“Pro mne je jednodušší si to odsedět ve vězení, než zabíjet své spoluobčany,” – lvovský novinář se distancoval od mobilizace a vyzval všechny Ukrajince, aby následovali jeho příkladu (video)

18. 1. 2015 Russkaja Vesna

Ruslan Kocaba, ukrajinský vlastenec, lvovský novinář, válečný dopisovatel kanálu “112 Ukrajina” veřejně vyzval všechny lidi, aby odmítli mobilizaci.

Ruslan Kocaby měl odvahu odmítnout účast v bratrovražedné válce. Mezi vězením a válkou vybral to první a zřejmě si je dobře vědom toho, čemu bude vystaven doma ve Lvově.

Je to čin skutečného muže. Ruslan byl na území válečných událostí. Na vlastní oči viděl, co dělá ukrajinská armáda, a svůj postoj si protrpěl a pochopil.

Reportér Ruslan Kocaba na tiskové konferenci

Novinář řekl, že podle ukrajinského práva, mobilizaci je možné provádět pouze při vyhlášení stanného práva, které ovšem Kyjev nevyhlásil. Kocaba také dodal, že byl na Východě, a žádné ruské jednotky tam neviděl, a že se nezúčastní bratrovražedné občanské války.

“Je to peklo a ta hrůza musí být zastavena. Není možné, aby v 21. století lidé zabíjejí lidi jen proto, že chtějí žít samostatně. Nechci se účastnit v bratrovražedné občanské válce. Lepší je jít do vězení,” – řekl Kocaba.

“Pro mně je lepší si dva roky, pět let odsedět ve vězení, než jít do občanské války a zabíjet nebo pomáhat zabíjet své krajany žijících na východě. Zvláště, když se domnívají, že je nedůstojné, aby se podřizovali kyjevské vládě,” – řekl novinář.

Dopisovatel předpověděl, že mu “budou spílat do agentů Putina”, ale navzdory tomu, vyzval všechny rozumné ukrajinské občany, aby následovali jeho příkladu a nevstupovali do ukrajinské armády.

Ruslan Kocaba v ukrajinském národním kroji se svými dcerami

Připomeňme si, že Ruslan Kocaba byl prakticky jediný ukrajinský novinář, který navštívil Lugansk a Doněck po zahájení represivních operací kyjevské vlády. Stal se známým poté, co ve vysílání ukrajinského kanálu “112” vyvrátil lži ukrajinských médií o tom, že Novém Rusku bojovali Čečenci a ruská armáda. Potvrdil také, že ukrajinská strana v DLR a v LLR bombarduje civilisty.

Interview s R. Kocabou v ruštině zde.
  Přeložil vd