosince – počítala se schopností alespoň na krátkou dobu utlumit ozbrojené síly Ukrajiny, aby měla čas na jednání před tím, než poruší „tichý režim“. Byli si dobře vědomi toho, že jednání 12. prosince mohou být přerušena kvůli neschopnosti kontrolovat své vlastní ozbrojené formace, které ve skutečnosti nepodléhají veřejným orgánům Ukrajiny.”

10. 12. 2014 – Poslal dobrovolník Prochorov.
„U Nikišina se setkali domobranci a skupina 54. samostatného průzkumného praporu ukrajinské armády. Ukrajinci mají 1 mrtvého a 1 zraněného. Příměří je v plném proudu. Mimochodem, generální prokurátor Ukrajiny řekl, že je nyní v ATO se zbraní v ruce 70 státních zástupců. No, říkal jsem vám, že jsem na kontrolních bodech viděl i daňové úředníky i celníky.
Ilegální bojovníci ze Záporoží potěšili informací, že v Mariupolu dnes poslali do „nebeské sotně“ 47-letého obyvatele města – z 23. praporu, byl zabit svými spolubojovníky 8. prosince. Dnes ho přivezli do Záporoží. Mrtvý měl 2 děti, nejstarší je nyní v armádě.
Hlášeno ve 21:30 – je aktivní „příměří“ v okrsku letiště Doněck s dělostřelectvem, stejné je to v Píscích“.

10. 12. 2014 (22:44) – Zpráva očitých svědků

„Od nás ze silnice v Družkovce vidíme záři v oblasti kramatorského letiště … A z samotného Kramatorsku volali – říkají, bouchá to tu hrozně. Celý Kramatorsk se probudil. Nad kramatorským letištěm je vidět záře a výbuchy na celé město. Na letišti něco explodovalo..!. Lidé se tiše radují. Vybouchla munice. Ukrajinci říkají, že armáda provádí na letišti cvičení. Mezi Kramatorskem a Slovjanskem odstranili Ukrajinci kontrolní bod.”

Přidal „Jan“:
„22:35 (míst.) v oblasti kramatorského letiště probíhá pěchotní boj střední intenzity, je slyšet práce KPVT na letišti vybuchuje munice, střílí minomety.
22:50 (míst.) Boj u kramatorského letiště nekončí, na letišti je vidět oheň a kouř, jsou vystřelovány světlice.”

10. 12. 2014 – Večerní zpráva domobrany
„Během dne se situace v DLR a LLR nezměnila.
Dělostřelecké systémy Ukrajinci téměř nikdy použili, z části dodržují podmínky příměří. Zaznamenáno šest případů střelby z ručních zbraní na obce Novorossii a pozice domobrany:

  • V 9:50 a 12:50 z granátometů od obce Štěstí ostřelovali pozice domobrany u obce Veselaja Gora;
  • V 14:00 a 15:45 od obce Krymskoje ostřelovali pozice domobrany u obce Sokolniky;
  • V 14:40 ostřelovali severní okraj obce Směloje;
  • V 14:45 z automatických granátometů a ručních palných zbraní ostřelovali Jenakyjevo.

Oběti a škody po celý den nebyly.

Banderovci pokračovali v hromadění sil zapojených do represivních opatření. Podle rozvědky DLR z oblasti Kramatorska směrem k frontě opět byl zaznamenán pohyb kolony, skládající se z 50 obrněnců. V koloně jsou obrněná vozidla, raketomety „Uragan“ a samohybná děla“.

10. 12. 2014 – Denní souhrn ukrajinské strany (SNBO Ukrajiny)
„Pod Doněckem z protiletadlových děl a ručních palných zbraní ostřelovali pozice ukrajinské armády na letišti a pod Marinkou.

V Debaljcevu byla zaznamenána palba u osad Redkodub a Nikyšino. Na předměstí Gorlovky – okolí vesnic Mjorsk a Šumy.

Nejnebezpečnější bylo ostřelování ukrajinských pozic z tanků, dělostřelectva a ručních zbraní u obce Krymskoje a Sokolniky na Bachmutovskské trase.

Separatisti ostřelovali pozice ATO u Stancii-Luganskoj.

Na jihu dělostřelectvo ostřelovalo opěrný bod v blízkosti obce. Nikolajevka ve Volnovašské oblasti.

Během dne bylo zjištěno 7 letů průzkumných bezpilotních letounů. Zejména v 17:35 ve směru „Mariupol-Sartana“ a na 18:50 ve směru „Sartana-Kominternovo.“

10. 12. 2014  (10:18) – Sdělení domobrany
„V noci v Doněcku a na nejnebezpečnějších úsecích fronty byl poměrně klid. Byly zjištěny drobné šarvátky z ručních palných zbraní. Navzdory „pofidernímu“ příměří, průzkumné skupiny ukrajinských okupantů nesnižují svou činnost, stále vidíme lehké bezpilotní letouny. V Charkově noci vyhořela jedna dílna závodu Ševčenko, která vyrábí elektronické zařízení pro ozbrojené síly Ukrajiny. Během noci z vojenského letiště v okupovaném Kramatorsku byla slyšet střelba a výbuchy, podle jedné verze – se činila „divoká“ domobrana, podle druhé verze explodovala munice ukrajinské armády“.

10. 12. 2014 – Ranní zprávy domobrany Novorossii
„Situace v DLR a LLR se nezměnila, zůstává stabilně napjatá.
Během noci nebylo hlášeno použití dělostřelectva nacistů, ale byly nejméně tři případy palby z ručních palných zbraní a granátometů:

  • V 22,45 – od Černuchina ostřelovali z automatických granátometů okraje osady Centralnyj;
  • V 2,30 –  palba z odstřelovací pušky na pozice domobrany v oblasti Kirovského;
  • V 0,20 – z granátometů ostřelovali od Štěstí okraje obce Veselaja Gora“.

10. 12. 2014 Video bloggerůUkrajinská strana stahuje na Donbas velké kolony obrněných vozidel . „Díky“ uzavřenému dalšímu nesmyslnému příměří banderovci snadno provádějí rotaci a doplňují techniku na pozice před očima domobrany a beze strachu z ostřelování.

http://vk.com/video-57424472_170999779?list=da8990e764fa229be5

10. 12. 2014 (12:52) – Sdělení domobrany
K 12:30 je situace ve městě Doněcku klidná. Je velmi těžké mlha, pracovníci Úřadu pro boj s organizovaným zločinem MIA DLR likvidovali muniční sklad, který byl v jedné z družstevních garáží v rajonu Leninskij v Doněcku. Na všech úsecích fronty nepřítel provádí posilování opevnění a dodávky nové techniky. Přišla zpráva, že další konvoj ministerstva pro nouzové situace s humanitární pomoci pro Donbas, přijel do Rostovské oblasti a připravuje se k přejezdu přes hranice. 

10. 12. 2014 (13:29) – Sdělení domobrany.

„Noc a ráno v Nikišinu byly klidné. Všechny komunikace jsou v pořádku. Sdělení ukrajinské strany o údajném opuštění Nikišina domobranou je provokace.“

Sdělení agentury Interfax.

Domobrana začala odvážet děla ráže nad 100 mm na jihu republiky. To ve čtvrtek oznámil zástupce předsedy lidové Rady DLR Dennis Pušilin. Mezitím SNBO Ukrajiny říká, že nemá k dispozici informace o odsunu těžkého dělostřelectva domobrany.

11. 12. 2014 – Sdělení Dennise Pušilina
Prohlášení Kučmy o bezvýznamnosti setkání v Minsku opět potvrzuje touhu Kyjeva zbavit se dohod z Minsku. Zrušení zákona o zvláštním postavení a zavedením ekonomické blokády Donbasu, nepřijetím zákona o amnestii, další střelbou na mírová města. Kyjevský režim hrubě porušil mnoho bodů mírového plánu. Zřejmě ze strachu z protiofenzívy domobrany a z vojenské porážky v srpnu, Kyjev se v panice zavázal, aby dostal oddychovou pauzu, a teď se minský protokol ze dne 5. září Kyjevu jeví jako zátěž a Porošenko se jej chce zbavit. Opět chce přejít k násilné reintegraci Donbasu prostřednictvím ekonomického a vojenského tlaku, hladu, zimy a krve, aby nás donutil se vzdát. To se nestane.

11. 12. 2014 – Sdělení novinářů

Podle ukrajinské strany, v je v oblasti osady Písků všude klid. Všechno divizní dělostřelectvo ukrajinské armády bylo přemístěno do Avdějevky. V obci Písky zůstala tanková rota a plukovní minomety. V obci Písky jsou dislokovány jednotky 93. samostatné mechanizované brigády (‘Kyjevská Rus’ ‚ ‘Mirotvorci’), jednotka Národní gardy a mišmaš různých školních útvarů ukrajinské armády.

11. 12. 2014 – Sdělení rozvědky DLR
Podle rozvědky DLR byl v blízkosti Volnovachy pozorován pohyb techniky a mužstva nepřítele ve směru Olginky.
Pozorován pohyb složené dělostřelecké jednotky, skládající se ze samochodných děl a raketometů „Grad“ a „Uragan“.
Ve vzdálenosti 15 km od linie fronty se značně aktivně budují polní muniční sklady a dělostřelecké pozice.

11. 12. 2014 – Prohlášení Alexandra Zacharčenka o hranicích DLR

„Řeknu vám upřímně, že mír za jakýchkoli podmínek nebude. Mluvíme o možnosti zahájení dialogu. Já, spolu s kamarády, kolegy, soudruhy, vnímám Doněckou lidovou republiku v hranicích Doněcké oblasti, a vynaložím na to veškeré úsilí. Dokážu-li to pokojně, pak nebudu prolévat krev. Smrt neodpustíme, a všem těm, kteří jsou vinni ostřelováním škol, smrtí dětí. Chápu, když nepřítel střílí na nepřítele, buď já, nebo ty, to je válka, ale když umírají staří lidé a ženy – to není válka. Lidé ztratili lidskou tvář, mají tesáky.”

10. 12. 2014 –  Služby úřadu centrální banky DLR pokrývají všechny oblasti Makějevky (adresy)

Za krátkou dobu ve všech oblastech Makejevky začaly fungovat pobočky centrální banky DLR, dnes jich je přesně 10.
(zdroj)

11. 12. 2014 – sdělení bloggera
Ve školách Mariupolu příslušníci Národní gardy dávají lekce “odvahy”, v nichž matou děti příběhy o jejich „hrdinství“, po vraždách a loupežích jejich krajanů, a často příbuzných a přátel. A navíc, za takové „učení o odvaze“ okupantům děti musí zaplatit. Ozbrojení okupanti dětem lžou o své „odvaze“ a to zejména v bojích při obsazení Slovjanska a Kramatorska a „hrdinném boji se separatisty“ Doněcka a Luganska. Na konci hodiny „výchovy k vlastenectví“ děti musí dát pro potřeby armády … hrnek, lžíce, misku a 20 hřiven. V Mariupolu se učí děti uprchlíků z DLR a LLR. Když jedno z dětí nakreslilo ukrajinského vojáka, střílejícího na domy svého rodného města a trosky svého domu, učitel povolal rodiče do školy. To dítě mělo štěstí, učitel vrátil ideologicky špatný výkres rodičům. Ale mohl napsat udání SBU na rodiče, kteří nevychovávají dítě k řádné vlastenecké horlivosti. Kresby uprchlických dětí o ostřelování Doněcka většinu učitelů tiše skrývá. Dřívější lekce vlastenectví ve školách Mariupolu vedli účastníci Velké vlastenecké války. Ale teď se situace radikálně změnila: ve prospěch nové fašisticko -banderovské ideologie Kyjeva toto období historie zmizí z ukrajinských učebnic.

11. 12. 2014 –  Zástupci OBSE navštívili Pervomajsk

Včera město Pervomajsk (LLR) opět navštívili zástupci mise OBSE.
Obyvatelé města jim řekli o tom, co viděli a zažili, o mrtvých přátelích a příbuzných. Místní lidé nechápou, proč práce OBSE dosud nepřinesla žádné viditelné pozitivní výsledky.
Ve městě je mnoho škod, lidé i nadále umírají.

http://vk.com/video-57424472_171006009?list=f950de8f0ffbaf2cd4

Tolik pro dnešek Ernest. Díky.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

zatím jsem ji nenašel.

Takže pár informací také ode mne.

V Berlíně o víkendu pořádá svou první akci hnutí, které si říká Friedenwinter – Mírová zima. Podle Spiegelu se na první akci chystají tisíce lidí. Cílem jejich protestu, přiznávám, že k mé velké lítosti, je německý prezident Gauck, který v otázce Ruska a Ukrajiny patří k tzv. hardlinerům. Přesto bych osobně daleko více chápal, kdyby na mušce byla Angela Merkelová, protože ta na rozdíl od Gaucka má reálné páky na to něco efektivně změnit a  tu stále rostoucí spirálu konfrontace výrazně zklidnit. Nicméně zajímavý už je fakt, že tisíce lidí v Německu chtějí jít do ulic protestovat proti německé oficiální politice vůči Rusku! Uvidíme záběry z té demonstrace, která by se měla pravidelně opakovat, v ČT? Že se ptám…

Detaily na:http://www.spiegel.de/politik/deutschland/friedenswinter-demo-buendnis-protestiert-gegen-joachim-gauck-a-1007685.html

Z ČT, ČRo a  oficiálních vydavatelských domů se totiž nedozvíme daleko podstatnější věci. Ty jsou k nalezení na malých soukromých serverech. Na jeden z nich a  jeho informaci upozornili včera na Palbě.cz . Jde o investorský server proinvestory.cz. Z tam zveřejněné informace vybírám:

EU bez fanfár změkčila sankce proti Rusku

by Jan Dvořák Prosinec 11th, 2014

Evropská unie před pár dny bez velkých fanfár změkčila sankce proti Rusku. Jde o uvolnění dlouhodobého financování pěti největších ruských bank a změkčení sankcí směrem k ruskému ropnému průmyslu.

Detaily naleznete zde: http://proinvestory.cz/eu-zmekcila-sankce-proti-rusku

Já osobně, když ta změkčení posuzuji, tak jejich hlavní význam vidím ve dvou věcech:

1- že jde o první malé znamení zdravého rozumu

2- že EU zcela evidentně se snaží neztratit ruské trhy úplně

Smyslem totiž je umožnit ruským bankám najít refinancování projektů, které nepodléhají momentálnímu embargu. Nicméně škoda se už  stala a osobně jsem přesvědčen, že Rusové budou mít hodně a hodně dlouhou pamět!

Německý Handelsblatt cituje Jaceňuka a jeho včerejší projev v kyjevském parlamentu. Vybírám z něj: Jaceňuk vyzval Západ k rychlému svolání tzv. Dárcovské konference, kde by západní státy finančně podpořili Ukrajinu, jinak prý hrozí státní bankrot. No, už se těším na ty dary od těch, co rozpoutali Majdan a pustili ho ze řetězu. Jejich ochota platit, tak ta je příslovečná!

A Jaceňuk nechce onu proslulou slevu zadarmo! Ani náhodu. Chce tvrdě potlačit korupci v zemi. A doslova řekl – co jsme v  tomto směru udělali špatně za posledních 23 let, napravíme za 23 měsíců! On snad chce poslat Porošenka Kolomojského, Achmetova další podobné do báně?! Věřili byste tomu? Že se ptám. Asi jako na to, že Mikuláš k vám domů, s kohortou čertů dorazí 14. července..

No on tomu nevěří ani Handelsblatt, jinak by v podstatě zároven nemohl uveřejnit článek pod názvem Na život a na smrt – k nalezení zde.

Tak, milý západek, honem, honem tu dárcovskou konferenci! A  koukej bejt štědrej! Jacuňuk to potřebuje! A  s korupcí zatočí! Za 23 měsíců!

No některé věci stíhá hned. Předevčírem oznámil výrazné zdražení cen energií. Včera Jedino Ukrajincům sdělil posunutí odchodu do důchodu z  60 na 65 let. Protože JedinoUkrajina ušetří 4,3 miliardy dolarů! Co že to měla jedna dáma v předdůchodovém věku tuhle na fotce z nějaké kyjevské provládní demonstrace na plakátu? Jediná věc je horší než smrt – Putin. Bohužel jsme si ji neuložil do archivu… ta si jistě ráda připlatí za plyn, elektřinu a teplo, pokud tedy vůbec budou. A  jistě ještě radši půjde o pět let do penze později. Takový Putin, to by byla teprv hrůza!

Ale Jaceňuk má bezesporu pravdu. V jednom: Kyjev stojí před bankrotem. Nemluvím teď o státní kase, ta je prostě prázdná a vyrabovaná. Ale těžce v průšvihu jsou i ukrajinské banky!

Podle deníku Ekonomická Pravda (vychází v Kyjevě) mezinárodní agentura Moody’s předvídá, že do kategorie špatných úvěrů se dostane celých 55% všech úvěrů na Ukrajině! 
(zdroj)
Takže víc než každý druhý. Věřte mi, že se v téhle problematice aspoň trochu vyznám. V českém bankovním sektoru se pohybuje mezi 5-6% a to hlavním podíl na tom procentu mají nesplácené spotřebitelské úvěry. Které normálně nemohou žádnou banku ohrozit, jakkoli jsou v bilanci nepříjemností. Ale na Ukrajině jde zejména o problémy úvěrů v tzv. velké ekonomice! Prostě o nesplácené půjčky podniků a organizací. A protože Ukrajina ani příští rok se nezbaví recese… no tak další nesolventní firmy přibudou.. A  že k dárcovství povolávaný Západ rozhodně nebude ochoten sanovat soukromé banky a marodní podniky, tak o tom se nemusíme přesvědčovat..

Předevčírem jsem ve svodce psal o tom, že Putin se chystá podepsat velké energetické dealy s Indií. Stalo se. Už i ČT včera informovala o tom, že Putin s Indy podepsal smlouvy na dodávku 12 nových jaderných reaktorů a  další velký a dlouhodobý kontrakt na dodávky nafty. Inu, co Kosa napíše dnes, je v nejlepším případě, v ČT pozítří 🙂 Kolik že těch reaktorů bude? 2? Vzpomeňte si na rachot, který je kvůli dostavbě temelínského JEDNOHO bloku! Za tuhle zakázku lobuje osobně americký a francouzský prezident. Slibují hory i  s horákama, kvůli jednomu, možná dvěma blokům. Putin jich podepsal 12. Ano, horší než smrt je jen Putin!

Ale už mne tlačí ven MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Druhý „den ticha“ přinesl ztráty: mapa ATO
11.12.2014 13:20

Informační a analytické centrum Rady národní bezpečnosti Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východě Ukrajiny, k poledni 11. prosince.

Podle Rady národní bezpečnosti, zásluhou zavedení režimu ticha, se na Donbasu podařilo snížit napětí, ale situace je stále obtížná, protože teroristé porušují dohody a nadále ostřelují naše vojenské pozice a osady.

Během posledního dne bylo zaznamenáno 22 ostřelování pozic sil ATO.

Ministerstvo poznamenává, že počet a intenzita útoků se snížily, mají většinou charakter provokace. Nebylo pozorováno žádného ostřelování pomocí „Gradů“. Zároveň, v některých oblastech nepřítel použil tanky a dělostřelectvo.

Naše armáda přísně dodržovala „ticho“ a neodpovídala na provokace teroristů. Zároveň síly ATO pokračují ve službě a blokují tak pokusy teroristů infiltrovat se na území kontrolované ukrajinskými orgány.

10. prosince bezpečnostní síly během hlídky objevily sabotážní a průzkumnou skupinu nepřítele. Nepřítel zaútočil na naše vojáky, ukrajinští vojáci diverzanty zničili. Bohužel, mezi našimi jsou ztráty.

Nejtěžší je situace v oblasti Bachmutovské silnice.

Za poslední den palbě z různých zbraní byly vystaveny obytné oblasti a postavení sil ATO v oblasti Krymského a obce Kryjakyvka, Novoajdarské oblasti, v Luhanském regionu. Ozbrojenci pálili na osídlená místa a naše zátarasy pomocí protitankových řízených střel, minometů a tanků. Také z automatických granátometů ostřelovali teroristé Štěstí, a z ručních zbraní obec Černuchyno, Popasnanské oblasti.

Ozbrojenci ostřelovali také pozice ukrajinské armády tanky a granátomety u osady Sokolniki, u osady Frunze a Kapitánovo. U Štěstí, teroristé dvakrát ostřelovali naše opevnění z minometů a ručních palných zbraní.

Na Doněcku teroristé z děl, granátometů a z ručních zbraní, čtyřikrát ostřelovali pozice ukrajinské armády na letišti.

Z granátometů a ručních střelných zbraní ozbrojenci ostřelovali opěrný bod u Avdějevky.

Pokračují útoky na Debaljcevském směru. Ozbrojenci dělostřelectvem ostřelovali opěrné body sil ATO u obce Kamenka a Redkodub.

Ve stejném směru v oblasti obce Maloorlovka a Černuchyno teroristé pálili po pozicích ukrajinské armády z ručních palných zbraní.

V Mariupolském směru ostřelovali ozbrojenci granátomety dvakrát opěrné body VSU u obce Čermalik v Telmanovské oblasti. V osídlených oblastech Gnutova a Talakovka byli zaznamenány nepřátelské letouny.

V průběhu uplynulého dne zahynuli tři ukrajinští vojáci, 8 je zraněných.

Dnes na mě opět zůstávají info z „dark side landu“a oblíbený „Pozorovatel“, který nikdy nezklame..

Na Donbasu teroristé „náhodou“ rozstříleli ruské spec.naz: zabit velitel skupiny
11. 12. 2014

V oblasti severovýchodně od Doněckého letiště po předsunuté skupině 7-mé brigády speciálního nasazení „Rusič“, vnitřních vojsk ministerstva vnitra RF, minometná četa místních ozbrojenců zahájila palbu, považujíc ruské vojáky za ukrajinské sily specnaz.

Uvedl vedoucí Centra pro vojensko-politických studie Dmitrij Tymčuk.

„Mezi ruskými speciálními jednotkami jsou oběti, podle předběžných údajů, byl zabit velitel skupiny,“ – píše se v prohlášení.

Také podle něj v oblasti obce Nikyšino byl pozorován odchod divize rusko-teroristických sil z linie kontaktu s ukrajinskými vojáky.

“V této oblasti důsledkem dlouhých bojů s nepřítelem, byl zničen opěrný bod ukrajinských vojáků a došlo k vytlačení našich jednotek z této oblasti. Podle představitelů tzv. ‘kozáckých’ formací je v oblasti účinně organizována obrana ukrajinskými vojáky, jež brání bojovníkům v dokončení úkolů,” píše se v prohlášení.

V Kramatorsku se celou noc ozývali výstřely: zveřejněno video
11. 12. 2014
V Kramatorsku po celou noc bylo slyšet střelbu z ručních zbraní a 
dělostřelectva.

Čas od času horizont osvítila záře. Zvuky střelby začaly být slyšet přibližně ve 21:30, 10. prosince, podle 6264.com.ua.

Zástupce náčelníka štábu plukovník Valentin Fedišev v telefonickém rozhovoru
ujistil, že u nás probíhá cvičení, není se čeho bát. Kramatorčané mohou klidně
spát.

Na otázku, proč probíhá cvičení v noci, Valentin řekl, že odpovědi na útoky nepřítele přicházejí v různých denních dobách, takže musíme trénovat armádu i v noci.

OMON zablokoval výjezdy z Rostova: v autobuse s ukrajinskými čísly nalezena „teroristka“.
11.12.2014  (zdroj)

Výjezdy z ruského města Rostov na Donu na Novošachtisk a Taganrogu, zablokovali kvůli pátrání policie po teroristce. Došlo na obrovské dopravní zácpy, oznamují místní sdělovací prostředky.

