Kyberberkut zveřejnil dokumenty z počítače vojenského prokurátora Ukrajiny

29. 1. 2015    zdroj  a zdroj
Hackeři ze skupiny “Kyberberkut” zveřejnili na svých internetových stránkách dokumenty, získané “z počítače hlavního vojenského prokurátora Ukrajiny”, podle nichž se situace v pásmu ATO (antiteroristická operace) na jihovýchodě Ukrajiny stala pro silové struktury kritickou. “Vojska jsou demoralizovaná a vzdávají se do zajetí, rezervy nejsou, mobilizace vázne, povolanci prchají do Ruska a na Západ,” píše se ve sdělení skupiny.


 Na internetové stránce je zveřejněn fragment rozkazu prvního zástupce vedoucího protiteroristického centra SBU (hlavy ATO v Doněcké a Luganské oblasti), generálporučíka S.N. Popko, v němž se hovoří o vytváření zatarasovacích oddílů z bojovníků dobrovolnických jednotek, které mají zabránit hromadné dezerci z bojiště u Debalceva. Jsou uvedeny také informace o dezertérech – hackeři zveřejnili jejich seznam.

Mezi dokumenty je rozkaz, podle kterého jsou velitelé jednotek povinni poskytovat údaje o svých ztrátách pouze protiteroristickému centru Bezpečnostní služby Ukrajiny. Tak se pokusil oficiální Kyjev utajit údaje o skutečných ztrátách silových struktur na Donbasu.

Je také uvedeno písemné hlášení náměstka generálního prokurátora Ukrajiny, hlavního vojenského prokurátora Anatolije Matiosa, v němž je informace o pašování zbraní a munice z oblasti ATO příslušníky ozbrojených sil Ukrajiny. Nehledě na to, zpracoval Generální štáb Ukrajiny “Plán opatření ke stabilizaci morálky vojáků v předvečer aktivní fáze ATO.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová