Ministr ekonomiky a energetiky SRN: Destabilizace Ruska je nebezpečím pro Evropu

6. 1. 2015      zdroj
Ministr ekonomiky a energetiky SRN Sigmar Gabriel prohlásil, že síly, které se snaží destabilizovat Rusko z ekonomického i politického hlediska, sledují zcela jiné zájmy. Informuje o tom vydání Bild am Sonntag. “Ten, kdo to chce, vyvolává ještě nebezpečnější situaci pro nás všechny v Evropě. Ti, kteří se snaží o další destabilizaci Ruska z ekonomického a politického hlediska, sledují úplně jiné zájmy,” domnívá se Gabriel.


Podle ministra jsou v Evropě a v USA síly, které “by chtěly definitivně položit na lopatky soupeře supervelmoc”, což je v rozporu se zájmy Německa a Evropy.

“Pokud Rusko nebude partnerem při řešení konfliktů, bude to bude mít velmi nebezpečné důsledky pro celý svět. Účelem sankcí, uvalených Západem, je vrátit Moskvu k jednacímu stolu o mírovém řešení krize na Ukrajině. Chceme pomoci vyřešit konflikt na Ukrajině, ne dostat Ruskou federaci na kolena”, řekl Gabriel.

Prohlášení Sigmara Gabriela odráží nejen názor části německé politické elity, ale nachází také pochopení mezi domácími a zahraničními experty, kteří vidí v občanské válce na Ukrajině pokus USA vnutit EU svou vlastní představu o procesech ve světě.


přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová