Bezpečnostní služba Ukrajiny pokračuje v náročném “boji” s ruskými umělci

5. 1. 2015   zdrojzdroj
Po ruské zpěvačce Julii Čečerinoj vyhlásily bezpečnostní služby Ukrajiny “pátrání.” Její “vina” spočívá v tom, že navštívila Lugansk a koncertovala pro obyvatele města. To, že po Čičerinoj se pátrá, sdělil náčelník hlavní vyšetřovací správy Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasilij Vovk v televizním vysílání, když byl dotázán, jak bude SBU postupovat v souvislosti s Čičerinoj a také Josifem Kobzonem a Michailem Porečenkovem, kteří byli v Doněcku.

“Veškerá řízení jsou zaznamenána v jednotném registru, po všech se pátrá,” řekl Vovk.

Ukrajinské bezpečnostní služby však mají potíže, protože výše uvedení “zločinci” nejsou na území kontrolovaném Ukrajinou. Ale v SBU neklesají na mysli.

“Zatím jsou pro nás nedosažitelní, ale přijde čas, myslím, že není daleko, kdy budou tyto osoby …uvězněny nebo je již nikdy na našem území neuvidíme,” řekl Vovk.

“Julia Čičerina je již také na seznamu hledaných”, odpověděl na upřesňující otázku.

Je známo, že 2. ledna se v Paláci kultury v Lugansku konal koncert Julie Čičerinoj s volným vstupem. Byl součástí novoroční akce, pořádané bajk klubem “Noční vlci”.

… po koncertu Čičerinoj v Lugansku 2.ledna SBU prohlásila, že je připravena “lovit” Čičerinu a vyhlásila po ní pátrání po celé Ukrajině. Hrozí jí pět let vězení za “útok na integritu státu,” oznámila místní média.
Ruská rocková zpěvačka Julia Čičerina napsala odpověď pro SBU na svém Facebooku.

“Moje odpověď SBU: Nenávist a hněv jsou zcela destruktivní pocity, které mohou být zastaveny jen jejich pochopením a láskou, to vyžaduje silnou snahu vůle, pokud se s tím nic nedělá, nenávist jen houstne a roste, mění lidi na genetické bázi, na mnohé generace do budoucna.

S hlubokou lítostí se dívám na národ, jehož dočasná státní moc vyhlašuje pátrání kvůli “několika písním” pro jejich vlastní děti a zavírá oči nad svými krvavými chybami proti vlastním lidem; přeji vám, abyste byli více sebekritičtí a méně emocionální – vždyť ve vašich rukou jsou miliony lidí. Mír pro všechny.”

Zpěvačka také řekla, že byla připravena na rozhodnutí SBU v souvislosti s vyhlášením pátrání.

“Byla jsem připravena na rozhodnutí mocenských orgánů Ukrajiny, protože bezpečnost diváků zajišťoval motocyklový klub “Noční vlci”, který je v Americe zakázán,” řekla. Informuje o tom s odkazem na “Ruskou zpravodajskou službu” RBC Ukrajina.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová