Generální tajemník Parlamentního shromáždění Rady Evropy usiluje o návrat Ruska


30. 1. 2015    zdroj
Hlava monitorovacího výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) Stefan Shennah (Rakousko) slíbil, že udělá vše pro to, aby vrátil delegaci Ruské federace zpět do Shromáždění. V rozhovoru pro noviny “Kommersant” sdělil, že to lze provést zvláštním pozváním.


“Udělám maximum pro to, abych našel způsob, jak vrátit ruskou delegaci na PACE, a odstranil tuto trhlinu v našich vztazích. Doufám, že to hloupé hlasování, které proběhlo ve středu – možná pod vlivem zbytečných emocí – nepřeruší náš dialog”, řekl Shennah. Upřesnil, že vyřešení této otázky, kterou již prodiskutoval s generálním tajemníkem Rady Evropy, bude trvat asi dva týdny.

Podle Shennaha měl den před hlasováním jeho návrh na navrácení Rusku hlasovacího práva v PACE převahu deseti hlasů. “Ale pak sebou úplně neočekávaně někteří členové výboru mrskli na druhou stranu a odhlasovali pozměňovací návrh, který změnil můj text v úplný protiklad. Bylo to naprostým překvapením,” řekl.

Hlava monitorovacího výboru také vyjádřil naději, že Moskva “nebude na toto hloupé hlasování reagovat radikálně.” “Jsem naprosto přesvědčen, že bez Ruska nemůže být v Evropě mír. Jsem také přesvědčen, že není možné přerušit meziparlamentní dialog ani v nejtěžších chvílích,” řekl Shennah.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová