Kazetové bomby a systémy ,,Grad” ostřelovaly obydlená místa v Donbasu? Organizace Human Rights Watch zveřejnila mnoho důkazů…

Kenneth Roth, ředitel MO pro lidská práva
18. 1. 2015  New World Order Opposition


Kyjevské orgány by měly přiznat své chyby a zastavit nevybíravé boje na východní Ukrajině. Oznámil to výkonný ředitel mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch, Kenneth Roth, když komentoval vystoupení předsedy vlády Ukrajiny Arsenije Jaceňjuka v Berlíně.

Tomu v době jeho návštěvy v Německu novinář vydání Frankfurter Allgemeine položil otázku o ostřelování obydlených míst v Donbasu systémy „Grad“ a použití kazetových bomb, na kterou ukrajinský premiér Arsenij Jaceňjuk emocionálně odpověděl: „K tomu nejsou žádné důkazy! Žádné důkazy!“ Ukrajina provádí vlastní vyšetřování, ale zatím bezpečnostní síly nemají přístup k příslušným internetovým stránkám, odvětil Jaceňjuk a navrhl změnit téma a přejít k posouzení situace s Krymem, – uvádí RIA Novosti.

„Skutečnost je však taková, že organizace Human Rights Watch už zveřejnila mnoho důkazů, že Ukrajina odmítá rozlišovat mezi vojenskými cíli a civilisty, jak to vyžadují zákony a zvyklosti války,“ – řekl Kenneth Roth. Podle jeho slov aktivisté za lidská práva na setkání s ukrajinskými představiteli v listopadu a prosinci podrobnou informaci o případech porušení pravidel vedení války, včetně dat a míst porušení předložili.

Návrh Jaceňjuka, aby se místo této otázky zaměřili na posouzení situace s Krymem, demonstruje znepokojující domněnky, že všechny prezentace konfliktu jsou neobjektivní. Jaceňjuk a mnozí další pravděpodobně počítají s tím, že je nemožné, aby někdo uplatňoval zákony a pravidla války na obou stranách,“ – řekl šéf HRW a doplnil, že organizace pravidelně podává zprávy o situaci z jedné i druhé strany.

„Místo popírání obvinění o zneužívání svých vojáků by měl Kyjev přiznat to, co je zjevné, a ukončit zmatečné vojenské operace,“ – řekl Kenneth Roth a zdůraznil, že nová ukrajinská vláda by si měla uvědomit, že umět přiznat chybu je první test připravenosti k reformám.

Připomeňme, že specialisté HRW v průběhu svého šetření na východě Ukrajiny zjistili, že právě ukrajinští ozbrojenci používali kazetovou munici při ostřelování obytných čtvrtí Doněcka.

„Mnozí z vás slyšeli, že provádíme šetření na východě a že jsme zjistili případy, kdy provládní vojska použila kazetové bomby při bombardování obytných čtvrtí,“ – řekl v prosinci šéf HRW a upozornil, že používání podobné munice je zakázáno v oblastech, kde jsou civilisté, kvůli jejich nepřesnosti.

Kenneth Roth také poznamenal, že ukrajinská prokuratura neprovedla řádné šetření o těchto skutečnostech a státní prokurátor místo toho, aby analyzoval fyzické důkazy použití kazetových střel, ujistil, že tato výzbroj je stále ve skladech a nikdy nebyla vyvezena.

„Prověrka této skutečnosti proběhla ne proto, aby byla zkontrolována uvedená munice, ale prověřovaly se miny a ne kazetové bomby,“ – doplnil. „Takové prošetření nám naprosto nevyhovuje.“

V souvislosti s tím představitel organizace pro ochranu lidských práv vyzval kyjevskou vládu, aby pozvala specialisty Mezinárodního trestního soudu, kteří by se zabývali vyšetřením situace na východě Ukrajiny.

Zdroj: http://russian.rt.com/article/69467