Ráno 11. prosince se v sociálních sítích, Rostovského a Taganrožského fóra začaly šířit obrázky se zaminovaným autobusem u vjezdu do Donského hlavního města. Nejprve očití svědci mluvili o zajatých rukojmích. Později bylo oznámeno údajně nalezení tašky v autobuse, ve který může být výbušné zařízení.

Jak uvádí „Bloknot (Zápisník)“, autobus s ukrajinskými čísly, trasové linky „Rostov – Doněck (Ukrajina)“ byl zastaven v oblasti Taganrogského okruhu.

Operativními službami regionu, bylo oznámeno, že v autobuse je žena, hledaná za terorismus.

Podle „Komsomolské Pravdy“ se žena náhle začala nahlas modlit a tak strašit ostatní cestující a řidiče. Povolané záchranné služby evakuovaly všechny z autobusu.

„Taganrožská tisková agentura“ dodává, že místo bylo ohraničena kordonem, dorazily všechny spec-služby z Rostova. Na silnicích pracuje OMON a odminovací skupina.

Ukrajinští průzkumníci jmenovali generály a velitele – zrádce: video zpráva
11.12.2014

Ukrajinští průzkumníci natočili videozprávu, ve které oznámili jména generálů a velitelů, kteří podle jejich názoru, jsou zrádci.

Video publikoval dobrovolník Jurij Kasjanov.

Na konci listopadu Kasjanov publikoval na blogu rozhovor s rozvědčíkem – ve své zpovědi mluvil o problémech, kterým čelí průzkumníci v oblasti ATO. Jednou z největších potíží je sabotáž a zrada ze strany vlastního velení.

„Myslím si, že kdybychom tehdy zničili nepřátelskou základnu, zcela spálili jejich kolony, jakmile překročí hranice, mohli bychom zastavit agresi. Žádný, Putin se nemůže vyrovnat s takovým tokem rakví,“ řekl v rozhovoru.

Vypráví o zradě jednoho z generálů během operace na letišti, když padla do kotle vojenská kolona, i když podle plánu měla projít, až nepřítele opracuje dělostřelectvo.

„Ale dělostřelectvo udělalo jenom několik salv … A kolona už byla dávno pryč,
jí ostřelují , hoří, … Dostáváme se do kontaktu a zjištujeme, co za nesmysly se to děje? Nikdo nás neposlouchá, protože už vydaný povel probíhá. Protože už den před průlomem ministr obrany hlásil prezidentovi, že letiště je odblokováno. A to se dostalo do médií,” řekl v rozhovoru.

„Po zveřejnění bojovníci natočili videozprávu, ve které se uvádějí konkrétní jména velitelů a generálů,“ – uvádí: „Informační odpor.“

video : https://www.youtube.com/watch?v=kUC45Q7tpPo

Jak uvádí „Pozorovatel“, ukrajinská armáda nejednou řekla veřejně, že generální štáb a ministerstvo obrany dávají neprofesionální příkazy, které vedou k masivním ztrátám. Konkrétně, kurátor jednoho z padlých v kotli pod Ilovajskem, z jednotky praporu ter-obrany „Kryvbas“ Nikolai Kolesnik po úmrtích vojáků v „Ilovaiském kotli“ řekl, že na vině je velení ministerstva obrany a generální štáb.

I dneska mám pro vás“experta“:

Putin má v úmyslu urvat Ukrajině Doněcké letiště do jednání v Minsku – expert
11.12.2014 (zdroj)

Společné postoje Evropy a Ruska pro další kolo rozhovorů v Minsku už dohodnuli, ale otázka příslušnosti Doněckého letiště ještě není vyřešena.
Takový názor v rozhovoru s „Pozorovatelem“ uvedl můj oblíbený „expert“ – politický komentátor Oleg Ponomarev.

„Společné postoje v Evropě a Rusku už dohodli. Pokud by Putin nešel na tyto podmínky, kolaps ruské ekonomiky by nastal už do Nového roku. A teď se mu podařilo ho odložit,“ řekl expert

Jak uvedl Ponomarev, „Evropa udělala Putinovi ústupek pouze z hlediska Krymu.Výměnou za ukončení nepřátelských akcí na východě Ukrajiny. Myslím si, že Putin do toho šel a příští týden uvidíme. A Minsk jenom potvrdí smlouvy na papíře.“

Jako odpověď na otázku „Pozorovatele“ proč v tomto případě ještě nebylo dohodnuto datum jednání v Minsku, Ponomarev řekl: „Znamená to, že ještě jdou nějaká jednání. Zejména se oni nemohou dohodnout na otázkách kolem letiště v Doněcku. Rozhodne-li se v Minsku že se ode dnes nemůže střílet, linie – dělící čára by měla být respektována, pak už nelze vzít letiště. Proto je třeba, vzít ho do Minsku. Jsou ještě 2-3 vesnice, které nelze rozdělit.”

Když už mluvíme o strategickém významu letiště, expert řekl:
„Jsou tam zničené administrativní budovy, ale přistávací dráha je celá. Nyní je možné přistávat s letadly. Proto může být letiště důležité v strategickým plánu. A pro nás se Doněcké letiště stalo symbolem. Na historii tohoto letiště bude nyní vychována generace Ukrajinců. Toto je příklad našeho hrdinství v moderní historii.”
Dosud nebylo dohodnuto datum dalšího kola tripartitních jednání v Minsku

Stručně o důležitém.
http://colonelcassad.livejournal.com/1941191.html

1. Pokud jde o stažení dělostřelectva – mohu potvrdit odstranění dvou baterií D-30 a 1 baterie „GRADů“ z přední limie k severu Luhanska. Na frontě v Mariupolu věrohodných důkazů dosud není. Junta sama nic nestáhla a přitom tvrdí, že VSN nic nestáhly, kromě toho přes Slovjansk projela na frontu baterie D-30 a několik vozů s municí, přes Artemovsk projelo na frontu několik „GRADů“ a BTRu.
Voyentorg pracuje v normálním režimu. Na druhé straně – analogicky – v poslední době se zvýšila aktivita bezpilotníků. Současně, právě vystoupil Zacharčenko a uvedl, že budou dobývat hranice DLR v rámci bývalé Doněcké oblasti. Obecně platí, že pokračuje stejný povyk ve snaze domluvit se v Minsku, ale jak výmluvně vyplývá z prohlášení představitelů DLR, „zabraňuje třetí strana.“ Hádejte, jednou která.
Porošenko dnes požadoval, aby Rusko stáhlo z území Ukrajiny všechna vojska, ale jak víme, žádné ruské jednotky oficiálně neexistují, a stáhnut není co. Obvyklá rétorika.

2. S ohledem na dříve získané informace, že pozice brigády „Přízrak“ ostřelovali dělostřelectvem zezadu. Bylo možno hovořit s pracovníkem politického oddělení mechanizované brigády „Přízrak“, který řekl, že informace o ostřelování pozic brigády zezadu není pravdivá. Brigáda samotná se cítí mnohem lepe zásobována, než v polovině podzimu, kdy se Mozgovoj motal po Rusku, snažíc vybojovat si dodávky humanitární pomoci a výstroje.

3. Šíření zvěsti, že naši opustili Nikyšino jsou nepravdivé, město stále udržují VSN, přičemž snížení intenzity útoků, dělá toto nyní o něco jednodušším. Bez zásadních změn, a na ostatních sektorech fronty je teď intenzita útoků opravdu nízká…

4. Prezident Jižní Osetie vyzval dobrovolníky k návratu domů. I když je obtížné říci, co způsobilo toto prohlášení – tedy, zda pokračováním her na „příměří“ dospěl k závěru, že „cizinci“, jsou ozvěnou nedávného skandálu http://colonelcassad.livejournal.com/1924867.html Petrovského a Chodakovského, když „Chnurnyj“ jednoznačně obvinil Osetince podřízené Chodakovskému z krytí bordelů.

Všechny texty bez označení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info