Perličky z tisku 1.část

Jan Kadubec 

2. 1. 2015  outsidermedia.cz 

Na serevru Outsider Media kolegové vybrali několik desítek výroků, které se objevily v našem tisku a na stránkách českého internetu. Některé jsou humorné, ale z většiny spíš naskakuje husí kůže. No posuďte sami …

  • Chudí lidé neumějí vařit, a proto mají hlad, prohlásila členka britské Sněmovny lordů, baronka Anne Jenkinová, v reakci na pondělní zveřejnění parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii.
  • Foldyna: Když jsem nedávno přinesl do sněmovny exekuční výměr, na němž exekutor zabavuje mikrovlnnou troubu a ohodnocuje ji na devět korun českých a prodává ji pak za tři české koruny, tak to je přece nemožné si takto z lidí utahovat.
  • Umberto Eco v rozhovoru s Jeanem-Claude Carriérem vzpomněl, že když se na texaských školách měla v 19. století zavádět výuka cizích jazyků, postavil se proti jeden senátor a takto logicky argumentoval: „Jestliže Ježíšovi stačila angličtina, pak nemáme dalších jazyků zapotřebí.“
  • Vzhledem k tomu, že Nobelovu cenu za mír dostal Obama a že opakovaně byl navržen i náš humanitární bombarďák Letiště, tak jen čekám, kdy Nobelovku dostane nácek Breivik anebo posmrtně Hitler.
  • Jeden z lídrů Majdanu a aktuálně primátor Kyjeva Vitalij Kličko dostane v Německu Cenu Konráda Adenauera za pomoc při směřování Ukrajiny k míru a demokracii.
  • Tweet kyjevského starosty Vitalije Klička: „Ukrajina vyhlásila nevyhlášenou válku Ruska proti Ukrajině. Pokud však vycházíme z toho, že vojna nebyla nikým vyhlášena, tak žádná není. Vzhledem k tomu, že nevyhlášená válka proti Ukrajině byla vyhlášena samotnou Ukrajinou, která válku nevyhlásila poté, co jí nebyla vyhlášena válka, tak se výplaty na územích, kde je nevyhlášená válka, ale kde válka není, vyplácet nebudou.“ (Překlad: Stan)
  • Ti, kteří se nebudou moci změnit v Ukrajince nebo alespoň to předstírat, těm bude dáno na výběr: „kufr, stanice, Rusko“, nebo, podle slov kyjevského starosty – filosofa, „ustlat si pod zemí“. Je důležité, že obyvatelé Donbasu to chápou, a k tomu navíc jsou ještě i ozbrojeni.
  • Co si myslí občané Ukrajiny, když čtou ráno noviny? Děkují Spojeným státům a Evropské unii za blahobyt, mír, svobodu a demokracii.
  • Chtěl bych koncert Pussy Riot v České televizi. Je zde někdo, kdo by takový koncert nechtěl? I medailon s ukázkami jejich „umělecké činnosti“ by ČT měla vytvořit, Tvarůžková v Londýně divákům nemůže stačit. Koncert (medailon) by mohla moderovat a místy by se mohla i přidat. Pussy Riot jsou umělkyně, jejichž umělecké dílo nikdo nezná. Právě v tomto ohledu by bylo vystoupení umělkyň v ČT přínosné. Organizace by se mohl ujmout Člověk v tísni. Důstojný stánek pro tento počin by byla O2 aréna. Kondomy by mohli dávat u pokladen.

Já si myslím, že Pussy Riot by si za svoji uměleckou kreativitu, neotřelost a přínos do hudební oblasti zasloužily alespoň jednu cenu Grammy. A taky nejméně jednu cenu za politickou píseň, která je udělována v USA největším hudebním bojovníkům za pravdu, lásku, mír, demokracii, trvalou svobodu, humanitu a lidská práva. V úvahu by připadala ještě skupina Femen z Ukrajiny.

Taky by mě zajímalo, kdy ČT pustí koncert těchto významných umělkyň a disidentek. Vždyť přece dostaly cenu Václava Havla za kreativní disent, tak nechci být o jejich tvorbu ochuzena.

Doufám, že Pussy Riot budou v televizi patřičně prezentovat obdrženou Cenu Václava Havla a předvedou to, co předváděly v muzeu. A naše ČT je za to patřičně ocení a předá jim vyznamenání Karla Schwarzenberga.

Skvělá myšlenka. Kocáb jako předskokan by také sedl.

áááá, tak mě by stačilo jejich koncertní turné po českejch chrámech a kostelích,- bych to viděl nejlíp v termínu 24., 25. a 26.12. aby se to nahatý Jezule v tem Betlému nenudilo, néééé

Asi by to chtělo petici za zveřejnění záznamu z koncertní šňůry tohoto výjimečného hudebního tělesa. Vždyť mediálně utiskovaným umělkyním-disidentkám jde zajisté hlavně o autentický záznam a přenos jejich umělecké produkce do veřejného povědomí. Snad naše média k nim nebudou stejně macešská jako ta „totalitní“ ruská? A taky by to chtělo zorganizovat jejich koncert s přímým televizním přenosem z Chrámu svatého Víta. Chtěl bych koncert Pussy Riot v České televizi.

Jako předskokan kapely by mohl sloužit v plné polní svatou mši za trvalou svobodu, humanitární mír, kyjevskou demokracii kardinál Dukát.

Béda 6. Prosinec 2014: Tady už to začíná fakt zavánět totáčem. Jedna z nejvýznamnějších hudebních skupin (navíc oceněná prestižní cenou za kreativní umění), o kterých se toho tolik nakecá, ale pustit její živák nám nechtějí. Nejenže ukázat tuto porno skupinu v České televizi, je potřeba ji propagovat a ukázat její umění především v našich základních školách. Umění skupiny, která dostala cenu Václava Havla, je potřeba dostat do vědomí našich dětí. Naplníme tím přece jeden z odkazů našeho bývalého prezidenta.

Já chci taky v ČT vidět Pussy Riot. Prosím, umožněte mi proniknout do hloubi jejich duše a předat nám jejich Pussy. Zatím jsem nucen (pokud nevypnu tlačítko OFF/ON) sledovat jen Pussy (s) Moravce(m) nebo Pussy (s) Drtinovou. Vždyť svými vystoupeními propagují tu jedině správnou cestu k demokracii – s USA na věčné časy a nikdy jinak.

  • Bernd Posselt: „Je to už 25 let,“ pyšní se Posselt, „co jsem se účastnil od Čech po Rusko, od Baltu po Bulharsko, všech demokratických revolucí proti komunistické diktatuře – jedinečná historická zkušenost“. „Předtím jsem skoro 10 let z pověření Panevropské unie aktivně podporoval hnutí za svobodu a bojovníky za lidská práva v tomto prostoru.“ „Ještě před Vánoci navštívím západoukrajinskou metropoli Lemberg“ (říká-li Lvovu právě tak Sudeťák, je to jasná zpráva). „Ve staré rakouské Haliči budu hovořit s předními ukrajinskými demokraty o možnostech, jak jim krýt záda.“ Bernd Posselt – v „Lembergu“? A s „předními ukrajinskými demokraty“? Není to parádní billboard – na euroatlantické hodnoty?
  • Igor: Amerika je země neomezených možností, to víme. Ale se že jí povede donutit židy milovat Hitlera a Banderu, to by mě nikdy nenapadlo. Co je proti tomu přistání na Měsíci, že?
  • Bývalý náměstek ukrajinského generálního prokurátora tvrdí, že zastavení vyšetřování podílu bývalého prezidenta Leonida Kučmy na vraždě opozičního novináře Georgije Gongadzeho stálo na úplatcích celkem miliardu dolarů.
  • To je kancléřce velmi vzdálené, vždyť v její zemi se nachází 287 amerických základen.
  • Rafael Correa (Republika Ecuador) je po smrti Huga Chaveze hlavním terčem USA. Uzavřel americkou leteckou základnu Manta, jejíž smlouva končila v roce 2009. Kontrakt neobnovil, protože USA odmítly reciproční vybudování vojenské základny na jejich území. Prezident k tomu řekl, že zahraniční politika Ekvádoru nesouzní se zahraniční politikou USA, v níž se nacházejí prvky kolonialismu.
  • Jde o to, aby mocný nástroj mocných, kterým média rozhodně jsou, mocným také sloužil. Přece si tu nebude nějaký kmán vyskakovat na pána a ještě to vytrubovat do světa. Jenže takovou skutečnost je třeba podat poněkud stravitelněji, lid by to třeba nepochopil správně. Podobně není jedno, z kterých úst případný vulgarismus zazní. Je-li to nějaký zaostalý plebejec a buran, pak je to špatně a proti dotyčnému je třeba bojovat. Pokud jde o aristokrata s velkým jměním a slabším slovníkem či duchem, tak je to roztomilé a moc hezké. Rozhodující je, zdali patří k nám nebo k nim. „Oni“ jsou totiž „nepřáteli lidstva“.
  • Americká arogance nijak nepřekvapuje, zato jejich hloupost. Odposlouchávají celý svět a sami nemají zabezpečené ani diplomatické mobily? „Fuck the EU! – Exactly!“ Tolik zcela stručně a výstižně k poselství ruské a americké diplomacie na Ukrajině. EU je na tom bohužel tak hloupě a špatně, že se fuckovat nechá – a ještě s masochistickou radostí.
  • Na dotaz novinářů o případných kontaktech Putina s Bílým domem Ušakov stručně odpověděl, že „jednání o možném kontaktu prezidentů USA a Ruska se nevedou“.
  • Teráriem pravdolásky cloumá nenávist. Na Putina už syčí, že je „horší než Hitler“. Od žlučovitého dědka, co přežil holokaust, je to chucpe. Přežil ho díky Rudé armádě. Ta sorta, imunní už i vůči svědomí, je obětí vlastní propagandy.
  • NATO se přiblížilo zhruba o tisíc kilometrů na východ, atakuje ruské hranice.
  • Dnes je ještě ruská úroková sazba nastavena na 17 % a hodnota rublu stále klesá. Úroková sazba (zbankrotovaných) Spojených států je stále zmražena na 0 %, ale dolar (stále) roste. Není to jen nesmyslné, je to nestoudný podvod, na úrovni dříve v historii globální ekonomiky nevídané.
  • Madeleine Albrightová říkala, že na Sibiři je příliš velké bohatství na to, aby patřilo jen Ruské federaci. Větu bývalé šéfky americké diplomacie si dobře pamatuje každý Rus.
  • Já se ovšem musím ptát, pokud jsou dnes Spojené státy tak skvělou zemí, proč se tolik národů na východě i západě odvrací od toho, co jim nabízíme? Neměli bychom se nad tím hluboce zamyslet?“ klade si v závěru klíčovou otázku Buchanan.
  • Putin oznámil, že rozpočet ruského ministerstva obrany se zvýší a v příštím roce bude činit 50 miliard dolarů. Přitom zdůraznil, že rozpočet Pentagonu činí 585 miliard dolarů.
  • Rozpočet Spojených států na obranu (585 miliard dolarů) je vyšší, než jsou souhrny vojenských rozpočtů Ruska, Číny, států EU a Indie. Jde o peníze amerických daňových poplatníků, a proto bychom některé položky tohoto rozpočtu měli hodnotit velmi opatrně. Není to tak úplně naše věc, ale ať chceme nebo nechceme, bude mít velký vliv na dění ve světě.
  • Radkin Honzák: Proto věřím v uskutečnění mnoha ideí, které dnes tolik lidí v čele s promoskevskými prognostiky pohřbívá. (Škoda že pan Honzák neuvedl, ve které ideje věří, jsem si jistý, že by to bylo velmi zajímavé.)
  • Nezáleží na nás, ale na zvůli fašinktonu.
  • Šlo o vyjádření Miloše Zemana z poloviny listopadu, v němž hovořil o vyhladovění Senátu, pokud by na své výdaje z rozpočtu nedostal ani korunu. Pak by prý nebyl nejdražší cestovní kanceláří v České republice a ukázalo by se, že Senát nikdo nepotřebuje.
  • Je pozoruhodné, když některá slova veřejnost slyší anglicky, nezarazí se a často je ještě opakuje, ale když to je přeloženo do češtiny, tak to někoho zaráží. To mě do té doby nenapadlo.
  • Nedávná zpráva OSN uvádí, že od dubna letošního roku uprchlo z Ukrajiny téměř půl milionu Ukrajinců. Z přibližně 454 000 lidí, kteří do konce října z Ukrajiny odešli, jich 387 000 odešlo do Ruska. Většina uprchlíků byli ruští mluvčí žijící na východě Ukrajiny, přesto to však vyvolává závažnou otázku: Jestli je toto konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, proč se tolik Ukrajinců přidalo na stranu nepřítele, ptá se Lev Golinkin v deníku New York Times.
  • Ládik!!!: Coby občan nemám na politiku vliv adekvátní mým daním. O politice rozhodují příjemci daní, ne jejich plátci. Říká se tomu demokracie. Podívejte na Babiše, kolik bere jeho Agrofert dotací ze SR. Nebo kolik bere Bakalovo RPG ze státního rozpočtu (formou příspěvků na bydlení – 11 tisíc bytů měsíčně). Na jednání pana Bernatíka s Katem Kavanem a křišťálovým Grossem (oba ČSSD) o dodávkách zbraní do Konga (2003) jsem taky neměl žádný vliv. Dnes má firma Bochemie miliardovou ztrátu měsíčně kvůli výbuchům ve Svrběticích a všechno je v pohodě. Stačí platit novináře.
  • Libye skončila jako totálně vydrancovaný, byť kdysi nejbohatší stát Afriky. Z takzvaného afrického Švýcarska se stalo zásluhou západních zemí další Somálsko.
  • Semelová o počtu obětí režimu: „Když sleduju, kdo všechno byl údajně obětí režimu, tak to je pomalu víc lidí, než má tato země obyvatel. Ta čísla jsou značně nadsazená.“
  • Putin – válečný zločinec, Porošenko – hrdina, Jaceňuk – muž bez bázně a hany.
  • Hezky napsáno… Každopádně budete rusofil, komunista a minimálně i člen KGB.
  • Rusko. Madelaine Albrightová se o něm vyjádřila jako o Bangladéši s jadernými zbraněmi.
  • Herman: Ústav pro studium totalitních režimů má nyní celkový počet 257 systemizovaných míst, přičemž je celkem 14 míst neobsazených.
  • Vladimír Špidla by chtěl všem hrozně moc ukázat, jak je důležitý, užitečný a nadčasový. Ve skutečnosti všechny své politické funkce získal tak nějak omylem. Prostě na něho zbyly.
  • Sheldon Adelson na počátku listopadu prohlásil: „Nemyslím si, že Bible říká něco o demokracii. Mám za to, že Bůh o demokracii vůbec nemluví. Neříká nic o tom, aby Izrael zůstal demokratickým státem, no a co? Izrael by nežil, kdybyste chtěli, aby žil v demokracii.“
  • Filip Šumbera: -„Nejmocnějšího muže planety bude při jeho návštěvě chránit pět tisíc vojáků a policistů.“ Vždycky jsem si myslel, že ochranu potřebují nemocní. Asi jsem žil v bludu.
  • „Děti dávají přednost umělým chutím před přirozenými.“ Chemickému průmyslu a reklamě se podařilo v době míru to, co se jiným nepodařilo během světových válek – přesvědčit lidi, že náhražka je lepší než originál.

  • „Chcete zdravě dýchat? Kupte si čističku vzduchu!“ Napadá mě primitivní myšlenka, zda by nebylo lepší přestat vzduch znečišťovat, ale jsem asi sto let za opicemi.
  • „Zisky farmaceutických firem rostou – i díky rakovině.“ – Nikdy by mne nenapadlo, že se rakovina stane symbolem prosperity…

  • Jeden kaktus balím do reklamní dvojstránky – nedávno jsem si přečetl význam slova REKLAMA. RE = opakovat, KLAM = lež. Naštěstí již víme, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, není se tedy čeho bát.

  • V televizním programu si všímám širokého výběru krimiseriálů. Nejzajímavější jsou ty, ve kterých můžeme sledovat pomalu letící kulku, kterak se s podivným zvukem zarývá do lidského těla, vidíme detaily tkání, člověk se takřka může pozdravit s bílými i červenými krvinkami. Kam se hrabou staré detektivky, kde jeden vystřelil a druhý padl k zemi, aniž by na těle měl jedinou stopu po ráně. Nějak nás to fascinuje, více krve, více „semletého masa“. A vůbec si nepřipadáme úchylní…
  • Wikileaks Juliana Assange odhalila tajemství. V diplomatické korespondenci si Tefft stěžoval na ukrajinskou hymnu: „Je to jako mučení! Oni sborově kvílí: „Šče ne vmerla Ukrajina…“. Činí to dojem, že tě uzpívají k smrti. Přepadá tě jakási tísnivá srdcervoucí úzkost a časem se ukáže, že v okolí tohoto kvílení chcípají mouchy. Poslouchat toto vřískání je nesnesitelné, až občas člověka napadalo, že by bylo lepší umřít.“