Bezpečnostní služby varovaly před možnou sérií teroristických útoků v Evropě

12. 1. 2015   zdroj  a původní
Údaje výzvědných služeb předpokládají pokračování teroristických útoků v Evropě, napsaly 11.ledna noviny Bild. “Útoky, ke kterým došlo, by nás neměly překvapovat. Uvidíme další,”- řekl v rozhovoru pro Bild generálporučík Michael Flynn, který zastával v letech 2012-2014 funkci ředitele Výzvědné správy Ministerstva obrany USA (Defense Intelligence Agency).

Před několika měsíci specialisté Agentury národní bezpečnosti USA prolomili šifrovanou korespondenci vůdců “Islámského státu.” Z ní získali informace, že čtyři teroristické skupiny pronikly do evropských zemí pod rouškou uprchlíků.

Události v Paříži se měly stát signálem pro zahájení extremistických akcí v dalších městech kontinentu. V zachycené komunikaci teroristů byl uváděn i Řím.

Do rukou bezpečnostních služeb se dostalo video, rozšířené teroristy “Islámského státu” po internetu. Jsou to pohledy na římské historické budovy smontované se scénami bitvy Sparťanů s perskou armádou z historického filmu “300 Sparťanů”. Video je doprovázeno textem v arabštině: “Vy, kdo jste začali válku proti nám. Je to vaše vina a zaplatíte vysokou cenu. Dokonce ve své ložnici se nebudete cítit bezpečně.”

Ale konkrétní plány teroristů nejsou bezpečnostním službám známy, konstatuje vydání.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová