Kadyrov vysvětlil, proč muslimové pláčou a trpí

19. 1. 2015     zdroj
Teroristický útok v Paříži, postřílení redakce satirického časopisu Charlie Hebdo vyvolalo vážnou rezonanci a rozdělilo světové společenství na ty, kdo považují francouzské satiriky za “provokatéry”, jak je nazval papež František, a ty, kdo je vidí jako oběti “svobody projevu”.


V předvečer shromáždění proti urážce citů věřících, které se konalo 19.1. v Čečensku, se redakce “Vesti” zeptala hlavy republiky, Ramzana Kadyrova, proč ruští muslimové, kteří odsuzují pařížské teroristy, tak ostře reagují na urážející kresby skandálního vydání.

Podle Ramzana Kadyrova nejsou kresby Charlie Hebdo vyjádřením svobody projevu, ale záměrnou urážkou muslimů, pro které je prorok natolik posvátný, že ho v islámu dokonce nelze kreslit. Proto jsou v Grozném karikatury proroka považovány za nebezpečnou provokaci.

Neméně nebezpečnou provokací je podle hlavy republiky výzva určená ruským médiím, aby přetiskla karikatury Charlie Hebdo, kterou vyslovil Michail Chodorkovský ve Švýcarsku.

V Čečensku se dnes aktivně bojuje proti všem projevům terorismu, protože obyvatelé republiky nechtějí bojovat, chtějí žít v míru s ostatními – křesťany, buddhisty, a mají na paměti, že není možné urážet city věřících. Jinak je možné se podle slov Ramzana Kadyrova stát stejnými, jako je Charlie Hebdo. Ale podléhat takovým provokacím také není možné.

“Občany Ruska, zejména muslimy, chtějí využít naši liberálové. Snaží se využít muslimy proti vedení státu, proti lidu Ruské federace. V žádném případě neumožníme, aby nás zneužili – jsme občané, kteří jsou hodni této země,” řekl prezident Čečenska.

O tom, jak je terorismus ukrutný, vědí obyvatelé země z první ruky. Všichni mají ještě v živé paměti neočekávaný a hrůzný výpad teroristů z prosince 2014. Útok jsme rychle odrazili. Dům tisku, kde se zločinci ukrývali, jsme obnovili za pouhé tři týdny.

Po útoku hlava Čečenska navrhl zpřísnění trestů za napomáhání teroristům, a také aby se věnovala zvláštní pozornost příbuzným zločinců.

“Po jediné teroristické akci v Domě tisku zůstalo 24 dětí bez otců. Ani jedna organizace lidských práv nevyjádřila slova soustrasti. Manželky a matky, které ztratily syny, čím se provinily?” ptá se Kadyrov.

Millionový pochod v Paříži Kadyrova nerozhořčil, spíše vyvolal nepochopení. Znovu připomněl dvojí standardy v souvislosti s tím, jak Západ nazýval teroristy, kteří terorizovali Čečensko “povstalci” a “separatisty”.

“Tam jsou teroristé, zde – separatisté, kteří byli zabíjeni. Ztratil jsem své blízké lidi – 402 osoby. Kde byl Charlie Hebdo, kde byl Hollande? Proč mlčeli. Nemůžeme říci ani slovo! Muslimové musí mlčet. Pokud řekneš slovo, jsi terorista! To je naprosto nesprávné,”- řekl Kadyrov.

Byl sečten počet účastníků protikarikaturního shromáždění v Grozném     zdroj

Tiskové středisko ruského ministerstva vnitra oznámilo, že v Grozném se na shromáždění za islámské hodnoty shromáždilo více než 800 tisíc lidí. Zveřejnila to agentura RIA Novosti.

Shromáždění se konalo 19. ledna na hlavním náměstí Achmata chadží Kadyrova v Grozném. Akce skončila modlitbou. Iniciátorem akce bylo duchovenstvo republiky, které také odsoudilo veškeré formy teroru.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová