Obyvatelé západní Ukrajiny nutí vojenské komisaře ničit povolávací rozkazy. Kdo se na Ukrajině “vyhne mobilizaci”, bude zapsán na “černou listinu”, ale lze se vykoupit…

26. 1. 2015    zdroj
Na západní Ukrajině se zvedá vlna pobouření proti mobilizaci – nikdo nechce umírat za ukrajinskou vládu. Vojenští komisaři jsou nyní na Ukrajině v roli špatných kurýrů. “Povolanci” je nutí přinesené “dopisy štěstí” vlastnoručně ničit, pak teprve tyto kurýry v klidu propouštějí.


Muži z několika obcí Volyňské oblasti se shromažďovali v malých skupinách, zastavovali na vjezdu do obce auta vojenských komisařů, kteří rozváželi povolávací rozkazy, a nutili je, aby rozkazy zničili. Teprve až když ani jeden rozkaz nezůstal, pracovníky vojenské správy propouštěli.

V souvislosti s tím byla zahájena tři trestní řízení ve věci vyhýbání se odvodu v důsledku mobilizace.

Jak je známo, hrozí za spáchání tohoto trestného činu trest odnětí svobody od dvou do pěti let…

… V Ivano-Frankovské oblasti uspořádaly ženy shromáždění proti mobilizaci. Obyvatelky vesnice Čeremchov odmítají nechat muže odejít na frontu.

A v Luganské oblasti v Bělovodsku ženy přinutily vojenského komisaře oddělit se od nich ostnatým drátem a prohlásily, že nenechají své syny a manžele “umírat za Kolomojského a Porošenka.”

Kdo se na Ukrajině “vyhne mobilizaci”, bude zapsán na “černou listinu”   zdroj


Na Ukrajině probíhají práce na vytvoření jednotného registru branců; v daném okamžiku bude zahrnovat ty, kteří se vyhýbají mobilizaci.

Oznámil to hlava odboru mobilizace generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Pravdivec.

Podle něj budou seznamy se jmény těch, kteří se vyhýbají mobilizaci, předány ministerstvu vnitra a generálnímu štábu.

Ministerstvo obrany informovalo, že podle výsledků předchozí vlny mobilizace byla ze 100 tisíc branců, kteří prošli lékařskou komisí, jen polovina způsobilá k vojenské službě. Dalším problémem je hromadný útěk mužů ze země.

“V některých oblastech, které hraničí s tím nebo oním státem, se zvýšilo procento lidí, kteří náhle začali vyjíždět za výdělkem do Evropy. Chceme-li žít v Evropě, tak nyní nelze do Evropy jezdit, aby se uniklo před mobilizací, ale je nutno ukázat příklad touhy žít v Evropě,” postěžovali si pracovníci na ministerstvu obrany Ukrajiny.

Cena života: Na Ukrajině je oficiálně nabízeno vykoupení se z účasti ve válce    zdroj


Ukrajinští poslanci našli způsob, jak doplnit rozpočet země, ani sami sebe neurazit, tím, že by bylo zákonem umožněno vykoupení se z vojenské služby.

Rezortní výbor Nejvyšší rady národní bezpečnosti a obrany navrhuje stanovit částku za odkup z vojenské služby roční nebo pětileté náklady na smluvního vojáka. Řekl to v kuloárech Rady poslanec za “Lidovou frontu”, velitel praporu Andrej Teteruk. Informoval o tom televizní kanál 112.

Ti, kteří nechtějí sloužit v armádě, řekl, musí být připraveni zaplatit značnou částku a místo státu vydržovat smluvní vojáky…

“Je to ústavní povinnost občanů bránit svůj stát. Dva tisíce dolarů je směšná částka a neodpovídá realitě. S panem Berjozoj (velitel praporu “Dněpr-1″ Jurij Berjoza) chceme navrhnout svou sumu, ale to bude roční nebo pětileté finanční zajištění smluvního vojáka, nikoliv 2000 dolarů. Musí to být docela podstatná částka, která umožní, aby se lidé, kteří opravdu vydělávají peníze, mohli vykoupit. A nesmí to být ostudná, ale v legislativní oblasti vyřešená procedura,” řekl lidový poslanec.

Není to tak dávno, co na Ukrajině existují agentury, které mohou pomoci brancům vyhnout se vojenské službě za poplatek. Se začátkem nové vlny mobilizace se cena “úniku z armády” zvýšila na tři tisíce dolarů.
Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová