EU tajně vyjednává smlouvu, která z nás opět udělá podané

Jaroslav Bašta
20. 1. 2015 První zprávy
Ve stínu atentátů v Paříži a obav z řádění islámských radikálů jinde v Evropě se dále tajně vyjednává o smlouvě TTIP bez ohledu na to, kolik občanů EU proti tomu protestuje (pod dvěma peticemi je podepsáno dva a půl milionu lidí).
Deník The Guardian zveřejnil stanovisko profesora Colina Crouche o nejproblematičtější části navrhované dohody, kterou je „ustanovení pro urovnávání sporů mezi investory a státy – ISDS“
To navrhuje, že korporacím bude dovoleno, aby žalovaly státy kvůli zákonům, které by mohly snížit jejich budoucí možné zisky. Míněny jsou zákony na ochranu zdraví spotřebitelů, ochrany životního prostředí, povinné zdravotní a důchodové pojištění, ale také např. existence odborů a kolektivních smluv. Nemusejí však žalovat státy u jejich soudů, nýbrž u zahraničních korporátních tribunálů, které budou soudit v tajnosti, bez možnosti soudní revize a práva na odvolání. Jak správně varuje profesor Crouch, to není jen likvidace demokracie, ale i zákonnosti.

Keller: Položil jsem Euro komisi dva dotazy a tady máte odpověď!

Když si tyto nehoráznosti převedu do budoucího systému fungování Evropské unie, současné členské státy budou ve svých rozhodovacích pravomocech plně nahrazeny státy novými pod jmény Shell, Chevron, Monsanto, Philipp Morris a tak dále, dosaďte si dle vlastního výběru.

A čím nám vedení EU tuto tajně vyjednávanou smlouvu, která z nás všech udělá poddané nadnárodních korporací, odůvodňuje?

Že prý pro nás bude neuvěřitelně ekonomicky výhodná. Podobně argumentují drobní pouliční podvodníci, když lákají důvěřivce ke hře se skořápkami. Zdá se, že deficit demokracie uvnitř EU již překročil kritickou mez. Pokud se pod tlakem veřejnosti Evropská unie nevrátí ke svým původním hodnotám (spravedlnost, mírové urovnání konfliktů, demokracie a dobré mravy), myslím, že se naše členství v ní stane nadbytečným až nepřijatelným. Něco podobného jsme už před pár desetiletími zažili a vůbec se nám to nelíbilo.