Na jaře budou ukrajinskou armádu školit Američané. USA mají důkazy o účasti ruských vojsk na Donbasu, ale dokazovat to Washington nebude.


24. 1. 2015   zdroj
Na jaře rozšíří USA pomoc Ukrajině a uskuteční společná cvičení s ukrajinskou armádou. Na briefingu v Kyjevě to 21. ledna řekl velitel amerických pozemních sil v Evropě, generál Ben Hodges. Informoval o tom korespondent IA Regnum. “Uskutečníme to na jaře roku 2015…Během cvičení bude probíhat i cvičení na poskytnutí pomoci raněným, ochranu před nepřátelským dělostřelectvem, ale také na používání komunikačních systémů,” řekl Hodges.


Na otázku novinářů, zda Američané budou Ukrajině pomáhat dodávkami smrtících zbraní, Hodges odpověděl dost vyhýbavě. “Jsou určité oblasti, ve kterých můžeme pomoci a pomůžeme. Ale v první řadě se jedná o cvičení,” řekl americký generál.

Velitel pozemních sil USA v Evropě také řekl, že vedení ukrajinské armády je “profesionální” a pochválil akce ukrajinské armády. “Hlavním přínosem jakékoliv armády je profesionální vedení. Jsem ohromen úrovní profesionality generálů Pušňakova a Krivenka. Ukázali, že si berou ponaučení z nynějších bojů na východní Ukrajině. Nehledě na to, že členové nezákonných ozbrojených formací získávají tolik zbraní z Ruska, ukrajinské ozbrojené síly jsou schopny je zastavovat. To svědčí o odvaze a talentu ukrajinských vůdců a vojáků, ” řekl Hodges.

V Kyjevě Hodges také řekl, že USA mají důkazy o účasti ruských vojsk na Donbasu, ale dokazovat to Washington nebude. “Je pochopitelné, že nebudeme sdílet zpravodajské informace. Ale pokud nevěříte, že Rusko poskytuje přímou vojenskou podporu, pak tomu nechcete věřit,” řekl Hodges.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová